header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.10.2010

ΚΕΒΕ Από τη Ρωσία με... επενδύσεις


Με φόντο την υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου - Ρωσίας κατά την εδώ επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, το Κυπριακό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το αντίστοιχο Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και ο Κυπρο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας οργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη 7 Οκτωβρίου Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Ρωσίας.

 

Στο συνέδριο θα παραστούν και θα το προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης τόνισε τη σημασία του συγκεκριμένου Φόρουμ, το οποίο θα καλύψει όλες τις θεματικές ενότητες που αφορούν στην οικονομική σχέση Κύπρου - Ρωσίας, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, επενδύσεις, ανάπτυξη γης, ναυτιλίας, εμπόριο και βιομηχανία.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος για την Κύπρο, επισήμανε ο κ. Μαυρομμάτης, σημειώνοντας ότι το ΚΕΒΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση αυτής της οικονομικής συνεργασίας.

Ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών είναι το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, αφού θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων για τα επόμενα χρόνια λόγω των πολύ καλών προοπτικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως το επιχειρηματικό φόρουμ θα αποτελέσει επίσης ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στους Κύπριους και Ρώσους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

 

Σημαντική η επίσκεψη Μεντβέντεφ

Ο Πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Φειδίας Πηλείδης, μιλώντας στη διάσκεψη, σχολίασε την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου από οικονομικής πλευράς, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο σημαντική επίσκεψη αρχηγού κράτους που έγινε ποτέ, όσον αφορά στην οικονομία της Κύπρου.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία και θα είναι μεγάλο επίτευγμα εάν, όπως αναμένεται, υπογραφεί και το πρωτόκολλο αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή θα δώσει καινούργια ώθηση στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

 

Ενίσχυση σχέσεων

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας, Χάρης Θράσου, είπε πως το φετινό φόρουμ προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία με την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο.

«Είμαι βέβαιος ότι και αυτό το φόρουμ θα στεφθεί με επιτυχία, όπως και το περσινό, λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και τις πάρα πολλές συμφωνίες συνεργασίας που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο χωρών, και ιδιαίτερα αυτή της αποφυγής της διπλής φορολογίας, η οποία βγάζει και την Κύπρο από τη μαύρη λίστα», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Θράσου σημείωσε ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών δεν επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα ενισχύεται ακόμη περισσότερο, κάτι που, όπως υπογράμμισε, θα διαφανεί και από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου Μεντβέντεφ στην Κύπρο.

 

Έμπρακτη συμπαράσταση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, εκ των χορηγών του Φόρουμ, μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις βαθύτερες σχέσεις που ενώνουν τους λαούς της Κύπρου και της Ρωσίας και στάθηκε κυρίως στα προβλήματα που δημιούργησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Ρωσία.

«Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και η Τράπεζά μας στη Ρωσία, η Uniastrum Bank, δεν στεκόμαστε αδιάφοροι στο δράμα αυτό που ποικιλοτρόπως έχει επιβαρύνει χιλιάδες οικογένειες στη Ρωσία», είπε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι το Συγκρότημα αποφάσισε να φιλοξενήσει στην Κύπρο για μια εβδομάδα 100 οικογένειες, περίπου 400 άτομα, που έχουν πληγεί από τις φωτιές.

«Ξέρουμε ότι η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να λύσει τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αυτές, είναι όμως μια χειρονομία έγνοιας και φροντίδας, η οποία, πιστεύουμε, μπορεί να απαλύνει τον πόνο και να δώσει ελπίδα», επισήμανε ο κ. Ηλιάδης.

 

Ανάπτυξη οικονομικών συνεργασιών

Εκ μέρους της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας, του άλλου χορηγού του Φόρουμ, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Διεθνών Δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος, Χρίστος Στυλιανίδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Φόρουμ θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο λαών λέγοντας ότι ιστορικοί και πολιτιστικοί, πρωτίστως, λόγοι καλλιέργησαν μιαν αμοιβαία συμπάθεια και φιλία μεταξύ των δύο λαών. «Όλοι εμείς που ασχοληθήκαμε με την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας είχαμε την τύχη να στηριχθούμε σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον», πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι η Μαρφίν Λαϊκή ήταν η πρώτη Τράπεζα από την Κύπρο και την Ελλάδα που ανέπτυξε δίκτυο καταστημάτων στη Ρωσία, με την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής στη Rosprombank, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η στρατηγική αυτή επέκταση ήταν το απότοκο μιας πολυετούς συνεργασίας της Τράπεζας με τον επιχειρηματικό κόσμο της Ρωσίας και στοχεύει στην αξιοποίηση των συνεργιών που προκύπτουν από τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Ελλάδας και Κύπρου».

Τέλος αναφέρθηκε και στις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

«Όπως λέγεται στη Ρωσία, η πιο ενδιαφέρουσα μέρα είναι η αυριανή, και είμαι βέβαιος ότι αυτό ισχύει πέρα για πέρα και για τις οικονομικές σχέσεις της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η επίσκεψη του Προέδρου Μεντβέντεφ και το Κυπρο-Ρωσικό Φόρουμ είναι ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

 

Τουρισμός και οικοδομική βιομηχανία

Στο Φόρουμ, το οποίο θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, θα λάβουν μέρος 320 περίπου επιχειρηματίες από την Κύπρο και 160 από τη Ρωσία.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη ρωσικής υπουργικής αντιπροσωπίας στην Κύπρο, είχε αναφερθεί ότι οι επενδύσεις από την Κύπρο στη Ρωσική Ομοσπονδία τα τελευταία 5 χρόνια ανήλθαν στα 52,18 δισ. δολάρια, ενώ οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο έφθασαν τα 15,96 δισ. δολάρια.

Οι κυπριακές επενδύσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, αφορούν στους τομείς των μεταλλευμάτων, του πετρελαίου, της ανάπτυξης γης, των κατασκευών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.

Από την άλλη, οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο αφορούν στην ανάπτυξη γης, τις κατασκευές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τον τουρισμό.

 

 

πηγή: Sigma Live

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΛαβρόφ: Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο Σκοπιανό / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΜνημείο Ντοστογιέφσκι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΘ.Αυγερινός για Λαβροφ και ζήτημα Σκοπίων- Τι λέει ο ανταποκριτής για το mega_ 15_1_2018 / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΛαβρόφ: Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν ακριβό υγροποιημένο αέριο, επειδή έτσι θέλουν οι ΗΠΑ / Θανάσης ΑυγερινόςΤέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΣ.Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από υποχωρήσεις, η ΠΓΔΜ έχει / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΔ.Κωνσταντακόπουλος: Μετατροπή της βαλκανικής σε χώρο υποτελών / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΑυτοκινητόδρομος της Μόσχας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΗΠΑ- Δημοκρατικοί: Ο Πούτιν είναι «απειλή» και ο Τραμπ «άπραγος» / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΗ Ουάσιγκτον είναι ο Νο1 εχθρός για την Μόσχα, πιστεύει το 68% των Ρώσων / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΓια εμμονική συμπεριφορά κατηγορεί η Ρωσία τις ΗΠΑ μετά το έγγραφο /