header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
12.06.2012 19:03

Η ρωσική Κύπρος


Στην Κύπρο θα εμφανιστεί ο πρώτος ρωσικός ναός. Ο πατριάρχης Κύριλλος τοποθέτησε και αγίασε το θεμέλιο λίθο της μελλοντικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην πόλη θέρετρο της Λεμεσού. Τις ημέρες αυτές βρίσκεται στο νησί, πραγματοποιώντας την πρώτη πατριαρχική ειρηνική του επίσκεψη.
 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο στο ελληνικό τμήμα της Κύπρου σήμερα διαμένουν περίπου 9 χιλιάδες μετανάστες από τη Ρωσία. Στο βαθμό όμως που το νησί βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, έως σήμερα δεν υπήρχαν εδώ ναοί του Πατριαρχείου Μόσχας. Την ανέγερση ενός ρωσικού ναοί οι πιστοί, που προέρχονται από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, ονειρεύονταν πολλά χρόνια, είπε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Ρωσίας» ο ιερέας Βίκτωρ Ζόγκι:

Η ιδέα της ανέγερσης ενός ναού γεννήθηκε από τη στιγμή, που εμφανίστηκε ρωσική ενορία στην Κύπρο το 1995. Τότε έγινε η πρώτη λειτουργία την ημέρα της Αγίας τριάδας και έκτοτε οι Ρώσοι τρέφουν το όνειρο για ένα δικό τους ναό. Ο πρώην Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ μάλιστα μας έκανε κι ένα μικρό δώρο: για το σημείο όπου θα οικοδομηθεί ο μελλοντικός ναός μας χάρισε ένα ξύλινο παρεκκλήσι.

Είναι ενδιαφέρον ότι η γη για το ρωσικό ναό χαρίστηκε στο Πατριαρχείο Μόσχας από την Κυπριακή Εκκλησία το 1998. Οι Έλληνες ιερωμένοι χάρισαν ένα από τα ακριβότερα οικόπεδα της πόλης, το οποίο βρίσκεται σε ύψωμα και κατ’ αυτόν τον τρόπο ο μελλοντικός ναός θα φαίνεται από μακριά. Εδώ αντιμετωπίζουν τους Ρώσους πολύ καλά και τους βοηθούν, όπως μπορούν, λέει η πρώην κάτοικος της Αγίας Πετρούπολης και νυν Κύπρια πολίτης Τατιάνα Πάουτοβα:

Ζω εδώ 15 χρόνια. Στην αρχή ήρθα με συμβόλαιο, κατόπιν παρέμεινα και ήδη έχω πάρει την υπηκοότητα. Όλα αυτά τα χρόνια επισκεπτόμουν ελληνική εκκλησία. Η αλήθεια είναι στο βαθμό, που οι Ρώσοι εδώ έγιναν πάρα πολλοί, οι λειτουργίες άρχισαν να τελούνται όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα ρωσικά. Όμως και πάλι ο χώρος δεν επαρκεί, εκείνη η εκκλησία χρειάζεται να μεγαλώσει. Το σημερινό ταξίδι του πατριάρχη Κυρίλλου είναι για όλους εμάς ένα εξαιρετικό, εορταστικό και συγκινητικό γεγονός και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.

Στο σημείο της θεμελίωσης του ναού συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από χίλιοι Ρώσοι πιστοί, μεταξύ των οποίων τόσο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και τουρίστες. Η πληροφορία ότι ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί την πόλη της Λεμεσού διαδιδόταν στα ξενοδοχεία και όλα τα σημεία συγκέντρωσης των τουριστών. Ο Πατριάρχης Μόσχας απέδωσε ιδιαίτερη τιμή στις προσπάθειες των Ρώσων συμπατριωτών του για τη διατήρηση των παραδόσεων του ρωσικού πολιτισμού και της πνευματικότητάς τους και τους κάλεσε να διαφυλάξουν τους φιλικούς και θερμούς δεσμούς με τον ελληνικό λαό και την Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία. Από αυτό εξαρτάται όχι μόνο το μέλλον της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, αλλά και το μέλλον του κόσμου, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ο πατριάρχης Κύριλλος:

Έτσι είναι διαμορφωμένη η παγκόσμια Ορθοδοξία από τους αρχαιότατους αποστολικούς χρόνους, όταν οι πρώτοι Χριστιανοί μετακινούνταν από τον έναν τόπο σε άλλον, πάντοτε επισκέπτονταν τις παρακλητικές συγκεντρώσεις στους ναούς εκείνης της Εκκλησίας, η οποία υπήρχε στο συγκεκριμένο τόπο. Και αυτή η υπέροχη αποστολική αρχή, που μαρτυρά ότι για τον ορθόδοξο χριστιανό η τοπική κοινότητα αποτελεί και δική του κοινότητα, υπάρχει έως και σήμερα και υποστηρίζει την ενότητα ολόκληρης της Ορθοδοξίας. Όλοι όσοι ζείτε προσωρινά ή μόνιμα στην Κύπρο, αποτελείτε έναν σπουδαίο συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών της Αγίας Ρωσίας και της Κύπρου.

Ο ρωσικός ναός του Αγίου Νικολάου θα οικοδομηθεί κατά τις καλύτερες παραδόσεις της παλαιορωσικής αρχιτεκτονικής. Το οικοδόμημα από λευκή πέτρα με πέντε τρούλους και καμπαναριό θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 500 πιστούς και θα έχει δύο ορόφους. Παρά το ότι ο ναός θα βρίσκεται παρ’ όλ’ αυτά στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Εκκλησίας, οι λειτουργίες σ’ αυτήν θα τελούνται στην παλαιοσλαβική γλώσσα. Εκτός από το χώρο της προσευχής στο ναό θα εγκατασταθεί και ρωσικό πολιτιστικό κέντρο, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται όχι μόνο Ρώσοι, αλλά και ο τοπικός πληθυσμός.

 

 

 

Πηγή:greek.ruvr.ru

Σχόλιο (1)
  • Εύχομαι η Αγάπη του Ρώσου Πατριάρχη, ο θεμέλιος λίθος του στην Εκκλησία του Αγ.Νικολάου να ενώσει όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία χαρίζοντας Ειρήνη στον κόσμο! Είθε οι δεσμοί αυτοί του Κυπριακού με τον Ρωσικό λαό, να αποτελέσουν τη λύση για μία ελεύθερη ανεξάρτητη Κύπρο. Ορθόδοξη Ελληνίδα 12.06.2012 09:20
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /