header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.10.2010 15:10

Αύξηση 60% στον τουρισμό από Ρωσία Νάνσια Παλάλα


Μέχρι και 60% αναμένεται να είναι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Κύπρο, είπε ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης σε δηλώσεις λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα. Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι μέχρι την 31η Αυγούστου είχαν έρθει στην Κύπρο 157.000 Ρώσοι τουρίστες, ενώ οι τάσεις για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι ανοδικές.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγο για θεαματική αύξηση του τουρισμού από τη Ρωσία είχε κάνει πρόσφατα και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Ο υπουργός Εμπορίου δεν περιορίστηκε, πάντως, στις προβλέψεις του για αύξηση των τουριστών από τη Ρωσία μόνο στη φετινή χρονιά. Είπε ότι η αύξηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι μέχρι τις 31 Αυγούστου ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών έφθασε τις 157.000, σημειώνοντας αύξηση περί το 50% σε σχέση με πέρυσι για την ίδια περίοδο. Μέχρι το τέλος του 2010, ανέφερε, η αύξηση θα φθάσει το 60% έως το τέλος της χρονιάς, καθώς οι τάσεις συνεχίζουν να είναι ανοδικές.

 

Άλλα τρία προξενεία

«Ελπίζουμε σε σημαντικές ανόδους και τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε ο κ. Πασχαλίδης, και πρόκειται για κοινή διαπίστωση από τις επαφές μας με τους τουριστικούς πράκτορες και παράγοντες της αγοράς στη Μόσχα, που έχουν καθιερωθεί πλέον στο πλαίσιο του προγραμματισμού της επόμενης περιόδου».

Ο υπουργός Εμπορίου προέβη στην εκτίμηση ότι σημαντική βοήθεια στη διαδικασία αυτή θα παράσχει και η προγραμματισμένη λειτουργία τριών ακόμη Προξενείων της Κύπρου στις μεγάλες ρωσικές πόλεις Σαμάρα, Αικατερινούπολη και Κρασνοντάρ, αλλά και η συντονισμένη πολιτική ανάπτυξης του κυπριακού τουριστικού προϊόντος στη ρωσική περιφέρεια εν γένει και η περαιτέρω εξειδίκευσή του προς κατευθύνσεις, που ενδιαφέρουν μεγάλες ομάδες Ρώσων, όπως ο θρησκευτικός και ο αθλητικός τουρισμός.  

 

Στα 900 ευρώ η κατά κεφαλήν δαπάνη

«Η Ρωσία είναι πλέον ο δεύτερος καλύτερος πελάτης μας μετά την Αγγλία και οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούν κατά κεφαλήν περί τα 900 ευρώ έναντι 600 των Βρετανών», σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΚΟΤ Λεύκος Φυλακτίδης, ο οποίος συμμετείχε στην κυπριακή αντιπροσωπία.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυπριακή τουριστική ηγεσία στην αύξηση και των πτήσεων από Ρωσία και μάλιστα όλο το χρόνο, γεγονός που φαίνεται πως θα επιβεβαιώσει και η φετινή χρονιά, καθώς η ρωσική «Τρανσάερο» έχει ήδη ζητήσει σχετική άδεια και προγραμματίζει τον πολλαπλασιασμό των πτήσεων προς Πάφο τη χειμερινή περίοδο, ενώ αυξημένες από 4 σε 7 την εβδομάδα θα είναι φέτος και οι πτήσεις προς Λάρνακα από Νοέμβριο έως Μάρτιο.

 

Η «προβίζα»

Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Πασχαλίδης και στο θέμα της «προβίζας», που εκδίδεται μέσω του Διαδικτύου για τους Ρώσους τουρίστες, διευκολύνοντας τα μέγιστα την όλη διαδικασία: «Το αίτημα για χορήγηση βίζας εξετάζεται από τα προξενεία μας σε ρωσικό έδαφος και η θεώρηση-άδεια εισόδου παραχωρείται στη Ρωσία, οπότε, δεν υφίσταται η κριτική, που γίνεται από ορισμένους ευρωπαϊκούς παράγοντες, γιατί στο αεροδρόμιο της Κύπρου γίνεται μόνο η εκτύπωση της βίζας, που ήδη έχει εξεταστεί και εκδοθεί στη Ρωσία, εφόσον και εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί η εκτύπωση-επικόλληση της βίζας στο διαβατήριο σε ρωσικό έδαφος».

 

Και από το Καζακστάν

Το ίδιο ενθαρρυντικά είναι, σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, και τα μηνύματα από την ανερχόμενη αγορά του Καζακστάν, καθώς η Κύπρος ως προορισμός γίνεται όλο και περισσότερο γνωστός στην Κεντρική Ασία. Τα συμπεράσματα αυτά βγήκαν από το επιχειρηματικό Φόρουμ το οποίο χαιρέτισε ο Υπουργός στο Αλμάτι του Καζαχστάν, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κύπρου, στο πλαίσιο της προβολής της Δημοκρατίας ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού, με υψηλό επίπεδο τραπεζικών-χρηματιστικών υπηρεσιών.

«Τα σεμινάρια-φόρουμ αυτά θα συνεχιστούν, πριν από τρεις εβδομάδες βρεθήκαμε στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας και η δυναμική που αναπτύσσεται, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές επιχειρηματικής συνεργασίας και επενδύσεων με όλη την ευρύτερη περιοχή, όπως και εξόδου της Κύπρου από τη “μαύρη λίστα” του Καζακστάν, στην οποία μπήκαμε σιωπηλά και μάλλον αυθαίρετα, και είναι βέβαιο ότι με τον ίδιο τρόπο σύντομα θα βρεθούμε εκτός», είπε ο κ. Πασχαλίδης, επιβεβαιώνοντας ότι ετοιμάζεται και επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πιο πλούσια χώρα της Κεντρικής Ασίας.

 

Για θεαματική αύξηση μιλά ο ΚΟΤ

Για αναστροφή του κλίματος στον τουρισμό και αύξηση από τη Ρωσία είχε μιλήσει πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου και ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Αλέκος Ορουντιώτης, ο οποίος είχε σημειώσει το οριακό έστω θετικό πρόσημο, 1,4%, του περασμένου Αυγούστου, σε σύγκριση με τα περσινά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στα πλαίσια των εορτασμών της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΤ δήλωσε ότι ''με εξαίρεση τον Απρίλιο -που προκάλεσε μια σοβαρή μείωση 23% εξαιτίας του φαινόμενου της ηφαιστειακής στάχτης και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη- από το Μάρτιο είχαμε μια θετική εικόνα, με αυξήσεις στις αφίξεις 14,8% το Μάρτιο, 4,7% το Μάιο, 5,5% τον Ιούνιο, 0,7% τον Ιούλιο και 4,3% τον Αύγουστο''.

Η οικονομική κρίση, συνέχισε, ''επηρέασε σημαντικές αγορές μας, με προεξάρχουσα εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου είχαμε μείωση ύψους 5,8%''.
''Εντούτοις, άλλες αγορές παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις -με κυριότερη τη Ρωσία με θεαματική αύξηση ύψους 50%- εξουδετερώνοντας έτσι τις μειώσεις και αντισταθμίζοντας τα δεδομένα.

Το γενικό μήνυμα που μπορώ να στείλω, είναι εκείνο της συγκρατημένης αισιοδοξίας, κάτι που μας οπλίζει με δύναμη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στη δύσκολη συνέχεια'', πρόσθεσε.

 

πηγή: sigmalive.com

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /