header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
12.04.2011 04:45

Κύπρος - γέφυρα για Ρώσους επενδυτές Ελευθερία Σωφρονίου Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ , «ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


Οι σημαντικές προοπτικές για οικονομική διείσδυση και συνεργασία της Κύπρου με τη Ρωσία σε περιφερειακό επίπεδο, συζητήθηκαν χθες στο Διεθνές Συνέδριο Global Russia Business Meeting 2011.

 

Ως γέφυρα διοχέτευσης επενδύσεων από μεγάλους διεθνείς παίκτες και σανίδα για ρωσικές εταιρείες ώστε να αναπτύξουν τις διεθνείς τους δραστηριότητες στην ΕΕ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μπορεί να λειτουργήσει η Κύπρος με στόχο την οικονομική της ανάπτυξη, τόνισε χθες ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου Global Russia Business Meeting 2011, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Το Συνέδριο, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Horasis Global Visions Community, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο και ήταν μία από τις κορυφαίες συναντήσεις ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων και ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων από τη Ρωσία και παγκόσμια. Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και φιλοξενήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνέδριο στήριξαν αρκετοί διεθνείς και ρωσικοί Οργανισμοί, ενώ η πρωτοβουλία του CIPA για τη φιλοξενία του εντάχθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών του Οργανισμού για προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού.

Μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης

Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε στην ομιλία του ότι η Ρωσία παίζει ένα ρόλο-κλειδί στην παγκόσμια οικονομία, όπως αποδεικνύεται από τα υψηλά επίπεδα εισερχόμενων και εξερχόμενων επενδύσεων προς και από την οικονομία της χώρας, τον ηγετικό της ρόλο στις αναδυόμενες οικονομίες των χωρών της BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και στις πλούσιες φυσικές πηγές της, πάνω στις οποίες στηρίζονται πολλές χώρες. Επισήμανε, παράλληλα, ότι η ΕΕ αποτελεί μια οικονομία βασισμένη στη γνώση και πρέπει να επικεντρωθεί σε μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ η Ρωσία αποτελεί μιαν αναπτυσσόμενη αναδυόμενη οικονομία που χρειάζεται μια γνωστική βάση προκειμένου να είναι ικανή να αναπτύξει περαιτέρω τις δυνάμεις της στην προηγμένη επιστήμη και τεχνολογία. Αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη Ρωσία, είπε πως η πρόσφατη υπογραφή Πρωτοκόλλου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συμβάλει περαιτέρω στην ενδυνάμωση της υφιστάμενης στερεής διμερούς επενδυτικής σχέσης.

Διπλή φορολογία

Θετικά αποτελέσματα είχαν οι συμφωνίες Κύπρου-Ρωσίας, όπως αυτή για τη διπλή φορολογία, όπως αποδεικνύεται από την ανάπτυξη της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο Υπουργός Εμπορίου πρόσθεσε ότι οι απευθείας επενδύσεις από την Κύπρο στη Ρωσία έφθασαν το 1,36 δισεκατομμύριο το 2008 και το 2009 τα 317,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι απευθείας επενδύσεις από τη Ρωσία στην Κύπρο σημείωσαν ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2008 έφθασαν τα 735,6 εκατομμύρια ευρώ και το 2009 το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο κ. Πασχαλίδης είπε, επίσης, πως ως μέλος της Ε.Ε. από το 2004, η Κύπρος παίζει και θα συνεχίσει να παίζει κρίσιμο ρόλο ως κέντρο παροχής τεχνικής υποστήριξης και υπηρεσιών για το εμπόριο και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες από τη Ρωσία προς χώρες εντός της Ε.Ε.

Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις οικονομίες

Πρέπει να αναζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις οικονομίες καθώς και τρόποι με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνεισφέρει για να ξεπεραστεί η διεθνής οικονομική κρίση, τόνισε ο πρόεδρος της Horasis Global Visions Community Δρ Frank Richter, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχία του συνεδρίου, για το γεγονός ότι το Global Russia Business Meeting διεξάγεται στην Κύπρο, καθώς επίσης και για τον μεγάλο αριθμό των χωρών που συμμετέχουν σ’ αυτό. «Πολλοί από τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο Συνέδριο είναι έτοιμοι να επενδύσουν, να ασχοληθούν με το εμπόριο και να ξανακτίσουν τις οικονομίες μας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι περισσότερες ρωσικές εταιρείες επενδύουν στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας το νησί ως πλατφόρμα για να επενδύσουν στο εξωτερικό.

Προοπτικές και προκλήσεις της οικονομίας

Εκπρόσωποι της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας της Ρωσίας και πολλών άλλων μεγάλων ρωσικών εταιρειών παρακολούθησαν το Συνέδριο, τόνισε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) Φειδίας Πηλείδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το γεγονός θα τύχει αξιοποίησης από τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους εδώ στην Κύπρο.

Ο κ. Πειλίδης τόνισε ότι το συνέδριο επικεντρώθηκε στις προοπτικές και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει η οικονομία της Ρωσίας και αυτό είναι κάτι που αφορά την Κύπρο άμεσα διότι είναι και ο κύριος επιχειρηματικός εταίρος μας.

Οι αναδυόμενες οικονομίες

Ο τομέας των υπηρεσιών της Κύπρου μπορεί να φανεί χρήσιμος σε χώρες όπως είναι η Κίνα και η Βραζιλία, οι οποίες παρόλο που βρίσκονται πολύ μακριά, εντούτοις είναι χώρες που επεκτείνονται παγκόσμια, προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες, υπογράμμισε ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι οι αναδυόμενες οικονομίες είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία.

Πολύμορφη σχέση

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομμάτης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ πιστεύει πως η ενδυνάμωση της οικονομικής σχέσης Κύπρου - Ρωσίας μπορεί να πάρει πολλές μορφές. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι μόνο η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη και θα πρέπει να δώσουμε σημασία και στις μεγάλες μητροπόλεις της αχανούς ρωσικής ενδοχώρας, όπου εκεί είναι που βρίσκονται σήμερα οι προοπτικές ανάπτυξης και επενδύσεων», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η κυπριακή επιχειρηματική κοινότητα οφείλει να βολιδοσκοπήσει πώς θα επωφεληθεί η Κύπρος απ' αυτές τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Πρότυπο το Λουξεμβούργο

Στόχος της Κύπρου είναι να διατηρήσει και να ενδυναμώσει τη θέση της ως ένα περιφερειακό και αξιοπρεπές διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης με την ευκαιρία του συνεδρίου.

Ο Χαρίλαος Σταυράκης ανέφερε πως σαν Κύπρος μπορούμε να επιδιώκουμε να γίνουμε ένα σεβαστό οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο, όπως το Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι το Λουξεμβούργο, αν και είναι μικρότερη χώρα από την Κύπρο, διαθέτει πολύ περισσότερη πολιτική επιρροή σε σχέση με το μέγεθός του, ακριβώς επειδή είναι ένα σεβαστό διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, που οι μεγαλύτερες χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελος των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Διακινούνται 50 δισ. ευρώ από Κύπρο προς ρωσική αγορά

«Η Κύπρος, ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, συνιστά ιδανικό χώρο για την πραγματοποίηση ρωσικών επενδύσεων εγχώρια, ενώ μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για δραστηριοποίηση και στο περιφερειακό επίπεδο, λόγω του πολύ ευνοϊκού επενδυτικού νομοθετικού πλαισίου, των άριστων υποδομών της αλλά και του παραδοσιακά προοδευτικού επιχειρηματικού κλίματός της», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. Όπως πρόσθεσε, οι διμερείς συμφωνίες και ιδιαίτερα η Συμφωνία για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας, σφραγίζουν τη δέσμευση ότι η διεύρυνση των κυπρο-ρωσικών οικονομικών σχέσεων αποτελεί προτεραιότητα. «Ενδεικτικό», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, «είναι το γεγονός ότι συνολικά 50 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ διακινούνται από την Κύπρο προς τη ρωσική αγορά, 16 σχεδόν δισεκατομμύρια δολάρια διακινούνται από τη Ρωσία προς την Κύπρο, ενώ οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα».

 

πηγή:  sigmalive.com

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /