header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.10.2010 08:37

ΚΕΒΕ Από τη Ρωσία με... επενδύσεις


Με φόντο την υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου - Ρωσίας κατά την εδώ επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, το Κυπριακό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το αντίστοιχο Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και ο Κυπρο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας οργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη 7 Οκτωβρίου Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Ρωσίας.

 

Στο συνέδριο θα παραστούν και θα το προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης τόνισε τη σημασία του συγκεκριμένου Φόρουμ, το οποίο θα καλύψει όλες τις θεματικές ενότητες που αφορούν στην οικονομική σχέση Κύπρου - Ρωσίας, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, επενδύσεις, ανάπτυξη γης, ναυτιλίας, εμπόριο και βιομηχανία.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος για την Κύπρο, επισήμανε ο κ. Μαυρομμάτης, σημειώνοντας ότι το ΚΕΒΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση αυτής της οικονομικής συνεργασίας.

Ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών είναι το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, αφού θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων για τα επόμενα χρόνια λόγω των πολύ καλών προοπτικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως το επιχειρηματικό φόρουμ θα αποτελέσει επίσης ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στους Κύπριους και Ρώσους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

 

Σημαντική η επίσκεψη Μεντβέντεφ

Ο Πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Φειδίας Πηλείδης, μιλώντας στη διάσκεψη, σχολίασε την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου από οικονομικής πλευράς, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο σημαντική επίσκεψη αρχηγού κράτους που έγινε ποτέ, όσον αφορά στην οικονομία της Κύπρου.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία και θα είναι μεγάλο επίτευγμα εάν, όπως αναμένεται, υπογραφεί και το πρωτόκολλο αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή θα δώσει καινούργια ώθηση στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

 

Ενίσχυση σχέσεων

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Συνδέσμου Φιλίας, Χάρης Θράσου, είπε πως το φετινό φόρουμ προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία με την επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο.

«Είμαι βέβαιος ότι και αυτό το φόρουμ θα στεφθεί με επιτυχία, όπως και το περσινό, λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και τις πάρα πολλές συμφωνίες συνεργασίας που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο χωρών, και ιδιαίτερα αυτή της αποφυγής της διπλής φορολογίας, η οποία βγάζει και την Κύπρο από τη μαύρη λίστα», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Θράσου σημείωσε ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών δεν επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα ενισχύεται ακόμη περισσότερο, κάτι που, όπως υπογράμμισε, θα διαφανεί και από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου Μεντβέντεφ στην Κύπρο.

 

Έμπρακτη συμπαράσταση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, εκ των χορηγών του Φόρουμ, μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις βαθύτερες σχέσεις που ενώνουν τους λαούς της Κύπρου και της Ρωσίας και στάθηκε κυρίως στα προβλήματα που δημιούργησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Ρωσία.

«Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και η Τράπεζά μας στη Ρωσία, η Uniastrum Bank, δεν στεκόμαστε αδιάφοροι στο δράμα αυτό που ποικιλοτρόπως έχει επιβαρύνει χιλιάδες οικογένειες στη Ρωσία», είπε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι το Συγκρότημα αποφάσισε να φιλοξενήσει στην Κύπρο για μια εβδομάδα 100 οικογένειες, περίπου 400 άτομα, που έχουν πληγεί από τις φωτιές.

«Ξέρουμε ότι η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να λύσει τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αυτές, είναι όμως μια χειρονομία έγνοιας και φροντίδας, η οποία, πιστεύουμε, μπορεί να απαλύνει τον πόνο και να δώσει ελπίδα», επισήμανε ο κ. Ηλιάδης.

 

Ανάπτυξη οικονομικών συνεργασιών

Εκ μέρους της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας, του άλλου χορηγού του Φόρουμ, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Διεθνών Δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος, Χρίστος Στυλιανίδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Φόρουμ θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο λαών λέγοντας ότι ιστορικοί και πολιτιστικοί, πρωτίστως, λόγοι καλλιέργησαν μιαν αμοιβαία συμπάθεια και φιλία μεταξύ των δύο λαών. «Όλοι εμείς που ασχοληθήκαμε με την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας είχαμε την τύχη να στηριχθούμε σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον», πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι η Μαρφίν Λαϊκή ήταν η πρώτη Τράπεζα από την Κύπρο και την Ελλάδα που ανέπτυξε δίκτυο καταστημάτων στη Ρωσία, με την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής στη Rosprombank, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η στρατηγική αυτή επέκταση ήταν το απότοκο μιας πολυετούς συνεργασίας της Τράπεζας με τον επιχειρηματικό κόσμο της Ρωσίας και στοχεύει στην αξιοποίηση των συνεργιών που προκύπτουν από τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Ελλάδας και Κύπρου».

Τέλος αναφέρθηκε και στις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

«Όπως λέγεται στη Ρωσία, η πιο ενδιαφέρουσα μέρα είναι η αυριανή, και είμαι βέβαιος ότι αυτό ισχύει πέρα για πέρα και για τις οικονομικές σχέσεις της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η επίσκεψη του Προέδρου Μεντβέντεφ και το Κυπρο-Ρωσικό Φόρουμ είναι ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

 

Τουρισμός και οικοδομική βιομηχανία

Στο Φόρουμ, το οποίο θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, θα λάβουν μέρος 320 περίπου επιχειρηματίες από την Κύπρο και 160 από τη Ρωσία.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη ρωσικής υπουργικής αντιπροσωπίας στην Κύπρο, είχε αναφερθεί ότι οι επενδύσεις από την Κύπρο στη Ρωσική Ομοσπονδία τα τελευταία 5 χρόνια ανήλθαν στα 52,18 δισ. δολάρια, ενώ οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο έφθασαν τα 15,96 δισ. δολάρια.

Οι κυπριακές επενδύσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, αφορούν στους τομείς των μεταλλευμάτων, του πετρελαίου, της ανάπτυξης γης, των κατασκευών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.

Από την άλλη, οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο αφορούν στην ανάπτυξη γης, τις κατασκευές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τον τουρισμό.

 

 

πηγή: Sigma Live

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /