header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
12.03.2013 11:48

SOS φορέων του τουρισμού: «Χάνουμε τους Ρώσους»


Αναταράξεις στον τουριστικό τομέα θα προκαλέσει πιθανή απόφαση των ΚΑ για μείωση των πτήσεων από την Ρωσία, αφού οι πτήσεις από και προς τη χώρα-«σωσίβιο» για τον κυπριακό τουρισμό, κρίνονται ασύμφορες. Τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι και άλλοι παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, αφού το κενό που θα δημιουργηθεί, πλην της μειωμένης προσέλευσης, ενδεχομένως να πλήξει την αξιοπιστία της χώρας και να δημιουργήσει μονοπωλιακά καθεστώτα.

 

Πληροφορίες του SigmaLive, αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση των πτήσεων της και πλέον αυτό που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση.

ΚΑ: Ασύμφορος προορισμός

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εθνικού αερομεταφορέα, Σταύρος Σταύρου, δεν υπάρχει προς το παρών ειλημμένη απόφαση, προσθέτοντας όμως ότι η Ρωσία αποτελεί ένα προβληματικό προορισμό λόγω της απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Τουρκία. Το γεγονός αυτό παρατείνει κατά δύο ώρες το ταξίδι, ενώ παράλληλα αυξάνει σημαντικά τα λειτουργικά κόστη της εταιρείας, εκτοξεύοντας τις τιμές των εισιτηρίων στα ύψη και καθιστώντας την εταιρεία μη ανταγωνιστική. Παράλληλα άφησε αιχμές εναντίον όλων των κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας ότι απέτυχαν στο να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Κατά την περσινή θερινή περίοδο, όταν οι ΚΑ πραγματοποιούσαν 4 πτήσεις από Μόσχα και 8 από Αγία Πετρούπολη, εξυπηρετήθηκαν περίπου 65.000 τουρίστες.

Εάν η τελική απόφαση των ΚΑ είναι να προχωρήσουν σε μείωση των πτήσεων τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα αφού ένας αριθμός προκρατημένων θέσεων δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί, ενώ παράλληλα τίθενται και ζητήματα αξιοπιστίας. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι σταθεροί πελάτες-γραφεία της Κύπρου θα μείνουν εκτεθειμένοι από αυτή την εξέλιξη.

Ρωσική εταιρεία πρόθυμη να καλύψει το κενό

Ρωσική εταιρεία η οποία μέχρι σήμερα κάλυπτε σημαντικό μέρος των πτήσεων, ενδιαφέρθηκε για να καλύψει το κενό. Ωστόσο σύμφωνα με φορείς του τομέα του τουρισμού, η συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται μόνο με συγκεκριμένους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τους οποίους εξυπηρετεί. Συνεπώς ξενοδόχοι οι οποίοι δεν συνεργάζονται με τα συγκεκριμένα γραφεία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Μονοπωλιακό καθεστώς;

Την ίδια ώρα, «τρομάζει» ενδεχόμενη δημιουργία ενός μονοπωλιακού καθεστώτος, το οποίο θα λειτουργήσει εκβιαστικά προς τους ξενοδόχους οι οποίοι θα αναγκαστούν να παραχωρήσουν τις άδειες κλίνες σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα ξενοδοχεία αυτά, τα οποία προσυμφώνησαν με ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, μένουν ουσιαστικά εκτεθειμένα σήμερα, αφού ο κρατικός αερομεταφορέας ο οποίος θα μετέφερε τους τουρίστες, αδυνατεί σήμερα να το πράξει, κάτι που ανακοινώνει εκ των υστέρων, τη στιγμή που οι συμφωνίες έγιναν από τον Αύγουστο του 2012.

Ενδιαφέρον και από Aegean αλλά…

Ενδιαφέρον για να καλύψει το κενό, επέδειξε η Aegean, παρόλα αυτά υπάρχει σοβαρό πολιτικό κώλυμα. Αυτό γιατί πρόκειται για εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που η Ρωσία δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, δεν επιτρέπει την εκτέλεση προγραμματισμένων πτήσεων Κύπρου-Ρωσίας από κοινοτικές αεροπορικές εταιρείες που δεν διαθέτουν κυπριακό πιστοποιητικό αερομεταφορέα, πρόνοια που είχε εξασφαλιστεί για τις ΚΑ μέσω διακρατικής συμφωνίας. Ως εκ τούτου για να μπορεί η Aegean να πραγματοποιεί αυτές τις πτήσεις, πρέπει να υπογραφεί νέα διακρατική συμφωνία και να συμπεριληφθεί τέτοια πρόνοια.

Επιβεβαιώνει τις ανησυχίες κυβερνητική πηγή

Κυβερνητική πηγή, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες στο SigmaLive, λέγοντας ότι τα πάντα σε ότι αφορά το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ρευστά. Τόνισε πως ο τουρισμός είναι απαραίτητος για την Κύπρο και πως το θέμα θα τύχει μελέτης από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, δηλαδή το Υπουργέιο Οικονομικών, Εμπορίου, τον ΚΟΤ και το ΔΣ των ΚΑ.

Αντιπροσωπεία του ΚΟΤ στη Ρωσία

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, διαβεβαίωσε πως ο ΚΟΤ θα κάνει ότι είναι δυνατό στα πλαίσια των δυνατοτήτων του για να καλυφθεί το όποιο κενό.

«Όποια προβλήματα προκύπτουν με τους αερομεταφορείς, τα οποία επηρεάζουν τον εισερχόμενο τουρισμό πάντα προβληματίζουν τον ΚΟΤ, αλλά σε συνεργασία με όλους τους φορείς προσπαθούμε να τα καλύψουμε», είπε ο Αλέκος Ορουντιώτης. Πρόσθεσε επίσης ότι αντιπροσωπεία του ΚΟΤ, θα μεταβεί στη Ρωσία στις 19 Μαρτίου, προκειμένου να έχει επαφές με τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες. «Θα δούμε και αυτό το ζήτημα», κατέληξε.

πηγή: Sigmalive

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /