header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.10.2012

Ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στο κυπριακό Φυσικό Αέριο


Τα συμφέροντα Κύπρου και Ρωσίας συγκλίνουν και μπορούν να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο, ώστε η διμερής σχέση να αναβαθμιστεί σε επίπεδο στρατηγικού εταίρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.

 

«Αναγνωρίζοντας ότι η Ρωσία είναι η πιο σταθερή φίλη και σύμμαχος της Κύπρου στο Κυπριακό μετά από την Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία και ότι σε όλες τις δύσκολες στιγμές του κυπριακού Ελληνισμού ήταν παρούσα, θα πρέπει κι εμείς από δικής μας πλευράς να βρούμε τους τρόπους να συγκλίνουμε τα εθνικά και οικονομικά μας συμφέροντα έτσι ώστε η συνεργασία πλέον να αναβαθμιστεί σε επίπεδο στρατηγικού εταίρου και να είναι προς αμοιβαίο όφελος», είπε ο κ. Λιλλήκας μετά το πέρας Στρογγυλής Τράπεζα με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων και της συνεργασίας Ρωσίας και Κύπρου, που διοργάνωσε η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Δούμας.

Ο κ. Λιλλήκας ήταν κεντρικός ομιλητής στη Στρογγυλή Τράπεζα και μεταξύ άλλων είπε ότι «η συνεργασία δεν μπορεί να είναι μονής, αλλά διπλής κατεύθυνσης δρόμος, πρέπει να είναι αμφίδρομη και να υπάρχει αμοιβαίο όφελος», προσθέτοντας ότι με τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και την Ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά «και στα μάτια της Ρωσίας η εξεύρεση φυσικού αερίου στην περιοχή μας επίσης μας αναβαθμίζει, η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει πολλές προοπτικές και όλα αυτά πιστεύω ότι μπορούν να αξιοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, που να υπάρχει αμοιβαίο όφελος και να συγκλίνουν τα δικά μας συμφέροντα με τα ρωσικά συμφέροντα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη δυνατότητα ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «θεωρώ ότι μια συμμαχία θα πρέπει να στηρίζεται σε κοινά συμφέροντα, καθώς όπως έλεγε ο Τσόρτσιλ τα κράτη δεν έχουν φίλους, τα κράτη έχουν συμφέροντα. Άρα θα πρέπει να δούμε πώς θα συγκλίνουν και ήδη συγκλίνουν σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Ρωσία μας είναι χρήσιμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αλλού, αλλά και στο ενεργειακό πεδίο μπορούν να συγκλίνουν, γι’ αυτό και πιστεύω ότι ναι η Ρωσία πρέπει να έχει μια προνομιακή μεταχείριση».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής, Καινοτόμου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας της ρωσικής Βουλής Μιχαήλ Γεμελιάνοφ δήλωσε υποστηρικτής της χορήγησης του ρωσικού δανείου στην Κύπρο και αναφέρθηκε με αισιοδοξία στις προοπτικές των διμερών σχέσεων, δίνοντας έμφαση και αυτός με τη σειρά του στον ενεργειακό τομέα.

«Φυσικά και το κόμμα μας (σ.σ. το κεντροαριστερό κόμμα της Δίκαιης Ρωσίας) έχει τη θέση ότι δίνουμε συχνά δάνεια σε χώρες, που δεν χρειάζεται να δώσουμε τίποτε, δόξα τω θεώ η Ρωσία έχει επαρκή οικονομικά μέσα, έχει δημιουργηθεί και σταθεροποιητικό Ταμείο, που φυλάσσεται σε δυτικές τράπεζες, δεν είναι πρόβλημα να δώσουμε 5-10 δισ. δολάρια. Όμως θα θέλαμε να δούμε μια αμοιβαία, απαντητική πολιτική έναντι της Ρωσίας και ειδικότερα των επενδύσεών μας, οι οποίες θα πρέπει να χαιρετίζονται στην Κύπρο και στον τομέα της ενέργειας. Όμως κάποιοι στη Δύση λένε, παίρνοντας για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, ότι δεν θα ήθελαν μεταξύ των νικητών στους διαγωνισμούς να δουν ρωσικές εταιρείες. Ελπίζω ότι στην Κύπρο δεν θα αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση, τουλάχιστον από τον κ. Λιλλήκα ακούσαμε διαβεβαιώσεις ότι οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο θα είναι ευπρόσδεκτες. Μας ενθάρρυνε πολύ», είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεμελιάνοφ.

