header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
07.10.2010

Ιστορική επίσκεψη με πολλαπλά μηνύματα Κωστάκη Αντωνίου


Η ιστορική επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ αρχίζει σήμερα, με τις σημαντικές συνομιλίες που θα έχει και αναμένεται να καταλήξουν σε υπογραφή σημαντικών συμφωνιών, οι οποίες θα ενισχύσουν πολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία και θα έχουν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

 

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, η υψηλότερη, από πλευράς κρατικού επιπέδου, των τελευταίων χρόνων, πραγματοποιείται σε καθοριστική περίοδο, τόσο για το εθνικό θέμα όσο και για την οικονομία. Οι καθοριστικοί μήνες που αναμένονται, όσον αφορά το μέλλον των συνομιλιών, η αναμενόμενη έκθεση του Γ.Γ. και οι ενδεχόμενες αντικυπριακές ενέργειες, που πιθανόν να αναληφθούν από άλλες δυνάμεις, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν για την Κυπριακή Δημοκρατία την ανάγκη να αναζητήσει ισχυρά ερείσματα, τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και εκτός, για την απόκρουση των οποιωνδήποτε σχεδίων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της θυματοποίησης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Με τη Ρωσία να θωρακίζει την Κύπρο από εχθρικές ενέργειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και να ενισχύει την κρατική οντότητα, τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ έφθασε τα μεσάνυκτα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπία κρατικών αξιωματούχων, αλλά και επιχειρηματιών. Τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

Οι επίσημες επαφές του Ρώσου Προέδρου αρχίζουν σήμερα, με κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή υποδοχής. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ θα τελέσει, μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια, τα εγκαίνια της ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας. (Για το οικονομικό μέρος της επίσκεψης, τις συμφωνίες που θα υπογραφούν και τα πλεονέκτηματα που θα αποκτήσει η κυπριακή οικονομία, αναφορά στη σελίδα 35).

 

Έρχονται Μέρκελ και Σαρκοζί

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, χαρακτήρισε την επίσκεψη «ιστορικό γεγονός και επιτυχία της Κυβέρνησης». Τόνισε ότι «θα σημαίνει πολλά και για το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και για την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα υπογραμμιστεί κατά κόρον», όπως επεσήμανε.

Έσπευσε, μάλιστα, να πιστώσει την Κυβέρνηση για την επίσκεψη, να ζητήσει από το λαό να πάρει τα μηνύματα και προανήγγειλε και επισκέψεις άλλων ηγετών, μεγάλων χωρών, όπως της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. «Ελπίζω» είπε, «ο λαός τουλάχιστον να παίρνει αυτά τα μηνύματα και να κατανοεί τη σημασία των επισκέψεων όπως του Πάπα, του Μεντβέντεφ, της Μέρκελ και άλλων πολλών Προέδρων που θα ακολουθήσουν, του Σαρκοζί και άλλων».

 

«Αγαπημένος φίλος»

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η Ρωσία ήταν πάντοτε και παραμένει σημαντικότατος σύμμαχος των Κυπρίων στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού. Υπογράμμισε ότι η Σοβιετική Ένωση και κατόπιν η Ρωσική Ομοσπονδία πάντοτε υποστήριζαν την Κύπρο, παίζοντας ενεργό και αποφασιστικό ρόλο στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «τον πιο αγαπημένο μας φίλο, δοκιμασμένο και αναντικατάστατο σύμμαχο στην υπόθεση της υπεράσπισης των συμφωνημένων παραμέτρων της κυπριακής διευθέτησης, σε όλα τα φόρα και σε όλα τα όργανα του συστήματος του ΟΗΕ». Μίλησε ακόμη για μεγάλο αριθμό συμφωνιών που θα υπογραφούν με το Ρώσο Πρόεδρο, σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός, οι επενδύσεις, η δικαιοσύνη, ο κοινωνικός τομέας, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η υγεία, η επιστήμη και η έρευνα.

 

Κυπριακή λύση χωρίς επιδιαιτησία

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε συνέντευξή του στο άλλο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νοβόστι, υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαίο που η πρώτη επίσκεψη προέδρου χώρας-μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Κύπρο, είναι η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου και αναφέρθηκε σε σειρά σημαντικών συμφωνιών που θα υπογραφούν.

Τόνισε ότι οι δύο Πρόεδροι θα εξετάσουν σε βάθος, πέραν των διμερών σχέσεων, το κυπριακό πρόβλημα, τις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας, καθώς και άλλα επίκαιρα διεθνή ζητήματα, για τα οποία οι θέσεις των δύο χωρών είναι ταυτόσημες.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, λόγω του ρόλου που διαδραματίζει στις διεθνείς σχέσεις, θα ασκήσει επιρροή στην τουρκική πλευρά, ώστε να επιδείξει καλή θέληση στις συνομιλίες.

 

Tα κόμματα χαιρετίζουν και αναμένουν

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό γεγονός, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα. Τονίζει ότι η συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας αποκτά σήμερα μια νέα στρατηγική διάσταση, και αναφέρει ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις αναβαθμισμένες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, προκειμένου να πεισθεί η Τουρκία να μεταβάλει τη μέχρι τώρα στάση της στο Κυπριακό.

Το ΔΗΚΟ εκφράζει προς την ηγεσία και το λαό της Ρωσίας την ευγνωμοσύνη του για τη σταθερή, συνεπή σε αρχές και σθεναρή υποστήριξη που προσφέρουν στην Κύπρο και το λαό της, και προσθέτει ότι αναμένει ότι η ρωσική υποστήριξη θα εκδηλωθεί και στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες αποφασιστικά, στο κυπριακό πρόβλημα.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η Ρωσία στάθηκε διαχρονικά δίπλα στον κυπριακό λαό, και συνέβαλε αποφασιστικά σε κρίσιμες ώρες στην απόκρουση επιθέσεων και υπονομεύσεων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επίσκεψη Μεντβέντεφ, τονίζει, θα ενισχύει περαιτέρω τις ήδη φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, σε δήλωσή του, αναφέρει ότι η επίσκεψη αποτελεί ευκαιρία να δει ο Ρώσος Πρόεδρος και επί του εδάφους τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, και εισηγείται την έναρξη ενός δομημένου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

πηγή: Sigma Live

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΡώσικες παροιμίες / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΣτο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Μόσχα τη Δευτέρα / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / Ολγα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά /