header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
06.12.2016

Γέφυρα μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας οι παλιννοστούντες


Ιστορικές μνήμες μιας μακροχρόνιας φιλίας, μεταξύ του ελληνικού λαού με την ομόθρησκη Ρωσία, ζωντάνεψαν χθες στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας.
Ο πλούσιος πολιτισμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν και έζησαν στη Ρωσία, χειροπιαστός μέχρι τις μέρες μας, εκτίθεται με αντιπροσωπευτικά αντικείμενά του στους χώρους του μουσείου, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η ιστορία τους.
Μία πολιτιστική γέφυρα ένωσης των δύο λαών "χτίστηκε" στο μουσείο, με τα εκθέματα να εντυπωσιάζουν! Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σύμπραξης των τριών Μουσείων της Λάρισας, Λαογραφικό, Διαχρονικό και Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (Δημοτική Πινακοθήκη) με αφορμή τον εορτασμό του «Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016».
Τίτλος της έκθεσης είναι: “Η ρωσική παράδοση και κουλτούρα μέσα από αντικείμενα παλιννοστούντων Ελλήνων προσφύγων από τη Ρωσία” και εγκαινιάστηκε χθες, ενώ θα διαρκέσει μέχρι 28 Δεκεμβρίου.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η επιμελήτρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, ακολούθησε παρουσίαση παλιού παραδοσιακού ρώσικου παραμυθιού (παράλληλα με προβολή σχετικών διαφανειών) με κεντρική ηρωίδα την Μπάμπουσκα και αναλυτικότερα για την προσπάθεια που γίνεται από τα δύο κράτη Ελλάδα –Ρωσία να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους με νέες συνεργασίες, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους αντίστοιχα και στις δύο, αναφέρθηκε σε ομιλία του ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής Ερευνών, διευθύνων το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν τις ρίζες τους στο πολύ μακρινό παρελθον. Οι πρώτοι Ελληνες άποικοι έφτασαν στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής πριν από 2.500 χρόνια. Από τότε οι σχέσεις των δύο λαών είναι στενές περνώντας από περιόδους άνθησης και ύφεσης.
Στις μέρες μας οι σχέσεις των δύο λαών βιώνουν νέα άνθηση η οποία εκφράζεται με την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών σε πολλά επίπεδα ήτοι ακαδημαϊκό, μορφωτικό, πολιτιστικό, οικονομικό…
Εκφραση αυτής της συνεργασίας αποτελεί το έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016.
Κύριο παράγοντα ανάπτυξης των σχέσεων αποτελούν οι άνθρωποι Ελληνες άποικοι, Ρώσοι ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι διαφύλαξαν κατά τη διάρκεια αιώνων τις εθνικές ελληνικές τους παραδόσεις και τον πολιτισμό τους. Σημαντικότερο ρόλο έπαιξαν οι Ελληνες άποικοι κατά τη σύγχρονη περίοδο από το τέλος του 18ου αιώνα και μετά τη λεγόμενη νέα Ρωσία στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας ...δηλαδή στα αχανή εδάφη που προσαρτήθηκαν στη Ρωσία από τη Μεγάλη Αικατερίνη…».
Ο κ. Καραμανές αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ελληνικής και ρωσικής λαογραφίας και κατέληξε πως: "Νομίζω ότι σήμερα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις αυτές, μεταξύ των δύο πληθυσμών - γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και πολιτισμών, ως ένα επικοινωνιακό συνεχές ως μία περίπτωση πολυτοπικής εγκατάστασης…".
Στα εγκαίνια χθες παρευρέθηκαν εκπρόσωπος του Στρατού, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο αντιδήμαρχος κ. Πάνος Σάπκας, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, εκπρόσωποι και των τριών συνδιοργανωτών μουσείων της Λάρισας κ.α.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ
Εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προϊόντα παραδοσιακών ρωσικών τεχνικών καθώς και άλλα που αντανακλούν τον ρωσικό πολιτισμό και δίνουν μια εικόνα για το πώς ζούσαν οι Έλληνες εκεί, υιοθετώντας ήθη αλλά και άλλα στοιχεία της ρωσικής πραγματικότητας.
Τα αντικείμενα της έκθεσης ανήκουν σε Έλληνες πρόσφυγες από τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ, που τα έφεραν μαζί τους κατά τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα, αλλά και σε ανθρώπους που τα απέκτησαν λόγω της αγάπης τους για τη ρωσική λαϊκή παράδοση και κουλτούρα. Ξύλινα χοχλομά, σαμοβάρια, κεντήματα, πουπουλένιες μαντίλες, ματριόσκες, αντικείμενα αργυροχοΐας, πορσελάνες γκζελ, μεγάλος αριθμός από πίνακες Ρώσων ζωγράφων κ.ά. αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ρωσικής παράδοσης και κουλτούρας. Μαζί εκτίθεται ενδεικτικό αρχειακό υλικό, τεκμήρια της παλαιάς τους ζωής και της προσφυγιάς.
Τα αντικείμενα παραχώρησαν στο Μουσείο για τις ανάγκες της έκθεσης οι: Ζωή Βέμπερ, Νίκη Γκριτζώνα, Σούλα Εξάρχου, Ιωάννα Ζαρκαδούλα, Αγλαΐα Καραβάκα, Γιάννης Κυπαρισσούς, Παναγιώτα Λιούπη-Νασίκα, Μαρία Μανουσιάδη, Αριστέα Μπέσιου, Σοφία Παπαθεοδώρου, Καίτη Πουρνάρα, Νάντια Τσιάνα.
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο λειτουργεί έκθεση με εικαστικά έργα του γιατρού και συλλέκτη Γιάννη Κυπαρισσού, ο οποίος εμπνέεται από τον ρωσικό πολιτισμό και παράδοση.

πηγή: eleftheria.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / Γιάννα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος ΖαχαρήςΣυγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΠροεκλογικό Survivor από τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Λάμπρος ΖαχαρήςΕνώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Νέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Η μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία /