header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
03.10.2010

Εμβληματική Εκδήλωση στη Μόσχα για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας


Πραγματοποιήθηκε, με τεράστια επιτυχία, η μεγάλη εμβληματική εκδήλωση που διοργάνωσε με την ευκαιρία της 50ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Μόσχα, στο θέατρο της "Νέας Οπερας", στις 24 Σεπτεμβρίου.

 

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η συναυλία, με τίτλο: "Κύπρος - Γλυκιά Πατρίδα". Η παγκοσμίου φήμης Εθνική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων Ρωσίας "Οσιποφ", σε μουσική του Βάσου Αργυρίδη, και οι τραγουδίστριες Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Βάκια Σταύρου μαζί με τον Ρώσο τραγουδιστή Αλεξάντερ Ζαχάροφ ενθουσίασαν το κοινό. Στο φουαγιέ της Όπερας παρουσιάστηκε μεγάλη έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων σχετικά με την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σε τηλεοπτικές οθόνες προβάλλονταν οι σημαντικότεροι σταθμοί της κυπριακής ιστορίας.

Σε χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Μόσχα κ. Πέτρος Κέστορας υπογράμμισε ότι στα 50 χρόνια ανεξαρτησίας, ο κυπριακός λαός υλοποίησε με την εργατικότητά του και τη διορατικότητα των Κυβερνήσεών του, τον ένα από τους δύο πρωταρχικούς στόχους που έθεσαν οι θεμελιωτές της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, τη μετατροπή της Κύπρου σ' ένα σύγχρονο κράτος. Μετέτρεψε την υπανάπτυκτη αγροτική χώρα, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η μετανάστευση, σε ένα μοντέρνο κράτος, μια ευημερούσα κοινωνία, με κύρια χαρακτηριστικά την κοινωνική συνοχή, τη μακροοικονομική σταθερότητα, την εξαίρετη υποδομή και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, είπε, συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα του για διαφύλαξη της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του. Στόχος μας, υπογράμμισε ο κ. Πρέσβης, είναι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος, το συντομότερο δυνατόν, με την μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα όπως καθορίζεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απώτερος στόχος μας, ανέφερε, είναι να καταστήσουμε την Κύπρο γέφυρα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών της περιοχής.

Υπογραμμίζοντας ότι η εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία συμπίπτει στην κυριολεξία με την ανακήρυξη του κυπριακού κράτους, ο κ. Κέστορας τόνισε ότι, έκτοτε, οι κυπρορωσικές σχέσεις αναπτύχθηκαν σταθερά και ομαλά, φθάνοντας σε εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας. Η επικείμενη ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Dmitry Medvedev θα ενδυναμώσει και θα εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μας, δίδοντάς τους νέα δυναμική. Το μέλλον των κυπρορωσικών σχέσεων, κατέληξε, είναι λαμπρό, διότι βασίζονται αποκλειστικά σε αρχές και γνήσια φιλία.

Την παραμονή της εμβληματικής εκδήλωσης διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου στο κτήριο της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στη Μόσχα, με κύριους ομιλητές τον Πρέσβη κ. Κέστορα και τους Προέδρους του Ρωσοκυπριακού Συνδέσμου Φιλίας κ. Georgy Muradov και του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Φιλίας κ. Χάρη Θράσου. Μίλησαν, επίσης, ο μουσικοσυνθέτης κ. Αργυρίδης, ο Διευθυντής της Εθνικής Ακαδημαϊκής Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων Ρωσίας "Οσιποφ" κ. Vladimir Andropov και η τραγουδίστρια Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

Αναφερόμενος στις εμβληματικές εκδηλώσεις ο κ. Κέστορας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε το εξαίρετο των κυπρορωσικών σχέσεων και είπε ότι η επιλογή της ρωσικής πρωτεύουσας δεν ήταν τυχαία εφόσον αντανακλά το εξαίρετο των σχέσεων μας και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ιστορικά και πολιτισμικά είμαστε συγγενείς λαοί.

Ο Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών και Οικονομικών Σχέσεων της Μόσχας, Πρέσβης κ. Muradov υπογράμμισε το ρόλο του Ρωσοκυπριακού Συνδέσμου Φιλίας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, επισημαίνοντας τον υποδειγματικό χαρακτήρα των ρωσοκυπριακών σχέσεων, που αναπτύσσονται συνεχώς προς όφελος των δύο λαών. Αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς στα επιτεύγματα των εμπορο-οικονομικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κατατάσσοντας την Κύπρο στις χώρες με τις πιο στενές και φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία. Απόδειξη αυτού, πρόσθεσε ο κ. Muradov, αποτελεί η επικείμενη πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου του ρωσικού κράτους στην Κύπρο. Η επίσκεψη του κ. Medvedev, τόνισε, θα επισφραγίσει με τον πιο επίσημο τρόπο τον υψηλό και φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων Ρωσίας και Κύπρου και θα δώσει νέα ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Φιλίας κ. Θράσου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος καθώς και σ' εκείνες που προγραμματίζει από κοινού με τον Ρωσοκυπριακό Σύνδεσμο Φιλίας κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι το 2011 θα γιορτάσουμε ακόμη μια μεγάλη επέτειο στην Κύπρο και τη Ρωσία - τα 50χρονα από την ίδρυση του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου-Ρωσίας. 

 

πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /