header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
03.10.2010 11:18

Εμβληματική Εκδήλωση στη Μόσχα για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας


Πραγματοποιήθηκε, με τεράστια επιτυχία, η μεγάλη εμβληματική εκδήλωση που διοργάνωσε με την ευκαιρία της 50ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Μόσχα, στο θέατρο της "Νέας Οπερας", στις 24 Σεπτεμβρίου.

 

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η συναυλία, με τίτλο: "Κύπρος - Γλυκιά Πατρίδα". Η παγκοσμίου φήμης Εθνική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων Ρωσίας "Οσιποφ", σε μουσική του Βάσου Αργυρίδη, και οι τραγουδίστριες Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Βάκια Σταύρου μαζί με τον Ρώσο τραγουδιστή Αλεξάντερ Ζαχάροφ ενθουσίασαν το κοινό. Στο φουαγιέ της Όπερας παρουσιάστηκε μεγάλη έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων σχετικά με την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σε τηλεοπτικές οθόνες προβάλλονταν οι σημαντικότεροι σταθμοί της κυπριακής ιστορίας.

Σε χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Μόσχα κ. Πέτρος Κέστορας υπογράμμισε ότι στα 50 χρόνια ανεξαρτησίας, ο κυπριακός λαός υλοποίησε με την εργατικότητά του και τη διορατικότητα των Κυβερνήσεών του, τον ένα από τους δύο πρωταρχικούς στόχους που έθεσαν οι θεμελιωτές της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, τη μετατροπή της Κύπρου σ' ένα σύγχρονο κράτος. Μετέτρεψε την υπανάπτυκτη αγροτική χώρα, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η μετανάστευση, σε ένα μοντέρνο κράτος, μια ευημερούσα κοινωνία, με κύρια χαρακτηριστικά την κοινωνική συνοχή, τη μακροοικονομική σταθερότητα, την εξαίρετη υποδομή και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, είπε, συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα του για διαφύλαξη της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του. Στόχος μας, υπογράμμισε ο κ. Πρέσβης, είναι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος, το συντομότερο δυνατόν, με την μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα όπως καθορίζεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απώτερος στόχος μας, ανέφερε, είναι να καταστήσουμε την Κύπρο γέφυρα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών της περιοχής.

Υπογραμμίζοντας ότι η εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία συμπίπτει στην κυριολεξία με την ανακήρυξη του κυπριακού κράτους, ο κ. Κέστορας τόνισε ότι, έκτοτε, οι κυπρορωσικές σχέσεις αναπτύχθηκαν σταθερά και ομαλά, φθάνοντας σε εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας. Η επικείμενη ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Dmitry Medvedev θα ενδυναμώσει και θα εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μας, δίδοντάς τους νέα δυναμική. Το μέλλον των κυπρορωσικών σχέσεων, κατέληξε, είναι λαμπρό, διότι βασίζονται αποκλειστικά σε αρχές και γνήσια φιλία.

Την παραμονή της εμβληματικής εκδήλωσης διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου στο κτήριο της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στη Μόσχα, με κύριους ομιλητές τον Πρέσβη κ. Κέστορα και τους Προέδρους του Ρωσοκυπριακού Συνδέσμου Φιλίας κ. Georgy Muradov και του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Φιλίας κ. Χάρη Θράσου. Μίλησαν, επίσης, ο μουσικοσυνθέτης κ. Αργυρίδης, ο Διευθυντής της Εθνικής Ακαδημαϊκής Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων Ρωσίας "Οσιποφ" κ. Vladimir Andropov και η τραγουδίστρια Μαργαρίτα Ζορμπαλά.

Αναφερόμενος στις εμβληματικές εκδηλώσεις ο κ. Κέστορας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε το εξαίρετο των κυπρορωσικών σχέσεων και είπε ότι η επιλογή της ρωσικής πρωτεύουσας δεν ήταν τυχαία εφόσον αντανακλά το εξαίρετο των σχέσεων μας και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ιστορικά και πολιτισμικά είμαστε συγγενείς λαοί.

Ο Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών και Οικονομικών Σχέσεων της Μόσχας, Πρέσβης κ. Muradov υπογράμμισε το ρόλο του Ρωσοκυπριακού Συνδέσμου Φιλίας στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, επισημαίνοντας τον υποδειγματικό χαρακτήρα των ρωσοκυπριακών σχέσεων, που αναπτύσσονται συνεχώς προς όφελος των δύο λαών. Αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς στα επιτεύγματα των εμπορο-οικονομικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κατατάσσοντας την Κύπρο στις χώρες με τις πιο στενές και φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία. Απόδειξη αυτού, πρόσθεσε ο κ. Muradov, αποτελεί η επικείμενη πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου του ρωσικού κράτους στην Κύπρο. Η επίσκεψη του κ. Medvedev, τόνισε, θα επισφραγίσει με τον πιο επίσημο τρόπο τον υψηλό και φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων Ρωσίας και Κύπρου και θα δώσει νέα ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κυπρορωσικού Συνδέσμου Φιλίας κ. Θράσου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και της εγκαθίδρυσης των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος καθώς και σ' εκείνες που προγραμματίζει από κοινού με τον Ρωσοκυπριακό Σύνδεσμο Φιλίας κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κύπρο. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι το 2011 θα γιορτάσουμε ακόμη μια μεγάλη επέτειο στην Κύπρο και τη Ρωσία - τα 50χρονα από την ίδρυση του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου-Ρωσίας. 

 

πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /