header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.06.2012

Η Ρωσία απέκτησε λείψανα του Αγίου Λαζάρου


Η Ρωσία απέκτησε λείψανα του Αγίου Λαζάρου. Η κιβωτός με το ιερό λείψανο παραδόθηκε στον πρωθιεράρχη της Ρωσικής Εκκλησίας στο ναό του Αγίου Λαζάρου της Τετραημέρου στην πόλη της Λάρνακας. Η πανηγυρική παράδοση με τα λείψανα ολοκλήρωσε την επίσκεψη του πατριάρχη Κυρίλλου στην Κυπριακή Δημοκρατία, που διήρκεσε από τις 8 έως τις 11 Ιουνίου.


Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, παραλαμβάνοντας την κασετίνα με τα λείψανα του Αγίου από τα χέρια του εφημέριου του ναού του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, υπογράμμισε την αξία αυτού του δώρου για τους πιστούς:

Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο δώρο από αυτό. Θα μεταφέρουμε τα λείψανα αυτά στην πρωτεύουσα πόλη μας τη Μόσχα και θα τα τοποθετήσουμε σε σημείο, όπου πολλοί άνθρωποι θα είναι σε θέση να τα προσκυνήσουν. Και όλοι όσοι υποκλίνονται στα άγια λείψανα θα μαθαίνουν για το δώρο σας. Και μέσω αυτής της λατρείας προς το ιερό λείψανο στις καρδιές του λαού μας θα ενισχύεται η αγάπη για την Κύπρο και την κυπριακή Εκκλησία.

Τα λείψανα του Δικαίου Λαζάρου ανευρέθησαν το 898 μ.Χ. επί Βυζαντινού αυτοκράτορος Λέοντος Δ΄ του Σοφού και μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη (σήμερα Σταμπούλ), όπου ειδικά γι’ αυτά κατασκευάστηκε ασημένια λάρνακα. Τα λείψανα έχουν θαυματουργική δύναμη και θεραπεύουν από πολλές ασθένειες. Ακριβώς γι’ αυτό στο ναό του Αγίου Λαζάρου, όπου επίσης φυλάσσονται λείψανα του Αγίου, καταφθάνουν χιλιάδες προσκυνητές από ολόκληρο τον κόσμο.

Η παράδοση του χριστιανικού αυτού λειψάνου στον πατριάρχη Κύριλλο είναι δείγμα ιδιαίτερου σεβασμού της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τη ρωσική Ορθοδοξία και τον πρωθιεράρχη της, υπογράμμισε ο μητροπολίτης Κυτίου Χρυσόστομος:

Η καρδιά μας είναι σήμερα υπερπλήρης από ιερά συναισθήματα και ειλικρινή χαρά, διότι η παρουσία σας εδώ δίνει τη δυνατότητα στον ευσεβή και πολυβασανισμένο λαό μας να λάβει ευλογία από τον εξέχοντα προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας, ο οποίος κοσμείται με ταπεινότητα, νηφαλιότητα, μεγαλείο και αγάπη. Παρακολουθούμε με θαυμασμό την τεράστια σε κλίμακα δραστηριότητά σας. Δραστηριότητα, η οποία αποτελεί μεγαλείο της Ορθοδοξίας και ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της αγάπης, της ισότητας, της ανοχής και της αναγνώρισης για τον διπλανό μας των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ιστορία των θερμών σχέσεων των δύο Εκκλησιών προσμετρά πολλούς αιώνες. Προσκυνητές, περιηγητές, ναυτικοί, διπλωμάτες και έμποροι από τη Ρωσία, επισκεπτόμενοι τους Αγίους Τόπους και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, πάντοτε σταματούσαν στο νησί για να προσκυνήσουν τα ιερά του, να αναπαυθούν και να ανεφοδιαστούν σε τροφή και νερό. Στις σημειώσεις τους έχουν καταγράψει τις πλέον θερμές αναμνήσεις από αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Πολλές φορές στην ιστορία του νησιού ειδικά Ρώσοι αγιογράφοι βοήθησαν στην αγιογράφηση τοπικών ναών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πασίγνωστο παγκοσμίως μοναστήρι της Παναγίας της Kυκκώτισσας, το οποίο επίσης επισκέφθηκε στο πλαίσιο του ταξιδιού του ο πατριάρχης Κύριλλος:

Όταν ακόμη ήμουν μητροπολίτης Σμολένσκ, είχα συμμετάσχει στην αγιογράφηση της Μονής Κύκκου. Στην οικονομικά δύσκολη για τη Ρωσία δεκαετία του 1990 είχα ευλογήσει μια εξαιρετική ομάδα Ρώσων αγιογράφων και τεχνητών επιχρύσωσης, οι οποίοι εργάζονταν τότε στην επισκοπή του Σμολένσκ, για να μεταβούν στην Κύπρο έτσι ώστε να συνδράμουν στη διακόσμηση και αποκατάσταση αυτής της ιστορικής Μονής. Από τότε δεν έχω έρθει στο μοναστήρι και τώρα είναι σαν να εξετάζω εκείνη την ομάδα και βλέπω πόσο υπέροχα ανακαίνισαν, μεταξύ άλλων και το τέμπλο σ’ αυτόν τον ιερό ναό.

Το 1998, ο τότε προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, έλαβε μέρος στον εορτασμό της επετείου της Χιλιετίας του Βαπτίσματος της Ρωσίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο νησί ζουν χιλιάδες Ρώσοι συμπατριώτες. Στην πόλη της Λάρνακας το 1997 για τις ανάγκες της ρωσόφωνης κοινότητας της πόλης παραχωρήθηκε ένας μικρός ναός, όπου πλέον οι τακτικές λειτουργίες τελούνται στην εκκλησιαστική-σλαβική γλώσσα. Αυτό βοήθησε να λυθεί το πρόβλημα της πνευματικής τροφοδοσίας των Ρώσων ορθοδόξων, που διαμένουν στο νησί. Και στην άλλη πόλη του νησιού, τη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια της τωρινής επίσκεψης του πρωθιεράρχη της Ρωσικής Εκκλησίας πάνω σε έναν ψηλό λόφο τοποθετήθηκε και αγιάστηκε η θεμέλιος λίθος για την ανοικοδόμηση του πρώτου ρωσικού ναού. Στο νησί υπάρχουν τέσσερα ρωσόφωνα σχολεία και σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολεία μέσης εκπαίδευσης της χώρας η ρωσική διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

Η κιβωτός με τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου εφεξής θα φυλάσσεται στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού στη Μόσχα. Από την πλευρά της Ρωσικής Εκκλησίας, ως δώρο για τις κυπριακές εκκλησίες και τα μοναστήρια παραδόθηκε σαρκοφάγος με λείψανα Ρώσων Αγίων, καθώς και 19 εικόνες, ζωγραφισμένες από Ρώσους αγιογράφους των τελευταίων ετών.

 

Πηγή: ruvr.ru 

Λέξεις Κλειδιά: Πατριάρχης, Κιβωτός, Λάρνακα
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΟ Θανάσης Αυγερινός στον Alpha 989 για την επανεκλογή Πούτιν και τα ελληνορωσικά (ΗΧΗΤΙΚΟ) / Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΗ μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στη Μόσχα που «τρέλανε» τα ρωσικά ΜΜΕ (ΒΙΝΤΕΟ) / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΈτσι πήγαν να ψηφίσουν στη Σιβηρία / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΑπόλυτος κυρίαρχος ο Πούτιν στη Ρωσία / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΘρίαμβος Πούτιν: Πρόεδρος για τέταρτη θητεία - «Η Ρωσία έχει μεγάλο μέλλον αν μείνουμε ενωμένοι» / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκόμα παγωμένα τα ρωσικά μπαλκόνια / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkH ώρα της κάλπης στη Ρωσία / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟυρές ψηφοφόρων έξω από το προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςH Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες Μέι / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΑπόψε στη Μόσχα ο Γιώργος Νταλάρας /