Ερωτηθείς για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη χορήγηση του δανείου, ο κ. Γεμελιάνοφ διευκρίνισε ότι η απόφαση λαμβάνεται από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και η Κρατική Δούμα εν συνεχεία επικυρώνει ή όχι την απόφαση και διαβεβαίωσε ότι «θα συμβάλουμε ώστε το δάνειο να είναι ρωσικό, γιατί είναι κατανοητό ότι το ρωσικό δάνειο είναι πιο ευνοϊκό από εκείνο του ΔΝΤ, γιατί δεν θέτουμε κάποιους οικονομικούς όρους για την παραχώρηση του δανείου, δεν ορίζουμε κάποια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα».

«Δίνουν στην Ελλάδα χρήματα, αλλά απαιτούν μονίμως μείωση των δημοσίων δαπανών. Οι Έλληνες μειώνουν τις δαπάνες, αλλά δεν είναι κατανοητό από πού θα προκύψει η οικονομική ανάπτυξη, από που θα έλθει η αύξηση της ζήτησης. Η χώρα απλώς πεθαίνει έτσι. Το ΔΝΤ ακολουθεί εξαιρετικά μονομερή πολιτική έναντι της Ελλάδας. Το ρωσικό δάνειο θα βοηθήσει την Κύπρο να λύσει τα προβλήματά της χωρίς εκείνες τις συνέπειες, που υφίσταται η Ελλάδα», είπε ο κ. Γεμελιάνοφ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο ο Ρώσος πολιτικός πρόσθεσε ότι «πολύ συχνά οι ρωσικές εταιρείες αντιμετωπίζουν διακρίσεις στις ξένες αγορές, μεταξύ άλλων και στις ευρωπαϊκές, γι’ αυτό και χαρήκαμε, που ακούσαμε τις διαβεβαιώσεις του κ. Λιλλήκα ότι χαιρετίζει την άφιξη των ρωσικών εταιρειών και θα μπορούσαμε πραγματικά να αγοράσουμε τώρα κάποια οικόπεδα με κοιτάσματα και η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ και θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα οικονομικά μέσα από τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου».

«Είναι φυσικό ότι μας ενδιαφέρει η υπόθεση του φυσικού αερίου, γιατί η Ρωσία είναι μεγάλος εξαγωγέας φυσικού αερίου. Κατέχουμε τη σχετική τεχνολογία και θεωρώ ότι αν οι ρωσικές εταιρείες δραστηριοποιηθούν στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο και για τη Ρωσία και για την Κύπρο», συνέχισε ο κ. Γεμελιάνοφ, ο οποίος χαρακτήρισε επιτυχημένη τη Στρογγυλή Τράπεζα, για τη διοργάνωση της οποίας είχε την πρωτοβουλία.

«Παραδοσιακά οι σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου ήταν πολύ στενές και δυναμικά αναπτύσσονταν πάντοτε. Αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια στασιμότητα και την περασμένη χρονιά μάλιστα είχαμε μια πτώση στο διμερές ισοζύγιο πάνω από 12 %. Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Γι’ αυτό το λόγο και προσκαλέσαμε Κύπριους πολιτικούς με κύρος και επιχειρηματίες, για να διευκρινίσουμε τις αιτίες αυτής της κατάστασης και να βρούμε τρόπους αντιμετώπισής της. Ακούσαμε την εισήγηση του κ. Λιλλήκα, ο οποίος μας ενθάρρυνε πολύ, γιατί περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας στον τραπεζικό και τον χρηματιστικό τομέα, στον τομέα των κατασκευών και του τουρισμού και πάνω από όλα στον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι μπορούν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία αυτή σε νέο επίπεδο και να της προσδώσουν νέο δυναμισμό», παρατήρησε ο κ. Γεμελιάνοφ, ο οποίος παρακάθεται σε δείπνο προς τιμήν της κυπριακής αντιπροσωπείας, στο οποίο συμμετέχει και ο επιφανής ομογενής και πρόεδρος των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.

Αύριο ο κ. Λιλλήκας και η συνοδεία του παρακάθονται σε γεύμα εργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ.

 

Πηγή: sigmalive.com

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΡώσος κοσμοναύτης εξυμνεί τον ελληνικό τουρισμό από το Διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ) / Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΤηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Πούτιν / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΟ Θανάσης Αυγερινός στον Alpha 989 για την επανεκλογή Πούτιν και τα ελληνορωσικά (ΗΧΗΤΙΚΟ) / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΗ μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στη Μόσχα που «τρέλανε» τα ρωσικά ΜΜΕ (ΒΙΝΤΕΟ) / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΈτσι πήγαν να ψηφίσουν στη Σιβηρία / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑπόλυτος κυρίαρχος ο Πούτιν στη Ρωσία / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΘρίαμβος Πούτιν: Πρόεδρος για τέταρτη θητεία - «Η Ρωσία έχει μεγάλο μέλλον αν μείνουμε ενωμένοι» / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΑκόμα παγωμένα τα ρωσικά μπαλκόνια / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςH ώρα της κάλπης στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΟυρές ψηφοφόρων έξω από το προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη /