header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.09.2010 09:21

Σε προσπάθεια προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων το Υπ. Εμπορίου


Τα δύο δισεκατομμύρια άγγιξαν το 2008 οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ενώ η αξία των κυπριακών επενδύσεων στη Ρωσία κατά το ίδιο έτος ήταν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, εμπόριο και τουρισμός αποφέρουν διόλου ευκαταφρόνητα έσοδα στα κρατικά ταμείο, γεγονός που καθιστά την Ρωσία ανάμεσα στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Κύπρο. Το υπουργείο Εμπορίου επιχειρεί να διευρύνει την συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας.

Η δυναμική και αναπτυσσόμενη κυπριακή οικονομία έχει πολλά να προσφέρει σε ρωσικές εταιρείες, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι ''αυτές οι ευκαιρίες θα μπορούσαν να εξερευνηθούν και να αξιοποιηθούν σε μια παραγωγική συνεργασία με Κύπριους επιχειρηματίες σε επιτυχημένες κοινοπραξίες''.

Σε χαιρετισμό του στο επιχειρηματικό φόρουμ ''Κύπρος - Ένα διεθνές επιχειρηματικό και επαγγελματικό κέντρο'', στην Αικατερινούπολη στη Ρωσία, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το Φόρουμ παρέχει την ευκαιρία για συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων, καθώς και επιχειρηματικές φιλοδοξίες για το μέλλον, και διαβεβαίωσε ότι ''εταιρείες από την περιοχή σας είναι ευπρόσδεκτες να εξερευνήσουν την Κύπρο και να ανακαλύψουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει''.

Ανέφερε ότι, ''παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η κυπριακή οικονομία είχε ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ο πληθωρισμός είναι σήμερα χαμηλός και η ανεργία το 2010 αναμένεται να είναι 7,1%'', προσθέτοντας ότι ''ο μέσος όρος κατά κεφαλή εισοδήματος, όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, αντιστοιχεί σε σχεδόν 95% του μέσου όρου της ΕΕ''.

Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι, η στρατηγική τοποθεσία της Κύπρου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, που λειτουργεί ως εφαλτήριο για ευρωπαϊκά προϊόντα και επενδύσεις στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, παρέχει ευνοϊκό περιβάλλον για κάθε τύπου επιχειρηματικότητας.

Επεσήμανε ότι ''η αξιοπιστία που έχει κερδίσει η Κύπρος στη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι φανερή από τις επιδόσεις της στην παγκόσμια άμεση επένδυση'', προσθέτοντας ότι ''η Ρωσία είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Κύπρο''.

''Η αξία των ρωσικών επενδύσεων στην Κύπρο έφθασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008, ενώ η αξία των κυπριακών επενδύσεων στη Ρωσία κατά το ίδιο έτος ήταν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις αφορούν κυρίως κτηματομεσιτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, εμπόριο και επιδιορθώσεις, οικονομική μεσολάβηση, και κατασκευές'', είπε.

Πρόσθεσε ότι ''οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων στη Ρωσία κατά την περίοδο 2005-2008 αυξήθηκε κατά 55%, παρά μια μικρή μείωση το 2009, που οφείλεται στην πρόσφατη οικονομική κρίση'', και ότι ''οι συνολικές εισαγωγές από τη Ρωσία είναι σχεδόν οι διπλάσιες των εξαγωγών μας''.

''Παρά ταύτα, υπάρχει μια κοινή αναγνώριση του γεγονότος ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου είναι κάτω της πλήρους δυνατότητάς του. Για το λόγο αυτό, αναζητούμε τη βελτίωση του διμερούς εμπορίου και προσκαλούμε Ρώσους επιχειρηματίες να διευρύνουν το ενδιαφέρον τους στην κυπριακή αγορά, όπου μπορούν να βρουν τους κατάλληλους επιχειρηματικούς συνέταιρους και να αρχίσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες'', είπε.

Ο κ. Πασχαλίδης επεσήμανε ότι ''το νησί μας είναι, επίσης, γνωστό τουριστικό κέντρο, ένας προορισμός για περίπου 2,5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο'' και ότι ''το 2009, 150.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν την Κύπρο''.

''Οι προοπτικές για το 2010 είναι πολύ καλές, αφού την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 οι τουρίστες από τη Ρωσία έφθασαν τους 120.000. Αυτός ο αριθμός, σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου πέρσι, αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 42%'', είπε.

Πρόσθεσε ότι ''ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων επισκέπτονται την Κύπρο, όχι μόνο ως τουρίστες, αλλά χρησιμοποιούν το νησί μας ως ευχάριστο τόπο διαμονής και δραστηριοποιούνται σε διάφορες επιχειρήσεις''.

 

 

πηγή: Sigma live
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /