header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
10.09.2010

Η "ΤρανσΝέφτ" προτιμά τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη


Το τουρκικό σχέδιο του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα-Τζεϊχάν είναι λιγότερο επιθυμητό στη ρωσική εταιρεία "ΤρανσΝέφτ" από το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σχέδιο που προέκυψε μόνο λόγω της αδιαλλαξίας της Βουλγαρίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της "ΤρανσΝέφτ", Ίγκορ Ντιόμιν, στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φωνή της Ρωσίας".

 

Ο κ. Ντιόμιν εκτίμησε πως το σχέδιο συμφέρει τη Βουλγαρία, επειδή τα τέλη διέλευσης, ύψους 30 εκ. ευρώ στην πρώτη φάση και 50 εκ. ευρώ στη συνέχεια, θα αποτελούσαν μια αξιόλογη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Βουλγαρίας, το οποίο εκτιμάται σε 30 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της "ΤρανσΝέφτ" συνέδεσε την καθυστέρηση του έργου με την αλλαγή της βουλγαρικής ηγεσίας, σημειώνοντας ότι "οι δεξιοί ανήλθαν στην εξουσία, σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω της αντιρωσικής ρητορικής τους αλλά, με το πέρασμα του χρόνου, τα οικονομικά συμφέροντα επικράτησαν έναντι των πολιτικών και η νέα κυβέρνηση ενέκρινε την κατασκευή δύο αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό στο Μπελένε, ενώ η στάση της για το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη παραμένει ασαφής".

Ο κ. Ντιόμιν αναφέρθηκε στην παρουσίαση, που οργανώνει η "ΤρανσΝέφτ" για τη βουλγαρική αντιπροσωπεία, λέγοντας: "Έχουμε την πρόθεση να δείξουμε στη βουλγαρική πλευρά όλα τα πλεονεκτήματα του έργου από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο αγωγός αυτός θα διασχίσει τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι, η άλλη ενδιαφερόμενη χώρα, η Ελλάδα, δεν έχει καμία αμφιβολία για το δικό της όφελος από τη συμμετοχή της στο σχέδιο, ενώ οι Βούλγαροι διστάζουν. Λένε ότι έχουν φόβους σχετικά με το περιβάλλον, λόγω της κατασκευής του τερματικού σταθμού στο Μπουργκάς, αλλά εκεί ήδη λειτουργεί διυλιστήριο, οπότε ο καινούργιος τερματικός σταθμός δεν θα επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον. Προτιθέμεθα να δείξουμε στους Βουλγάρους συναδέλφους μας πώς λειτουργούν παρόμοιες υποδομές της 'ΤρανσΝέφτ', που είναι ο τερματικός σταθμός του αγωγού Ανατολική Σιβηρία- Ειρηνικός Ωκεανός στο Κόζμινο και αυτός στο λιμάνι του Πριμόρσκ στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης. Μετά την έναρξη της λειτουργίας των εν λόγω τερματικών σταθμών η οικολογική κατάσταση βελτιώθηκε αντί να επιδεινωθεί, επειδή συντηρούμε μια ολόκληρη υπηρεσία περιβαλλοντικής παρακολούθησης, η οποία εντοπίζει ακόμη και την παραμικρή κηλίδα , κάθε διαρροή πετρελαίου κι αμέσως ανιχνεύει από που προκαλείται. Πιστέψτε με, αν αρχίσει η 'ΤρανσΝέφτ' να δραστηριοποιείται στο λιμάνι του Μπουργκάς, το λιμάνι θα γίνει πιο καθαρό".

Ο εκπρόσωπος Τύπου της "ΤρανσΝέφτ" αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης κατασκευής αγωγού, που θα παρακάμψει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, επειδή το 2012-2013 θα ολοκληρωθεί η διεύρυνση του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα του Καζακστάν με το Νοβοροσίσκ (ο Αγωγός της Κασπίας, που κατασκευάζεται από την Κοινοπραξία του Αγωγού της Κασπίας, CPC) και από τη Μαύρη Θάλασσα θα μεταφέρονται 135-140 εκ. τόνοι πετρελαίου ετησίως. Μέσω των Στενών όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της "ΤρανσΝέφτ", δεν μπορούν να διοχετεύονται περισσότερα από 110-115 εκ. τόνοι, ετησίως.

"Αγωγοί που θα παρακάμπτουν τα Στενά είναι ζωτικής σημασίας και ανταποκρίνονται στην πολιτική της Ε.Ε. για διαφοροποίηση των οδεύσεων μεταφοράς ενεργειακών πόρων", δήλωσε ο κ. Ντιόμιν.

"Αφού, λοιπόν, οι Βούλγαροι φρέναραν τη συμμετοχή τους στο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η Τουρκία πρότεινε να κατασκευαστεί ο αγωγός Σαμψούντα-Τζεϊχάν. Να σας μιλήσω με ειλικρίνεια, το τουρκικό σχέδιο προέκυψε μόνο λόγω της αδιαλλαξίας της Βουλγαρίας, η οποία απολαμβάνει τεράστια οικονομικά οφέλη μόνο χάρη στη γεωγραφική της θέση. Το τουρκικό σχέδιο μας αρέσει λιγότερο", τόνισε ο εκπρόσωπος της "ΤρανσΝεφτ".

Σύμφωνα με τον κ. Ντιόμιν, η ρωσική εταιρεία ενδιαφέρεται για το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη επειδή πρόκειται για ένα σχέδιο πλήρως μελετημένο και τεκμηριωμένο. Σημαντικός παράγοντας είναι και το μήκος του αγωγού, που είναι επίσης μικρότερο στην περίπτωση της Βουλγαρίας. "Εάν όμως οι Βούλγαροι δείξουν αδιαλλαξία, θα πάμε στους Τούρκους", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιόμιν.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι το σχέδιο του αγωγού Σαμψούντα-Τζεϊχάν είναι πλήρως υλοποιήσιμο και τόνισε ότι η βουλγαρική πλευρά θα πρέπει να λάβει υπόψη της και αυτή την πραγματικότητα.

 

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /