header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.06.2012 03:40

Η Ρωσία απέκτησε λείψανα του Αγίου Λαζάρου


Η Ρωσία απέκτησε λείψανα του Αγίου Λαζάρου. Η κιβωτός με το ιερό λείψανο παραδόθηκε στον πρωθιεράρχη της Ρωσικής Εκκλησίας στο ναό του Αγίου Λαζάρου της Τετραημέρου στην πόλη της Λάρνακας. Η πανηγυρική παράδοση με τα λείψανα ολοκλήρωσε την επίσκεψη του πατριάρχη Κυρίλλου στην Κυπριακή Δημοκρατία, που διήρκεσε από τις 8 έως τις 11 Ιουνίου.


Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, παραλαμβάνοντας την κασετίνα με τα λείψανα του Αγίου από τα χέρια του εφημέριου του ναού του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, υπογράμμισε την αξία αυτού του δώρου για τους πιστούς:

Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο δώρο από αυτό. Θα μεταφέρουμε τα λείψανα αυτά στην πρωτεύουσα πόλη μας τη Μόσχα και θα τα τοποθετήσουμε σε σημείο, όπου πολλοί άνθρωποι θα είναι σε θέση να τα προσκυνήσουν. Και όλοι όσοι υποκλίνονται στα άγια λείψανα θα μαθαίνουν για το δώρο σας. Και μέσω αυτής της λατρείας προς το ιερό λείψανο στις καρδιές του λαού μας θα ενισχύεται η αγάπη για την Κύπρο και την κυπριακή Εκκλησία.

Τα λείψανα του Δικαίου Λαζάρου ανευρέθησαν το 898 μ.Χ. επί Βυζαντινού αυτοκράτορος Λέοντος Δ΄ του Σοφού και μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη (σήμερα Σταμπούλ), όπου ειδικά γι’ αυτά κατασκευάστηκε ασημένια λάρνακα. Τα λείψανα έχουν θαυματουργική δύναμη και θεραπεύουν από πολλές ασθένειες. Ακριβώς γι’ αυτό στο ναό του Αγίου Λαζάρου, όπου επίσης φυλάσσονται λείψανα του Αγίου, καταφθάνουν χιλιάδες προσκυνητές από ολόκληρο τον κόσμο.

Η παράδοση του χριστιανικού αυτού λειψάνου στον πατριάρχη Κύριλλο είναι δείγμα ιδιαίτερου σεβασμού της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τη ρωσική Ορθοδοξία και τον πρωθιεράρχη της, υπογράμμισε ο μητροπολίτης Κυτίου Χρυσόστομος:

Η καρδιά μας είναι σήμερα υπερπλήρης από ιερά συναισθήματα και ειλικρινή χαρά, διότι η παρουσία σας εδώ δίνει τη δυνατότητα στον ευσεβή και πολυβασανισμένο λαό μας να λάβει ευλογία από τον εξέχοντα προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, ο οποίος κοσμείται με ταπεινότητα, νηφαλιότητα, μεγαλείο και αγάπη. Παρακολουθούμε με θαυμασμό την τεράστια σε κλίμακα δραστηριότητά σας. Δραστηριότητα, η οποία αποτελεί μεγαλείο της Ορθοδοξίας και ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της αγάπης, της ισότητας, της ανοχής και της αναγνώρισης για τον διπλανό μας των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ιστορία των θερμών σχέσεων των δύο Εκκλησιών προσμετρά πολλούς αιώνες. Προσκυνητές, περιηγητές, ναυτικοί, διπλωμάτες και έμποροι από τη Ρωσία, επισκεπτόμενοι τους Αγίους Τόπους και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, πάντοτε σταματούσαν στο νησί για να προσκυνήσουν τα ιερά του, να αναπαυθούν και να ανεφοδιαστούν σε τροφή και νερό. Στις σημειώσεις τους έχουν καταγράψει τις πλέον θερμές αναμνήσεις από αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Πολλές φορές στην ιστορία του νησιού ειδικά Ρώσοι αγιογράφοι βοήθησαν στην αγιογράφηση τοπικών ναών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πασίγνωστο παγκοσμίως μοναστήρι της Παναγίας της Kυκκώτισσας, το οποίο επίσης επισκέφθηκε στο πλαίσιο του ταξιδιού του ο πατριάρχης Κύριλλος:

Όταν ακόμη ήμουν μητροπολίτης Σμολένσκ, είχα συμμετάσχει στην αγιογράφηση της Μονής Κύκκου. Στην οικονομικά δύσκολη για τη Ρωσία δεκαετία του 1990 είχα ευλογήσει μια εξαιρετική ομάδα Ρώσων αγιογράφων και τεχνητών επιχρύσωσης, οι οποίοι εργάζονταν τότε στην επισκοπή του Σμολένσκ, για να μεταβούν στην Κύπρο έτσι ώστε να συνδράμουν στη διακόσμηση και αποκατάσταση αυτής της ιστορικής Μονής. Από τότε δεν έχω έρθει στο μοναστήρι και τώρα είναι σαν να εξετάζω εκείνη την ομάδα και βλέπω πόσο υπέροχα ανακαίνισαν, μεταξύ άλλων και το τέμπλο σ’ αυτόν τον ιερό ναό.

Το 1998, ο τότε προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, έλαβε μέρος στον εορτασμό της επετείου της Χιλιετίας του Βαπτίσματος της Ρωσίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο νησί ζουν χιλιάδες Ρώσοι συμπατριώτες. Στην πόλη της Λάρνακας το 1997 για τις ανάγκες της ρωσόφωνης κοινότητας της πόλης παραχωρήθηκε ένας μικρός ναός, όπου πλέον οι τακτικές λειτουργίες τελούνται στην εκκλησιαστική-σλαβική γλώσσα. Αυτό βοήθησε να λυθεί το πρόβλημα της πνευματικής τροφοδοσίας των Ρώσων ορθοδόξων, που διαμένουν στο νησί. Και στην άλλη πόλη του νησιού, τη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια της τωρινής επίσκεψης του πρωθιεράρχη της Ρωσικής Εκκλησίας πάνω σε έναν ψηλό λόφο τοποθετήθηκε και αγιάστηκε η θεμέλιος λίθος για την ανοικοδόμηση του πρώτου ρωσικού ναού. Στο νησί υπάρχουν τέσσερα ρωσόφωνα σχολεία και σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολεία μέσης εκπαίδευσης της χώρας η ρωσική διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

Η κιβωτός με τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου εφεξής θα φυλάσσεται στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού στη Μόσχα. Από την πλευρά της Ρωσικής Εκκλησίας, ως δώρο για τις κυπριακές εκκλησίες και τα μοναστήρια παραδόθηκε σαρκοφάγος με λείψανα Ρώσων Αγίων, καθώς και 19 εικόνες, ζωγραφισμένες από Ρώσους αγιογράφους των τελευταίων ετών.

 

Πηγή: ruvr.ru 

Λέξεις Κλειδιά: Πατριάρχης, Κιβωτός, Λάρνακα
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /