header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
12.06.2012

Η ρωσική Κύπρος


Στην Κύπρο θα εμφανιστεί ο πρώτος ρωσικός ναός. Ο πατριάρχης Κύριλλος τοποθέτησε και αγίασε το θεμέλιο λίθο της μελλοντικής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην πόλη θέρετρο της Λεμεσού. Τις ημέρες αυτές βρίσκεται στο νησί, πραγματοποιώντας την πρώτη πατριαρχική ειρηνική του επίσκεψη.
 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο στο ελληνικό τμήμα της Κύπρου σήμερα διαμένουν περίπου 9 χιλιάδες μετανάστες από τη Ρωσία. Στο βαθμό όμως που το νησί βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, έως σήμερα δεν υπήρχαν εδώ ναοί του Πατριαρχείου Μόσχας. Την ανέγερση ενός ρωσικού ναοί οι πιστοί, που προέρχονται από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, ονειρεύονταν πολλά χρόνια, είπε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Ρωσίας» ο ιερέας Βίκτωρ Ζόγκι:

Η ιδέα της ανέγερσης ενός ναού γεννήθηκε από τη στιγμή, που εμφανίστηκε ρωσική ενορία στην Κύπρο το 1995. Τότε έγινε η πρώτη λειτουργία την ημέρα της Αγίας τριάδας και έκτοτε οι Ρώσοι τρέφουν το όνειρο για ένα δικό τους ναό. Ο πρώην Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ μάλιστα μας έκανε κι ένα μικρό δώρο: για το σημείο όπου θα οικοδομηθεί ο μελλοντικός ναός μας χάρισε ένα ξύλινο παρεκκλήσι.

Είναι ενδιαφέρον ότι η γη για το ρωσικό ναό χαρίστηκε στο Πατριαρχείο Μόσχας από την Κυπριακή Εκκλησία το 1998. Οι Έλληνες ιερωμένοι χάρισαν ένα από τα ακριβότερα οικόπεδα της πόλης, το οποίο βρίσκεται σε ύψωμα και κατ’ αυτόν τον τρόπο ο μελλοντικός ναός θα φαίνεται από μακριά. Εδώ αντιμετωπίζουν τους Ρώσους πολύ καλά και τους βοηθούν, όπως μπορούν, λέει η πρώην κάτοικος της Αγίας Πετρούπολης και νυν Κύπρια πολίτης Τατιάνα Πάουτοβα:

Ζω εδώ 15 χρόνια. Στην αρχή ήρθα με συμβόλαιο, κατόπιν παρέμεινα και ήδη έχω πάρει την υπηκοότητα. Όλα αυτά τα χρόνια επισκεπτόμουν ελληνική εκκλησία. Η αλήθεια είναι στο βαθμό, που οι Ρώσοι εδώ έγιναν πάρα πολλοί, οι λειτουργίες άρχισαν να τελούνται όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα ρωσικά. Όμως και πάλι ο χώρος δεν επαρκεί, εκείνη η εκκλησία χρειάζεται να μεγαλώσει. Το σημερινό ταξίδι του πατριάρχη Κυρίλλου είναι για όλους εμάς ένα εξαιρετικό, εορταστικό και συγκινητικό γεγονός και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.

Στο σημείο της θεμελίωσης του ναού συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από χίλιοι Ρώσοι πιστοί, μεταξύ των οποίων τόσο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και τουρίστες. Η πληροφορία ότι ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί την πόλη της Λεμεσού διαδιδόταν στα ξενοδοχεία και όλα τα σημεία συγκέντρωσης των τουριστών. Ο Πατριάρχης Μόσχας απέδωσε ιδιαίτερη τιμή στις προσπάθειες των Ρώσων συμπατριωτών του για τη διατήρηση των παραδόσεων του ρωσικού πολιτισμού και της πνευματικότητάς τους και τους κάλεσε να διαφυλάξουν τους φιλικούς και θερμούς δεσμούς με τον ελληνικό λαό και την Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία. Από αυτό εξαρτάται όχι μόνο το μέλλον της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, αλλά και το μέλλον του κόσμου, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ο πατριάρχης Κύριλλος:

Έτσι είναι διαμορφωμένη η παγκόσμια Ορθοδοξία από τους αρχαιότατους αποστολικούς χρόνους, όταν οι πρώτοι Χριστιανοί μετακινούνταν από τον έναν τόπο σε άλλον, πάντοτε επισκέπτονταν τις παρακλητικές συγκεντρώσεις στους ναούς εκείνης της Εκκλησίας, η οποία υπήρχε στο συγκεκριμένο τόπο. Και αυτή η υπέροχη αποστολική αρχή, που μαρτυρά ότι για τον ορθόδοξο χριστιανό η τοπική κοινότητα αποτελεί και δική του κοινότητα, υπάρχει έως και σήμερα και υποστηρίζει την ενότητα ολόκληρης της Ορθοδοξίας. Όλοι όσοι ζείτε προσωρινά ή μόνιμα στην Κύπρο, αποτελείτε έναν σπουδαίο συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών της Αγίας Ρωσίας και της Κύπρου.

Ο ρωσικός ναός του Αγίου Νικολάου θα οικοδομηθεί κατά τις καλύτερες παραδόσεις της παλαιορωσικής αρχιτεκτονικής. Το οικοδόμημα από λευκή πέτρα με πέντε τρούλους και καμπαναριό θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 500 πιστούς και θα έχει δύο ορόφους. Παρά το ότι ο ναός θα βρίσκεται παρ’ όλ’ αυτά στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Εκκλησίας, οι λειτουργίες σ’ αυτήν θα τελούνται στην παλαιοσλαβική γλώσσα. Εκτός από το χώρο της προσευχής στο ναό θα εγκατασταθεί και ρωσικό πολιτιστικό κέντρο, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται όχι μόνο Ρώσοι, αλλά και ο τοπικός πληθυσμός.

 

 

 

Πηγή:greek.ruvr.ru

Σχόλιο (1)
  • Εύχομαι η Αγάπη του Ρώσου Πατριάρχη, ο θεμέλιος λίθος του στην Εκκλησία του Αγ.Νικολάου να ενώσει όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία χαρίζοντας Ειρήνη στον κόσμο! Είθε οι δεσμοί αυτοί του Κυπριακού με τον Ρωσικό λαό, να αποτελέσουν τη λύση για μία ελεύθερη ανεξάρτητη Κύπρο. Ορθόδοξη Ελληνίδα 12.06.2012 09:20
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /