header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
σχετικά άρθρα
02.11.2016 14:49

Λαβρόφ: Όχι σε ασφυκτικές προθεσμίες για λύση του Κυπριακού


Μήνυμα πως η Ρωσία δεν θα δεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες στις συνομιλίες για το Κυπριακό έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το πρωί της Τετάρτης.

«Κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού. Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες» είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία στηρίζει λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρέπει οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν και στα τρία βασικά ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεργκέι Λαβρόφ για τη στήριξή του στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι η λύση που προτείνει η Ελλάδα είναι μία λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Είναι αδύνατο να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία ή να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή του στρατού κατοχής» επισήμανε ο Πρ.Παυλόπουλος, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται τα παραπάνω θα δημιουργήσει ένα «καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ».

Στη συνέχεια, ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων και του τουρισμού και τα επόμενα χρόνια να γίνει ακόμη στενότερη.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο για την σταθερότητα της περιοχής και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και της Ρωσίας και της ΕΕ, για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα [εμπάργκο της ΕΕ] στο διμερές εμπόριο, αλλά ειδική επιτροπή ξεκινά τις εργασίες της αυτές τις ημέρες προκειμένου να ξεπεραστούν.

Ο ίδιος επισήμανε ότι έχουν αυξηθεί οι ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν καλές προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε, ακόμη, ότι η Μόσχα συζητά με όλους τους εταίρους της τρόπους για την επίλυση διενέξεων στη Μεση Ανατολή. Παρατήρησε, δε, ότι τόσο στην περίπτωση της Συρίας, όσο και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ειδικότερα για το θέμα του Κυπριακού, δήλωσε προσηλωμένος στις αρχές για την επίλυση του ζητήματος και τόνισε ότι δεν προκειται να δεχθεί επανεξέταση των αρχών αυτών.

Στη συνάντηση Τσίπρα - Λαβρόφ συζήτηκε ευρεία γκάμα θεμάτων όπως οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσίας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και την Ουκρανία. Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για την σημασία εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού. Αναφέρθηκαν, τέλος, στις ελληνο-ρωσικές πολιτιστικές σχέσεις, με εφαλτήριο την επιτυχία του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Ομιλία Λαβρόφ

Στη συνέχεια ο κ. Λαβρόφ σε σύντομο χαιρετισμό του στο Ελληνορωσικό Ενεργειακό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 4ου Ελληνο-Ρωσικού Κοινωνικού Φόρουμ στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Σκουρλέτη ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό «διαπιστώθηκε η δυναμική της αμοιβαίας φιλίας και ο αλλησεβασμός αναμέσα στις δύο χώρες».

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στη σημερινή διεθνή συγκυρία, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, χαιρέτισε τη δράση της κοινωνικής διπλωματίας και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης του Ελληνορωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, σημειώνοντας πως «αποκτά ξεχωριστή σημασία και γίνεται ιδαίτερα σημαντικό για να εξετάσουμε το μέλλον».

Περαιτέρω, υπογράμμισε πως αποτελεί ένα καλό βήμα για την ύπαρξη διεθνών επαφών και διαλόγου και έχει προσφέρει σημαντικά στους τομείς ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Επισήμανε, δε, πως είναι συμβολικό ότι η νέα 4η Σύνοδος του Ελληνορωσικού Κοινωνικού Φόρουμ γίνεται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν εντυπωσιακές εκδηλώσεις, από ανταλλαγές μουσειακών εκθεμάτων έως τη δημιουργία στρογγυλών τραπεζών με ένα ευρύ φάσμα θέματων από τον τουρισμό, την ενέργεια και το εμπόριο.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Λαβρόφ στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία η Ρωσία ήταν τιμώμενη χώρα, και έκανε λόγο για σημαντικό βήμα στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

Στη συνέχεια στάθηκε στην πνευματική εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, η οποία υπάρχει, όπως σημείωσε, πέρα από οποιαδήποτε συγκυρία και ταλαντεύσεις στις πολιτικές επιλογές.

Με αφορμή τη συμπλήρωση, του χρόνου, 190 ετών από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, ο Ρώσος υπουργός τόνισε πως «πρέπει από κοινού να δούμε πώς θα τιμήσουμε αυτήν τη σημαντική επέτειο».

Αναφερόμενος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρατήρησε: «Ήμασταν στο ίδιο μετερίζι και πολεμήσαμε από κοινού κατά του φασισμού». Επίσης, συνεχάρη την Ελλάδα για το «Όχι» του 1940. «Συγχαίρω τους Έλληνες φίλους μας για την πρόσφατη επέτειο του "Όχι", τον αγέρωχο, άκαμπτο, θαρραλεό ελληνικό λαό, ο οποίος απέρριψε το τελεσίγραφο των φασιστών και απάντησε με ένα αγέρωχο "Όχι"», είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη παρέμαβασή του, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση πως το σημερινό 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των ελληνορωσικών σχέσεων.

πηγή:in.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /