header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
10.09.2010 05:22

Η "ΤρανσΝέφτ" προτιμά τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη


Το τουρκικό σχέδιο του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα-Τζεϊχάν είναι λιγότερο επιθυμητό στη ρωσική εταιρεία "ΤρανσΝέφτ" από το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σχέδιο που προέκυψε μόνο λόγω της αδιαλλαξίας της Βουλγαρίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της "ΤρανσΝέφτ", Ίγκορ Ντιόμιν, στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φωνή της Ρωσίας".

 

Ο κ. Ντιόμιν εκτίμησε πως το σχέδιο συμφέρει τη Βουλγαρία, επειδή τα τέλη διέλευσης, ύψους 30 εκ. ευρώ στην πρώτη φάση και 50 εκ. ευρώ στη συνέχεια, θα αποτελούσαν μια αξιόλογη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Βουλγαρίας, το οποίο εκτιμάται σε 30 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της "ΤρανσΝέφτ" συνέδεσε την καθυστέρηση του έργου με την αλλαγή της βουλγαρικής ηγεσίας, σημειώνοντας ότι "οι δεξιοί ανήλθαν στην εξουσία, σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω της αντιρωσικής ρητορικής τους αλλά, με το πέρασμα του χρόνου, τα οικονομικά συμφέροντα επικράτησαν έναντι των πολιτικών και η νέα κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή δύο αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό στο Μπελένε, ενώ η στάση της για το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη παραμένει ασαφής".

Ο κ. Ντιόμιν αναφέρθηκε στην παρουσίαση, που οργανώνει η "ΤρανσΝέφτ" για τη βουλγαρική αντιπροσωπεία, λέγοντας: "Έχουμε την πρόθεση να δείξουμε στη βουλγαρική πλευρά όλα τα πλεονεκτήματα του έργου από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο αγωγός αυτός θα διασχίσει τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι, η άλλη ενδιαφερόμενη χώρα, η Ελλάδα, δεν έχει καμία αμφιβολία για το δικό της όφελος από τη συμμετοχή της στο σχέδιο, ενώ οι Βούλγαροι διστάζουν. Λένε ότι έχουν φόβους σχετικά με το περιβάλλον, λόγω της κατασκευής του τερματικού σταθμού στο Μπουργκάς, αλλά εκεί ήδη λειτουργεί διυλιστήριο, οπότε ο καινούργιος τερματικός σταθμός δεν θα επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον. Προτιθέμεθα να δείξουμε στους Βουλγάρους συναδέλφους μας πώς λειτουργούν παρόμοιες υποδομές της 'ΤρανσΝέφτ', που είναι ο τερματικός σταθμός του αγωγού Ανατολική Σιβηρία- Ειρηνικός Ωκεανός στο Κόζμινο και αυτός στο λιμάνι του Πριμόρσκ στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης. Μετά την έναρξη της λειτουργίας των εν λόγω τερματικών σταθμών η οικολογική κατάσταση βελτιώθηκε αντί να επιδεινωθεί, επειδή συντηρούμε μια ολόκληρη υπηρεσία περιβαλλοντικής παρακολούθησης, η οποία εντοπίζει ακόμη και την παραμικρή κηλίδα , κάθε διαρροή πετρελαίου κι αμέσως ανιχνεύει από που προκαλείται. Πιστέψτε με, αν αρχίσει η 'ΤρανσΝέφτ' να δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Μπουργκάς, το λιμάνι θα γίνει πιο καθαρό".

Ο εκπρόσωπος Τύπου της "ΤρανσΝέφτ" αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης κατασκευής αγωγού, που θα παρακάμψει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, επειδή το 2012-2013 θα ολοκληρωθεί η διεύρυνση του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα του Καζακστάν με το Νοβοροσίσκ (ο Αγωγός της Κασπίας, που κατασκευάζεται από την Κοινοπραξία του Αγωγού της Κασπίας, CPC) και από τη Μαύρη Θάλασσα θα μεταφέρονται 135-140 εκ. τόνοι πετρελαίου ετησίως. Μέσω των Στενών όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της "ΤρανσΝέφτ", δεν μπορούν να διοχετεύονται περισσότερα από 110-115 εκ. τόνοι, ετησίως.

"Αγωγοί που θα παρακάμπτουν τα Στενά είναι ζωτικής σημασίας και ανταποκρίνονται στην πολιτική της Ε.Ε. για διαφοροποίηση των οδεύσεων μεταφοράς ενεργειακών πόρων", δήλωσε ο κ. Ντιόμιν.

"Αφού, λοιπόν, οι Βούλγαροι φρέναραν τη συμμετοχή τους στο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η Τουρκία πρότεινε να κατασκευαστεί ο αγωγός Σαμψούντα-Τζεϊχάν. Να σας μιλήσω με ειλικρίνεια, το τουρκικό σχέδιο προέκυψε μόνο λόγω της αδιαλλαξίας της Βουλγαρίας, η οποία απολαμβάνει τεράστια οικονομικά οφέλη μόνο χάρη στη γεωγραφική της θέση. Το τουρκικό σχέδιο μας αρέσει λιγότερο", τόνισε ο εκπρόσωπος της "ΤρανσΝεφτ".

Σύμφωνα με τον κ. Ντιόμιν, η ρωσική εταιρεία ενδιαφέρεται για το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη επειδή πρόκειται για ένα σχέδιο πλήρως μελετημένο και τεκμηριωμένο. Σημαντικός παράγοντας είναι και το μήκος του αγωγού, που είναι επίσης μικρότερο στην περίπτωση της Βουλγαρίας. "Εάν όμως οι Βούλγαροι δείξουν αδιαλλαξία, θα πάμε στους Τούρκους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιόμιν.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι το σχέδιο του αγωγού Σαμψούντα-Τζεϊχάν είναι πλήρως υλοποιήσιμο και τόνισε ότι η βουλγαρική πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψη της και αυτή την πραγματικότητα.

 

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /