header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.10.2012

Ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στο κυπριακό Φυσικό Αέριο


Τα συμφέροντα Κύπρου και Ρωσίας συγκλίνουν και μπορούν να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο, ώστε η διμερής σχέση να αναβαθμιστεί σε επίπεδο στρατηγικού εταίρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.

 

«Αναγνωρίζοντας ότι η Ρωσία είναι η πιο σταθερή φίλη και σύμμαχος της Κύπρου στο Κυπριακό μετά από την Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία και ότι σε όλες τις δύσκολες στιγμές του κυπριακού Ελληνισμού ήταν παρούσα, θα πρέπει κι εμείς από δικής μας πλευράς να βρούμε τους τρόπους να συγκλίνουμε τα εθνικά και οικονομικά μας συμφέροντα έτσι ώστε η συνεργασία πλέον να αναβαθμιστεί σε επίπεδο στρατηγικού εταίρου και να είναι προς αμοιβαίο όφελος», είπε ο κ. Λιλλήκας μετά το πέρας Στρογγυλής Τράπεζα με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων και της συνεργασίας Ρωσίας και Κύπρου, που διοργάνωσε η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Δούμας.

Ο κ. Λιλλήκας ήταν κεντρικός ομιλητής στη Στρογγυλή Τράπεζα και μεταξύ άλλων είπε ότι «η συνεργασία δεν μπορεί να είναι μονής, αλλά διπλής κατεύθυνσης δρόμος, πρέπει να είναι αμφίδρομη και να υπάρχει αμοιβαίο όφελος», προσθέτοντας ότι με τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και την Ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά «και στα μάτια της Ρωσίας η εξεύρεση φυσικού αερίου στην περιοχή μας επίσης μας αναβαθμίζει, η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει πολλές προοπτικές και όλα αυτά πιστεύω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, που να υπάρχει αμοιβαίο όφελος και να συγκλίνουν τα δικά μας συμφέροντα με τα ρωσικά συμφέροντα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη δυνατότητα ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «θεωρώ ότι μια συμμαχία θα πρέπει να στηρίζεται σε κοινά συμφέροντα, καθώς όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ τα κράτη δεν έχουν φίλους, τα κράτη έχουν συμφέροντα. Άρα θα πρέπει να δούμε πώς θα συγκλίνουν και ήδη συγκλίνουν σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Ρωσία μας είναι χρήσιμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αλλού, αλλά και στο ενεργειακό πεδίο μπορούν να συγκλίνουν, γι’ αυτό και πιστεύω ότι ναι η Ρωσία πρέπει να έχει μια προνομιακή μεταχείριση».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της ρωσικής Βουλής Μιχαήλ Γεμελιάνοφ δήλωσε υποστηρικτής της χορήγησης του ρωσικού δανείου στην Κύπρο και αναφέρθηκε με αισιοδοξία στις προοπτικές των διμερών σχέσεων, δίνοντας έμφαση και αυτός με τη σειρά του στον ενεργειακό τομέα.

«Φυσικά και το κόμμα μας (σ.σ. το κεντροαριστερό κόμμα της Δίκαιης Ρωσίας) έχει τη θέση ότι δίνουμε συχνά δάνεια σε χώρες, που δεν χρειάζεται να δώσουμε τίποτε, δόξα τω θεώ η Ρωσία έχει επαρκή οικονομικά μέσα, έχει δημιουργηθεί και σταθεροποιητικό Ταμείο, που φυλάσσεται σε δυτικές τράπεζες, δεν είναι πρόβλημα να δώσουμε 5-10 δισ. δολάρια. Όμως θα θέλαμε να δούμε μια αμοιβαία, απαντητική πολιτική έναντι της Ρωσίας και ειδικότερα των επενδύσεών μας, οι οποίες θα πρέπει να χαιρετίζονται στην Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας. Όμως κάποιοι στη Δύση λένε, παίρνοντας για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, ότι δεν θα ήθελαν μεταξύ των νικητών στους διαγωνισμούς να δουν ρωσικές εταιρείες. Ελπίζω ότι στην Κύπρο δεν θα αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση, τουλάχιστον από τον κ. Λιλλήκα ακούσαμε διαβεβαιώσεις ότι οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο θα είναι ευπρόσδεκτες. Μας ενθάρρυνε πολύ», είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεμελιάνοφ.

Ερωτηθείς για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση του δανείου, ο κ. Γεμελιάνοφ διευκρίνισε ότι η απόφαση λαμβάνεται από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και η Κρατική Δούμα εν συνεχεία επικυρώνει ή όχι την απόφαση και διαβεβαίωσε ότι «θα συμβάλουμε ώστε το δάνειο να είναι ρωσικό, γιατί είναι κατανοητό ότι το ρωσικό δάνειο είναι πιο ευνοϊκό από εκείνο του ΔΝΤ, γιατί δεν θέτουμε κάποιους οικονομικούς όρους για την παραχώρηση του δανείου, δεν ορίζουμε κάποια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα».

«Δίνουν στην Ελλάδα χρήματα, αλλά απαιτούν μονίμως μείωση των δημοσίων δαπανών. Οι Έλληνες μειώνουν τις δαπάνες, αλλά δεν είναι κατανοητό από πού θα προκύψει η οικονομική ανάπτυξη, από που θα έλθει η αύξηση της ζήτησης. Η χώρα απλώς πεθαίνει έτσι. Το ΔΝΤ ακολουθεί εξαιρετικά μονομερή πολιτική έναντι της Ελλάδας. Το ρωσικό δάνειο θα βοηθήσει την Κύπρο να λύσει τα προβλήματά της χωρίς εκείνες τις συνέπειες, που υφίσταται η Ελλάδα», είπε ο κ. Γεμελιάνοφ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο ο Ρώσος πολιτικός πρόσθεσε ότι «πολύ συχνά οι ρωσικές εταιρείες αντιμετωπίζουν διακρίσεις στις ξένες αγορές, μεταξύ άλλων και στις ευρωπαϊκές, γι’ αυτό και χαρήκαμε, που ακούσαμε τις διαβεβαιώσεις του κ. Λιλλήκα ότι χαιρετίζει την άφιξη των ρωσικών εταιρειών και θα μπορούσαμε πραγματικά να αγοράσουμε τώρα κάποια οικόπεδα με κοιτάσματα και η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ και θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα οικονομικά μέσα από τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου».

«Είναι φυσικό ότι μας ενδιαφέρει η υπόθεση του φυσικού αερίου, γιατί η Ρωσία είναι μεγάλος εξαγωγέας φυσικού αερίου. Κατέχουμε τη σχετική τεχνολογία και θεωρώ ότι αν οι ρωσικές εταιρείες δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο και για τη Ρωσία και για την Κύπρο», συνέχισε ο κ. Γεμελιάνοφ, ο οποίος χαρακτήρισε επιτυχημένη τη Στρογγυλή Τράπεζα, για τη διοργάνωση της οποίας είχε την πρωτοβουλία.

«Παραδοσιακά οι σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου ήταν πολύ στενές και δυναμικά αναπτύσσονταν πάντοτε. Αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια στασιμότητα και την περασμένη χρονιά μάλιστα είχαμε μια πτώση στο διμερές ισοζύγιο πάνω από 12 %. Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Γι’ αυτό το λόγο και προσκαλέσαμε Κύπριους πολιτικούς με κύρος και επιχειρηματίες, για να διευκρινίσουμε τις αιτίες αυτής της κατάστασης και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισής της. Ακούσαμε την εισήγηση του κ. Λιλλήκα, ο οποίος μας ενθάρρυνε πολύ, γιατί περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας στον τραπεζικό και τον χρηματιστικό τομέα, στον τομέα των κατασκευών και του τουρισμού και πάνω από όλα στον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι μπορούν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία αυτή σε νέο επίπεδο και να της προσδώσουν νέο δυναμισμό», παρατήρησε ο κ. Γεμελιάνοφ, ο οποίος παρακάθεται σε δείπνο προς τιμήν της κυπριακής αντιπροσωπείας, στο οποίο συμμετέχει και ο επιφανής ομογενής και πρόεδρος των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.

Αύριο ο κ. Λιλλήκας και η συνοδεία του παρακάθονται σε γεύμα εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ.

 

Πηγή: sigmalive.com

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /