header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
09.02.2013

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: "Η Ρωσία δεν θα μας γονατίσει"


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ολοκληρώνοντας την προεδρική του θητεία (ο ίδιος αρνήθηκε σοφά από την επανεκλογή του στις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου) επέκρινε και πάλι την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους σκληρούς όρους, τους οποίους αυτή θέτει για την παραχώρηση στο νησί της τόσο απαραίτητης οικονομικής βοήθειας. Και εκφράστηκε για τη Ρωσία ως ακολούθως: «Οι Ρώσοι είναι φίλοι μας. Και εάν και εφόσον συνδράμουν, δεν θα μας γονατίσουν».

 

Περί τίνος πρόκειται; Πρόκειται συγκεκριμένα για τα 17,5 δισεκ. ευρώ, τα οποία χρειάζεται επειγόντως η Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, για τα 5 δισεκ. ευρώ, τα οποία ζητά από τη Ρωσία, καθώς και για την αναβολή του προηγούμενου ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί μέχρι το 2016. Η Κύπρος θα ήθελε να παρατείνει την προθεσμία της εξόφλησης για άλλα 5 χρόνια και να μειωθεί το επιτόκιο.

Αυτό είναι εφικτό; - ερωτήσαμε τον επικεφαλής του Τμήματος Οικονομία του Ινστιτούτου ενέργειας και οικονομικών στη Μόσχα Μαρσέλ Σάλιχοφ:

- Απ΄ ό,τι αντιλαμβάνομαι, είμαστε πρόθυμοι να παραχωρήσουμε αναβολή για το δάνειο ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ, όμως απόφαση για νέα βοήθεια, κατα πάσαν πιθανότητα, δεν θα ληφθεί. Όσο για το επιτόκιο, αυτό ήδη είναι αρκετά χαμηλό – 4,5%. Να μειωθεί ακόμη περισσότερο; Αν παραχωρήσουμε αναβολή στην εξόφληση, αυτό ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με μείωση του επιτοκίου. Που να «πέσουμε» ακόμη χαμηλότερα; Όσον αφορά την περαιτέρω οικονομική τύχη της Κύπρου, αυτή βρίσκεται στα χέρια της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Τέλος πάντων, αυτή η χώρα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας αναλάβει αυτή να βγάλει το τραπεζικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το λάκο του χρέους, στον οποίο έπεσαν οι κυπριακές τράπεζες αγοράζοντας ανεξέλεγκτα ελληνικά ομόλογα... Αν και, βέβαια, δεν εγκαταλείπουμε οριστικά το ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης. Η κυπριακή οικονομία μέσω των χρηματιστικών ροών είναι στενά συνδεδεμένη με τη ρωσική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας «Ροσστάτ», στα τέλη Ιουνίου του 2012 ο συνολικός όγκος των επενδύσεων της Κύπρου στη Ρωσία ξεπέρασε τα 70 δισεκ. δολάρια. Αυτό το νησιώτικο κράτος είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής μας. Εκτός αυτού οι Ρώσοι ευχαρίστως πηγαίνουν στην Κύπρο για ανάπαυση (300-400 χιλ. ετήσια), χρησιμοποιούν την τουριστική της υποδομή, βοηθώντας έτσι το Κυπριακό δημόσιο, το οποίο δεν είναι μεγάλο. Πρόκειται για πολύ μικρή σε σύγκριση με την Ευρώπη και τη Ρωσία οικονομία με ακαθάριστο εθνικό προϊόν της τάξης των 18 δισεκ. ευρώ.

Γιατί λοιπόν η Ρωσία εκδηλώνει τόσο συγκινητική μέριμνα για την Κύπρο, την χρεοκοπία της οποίας, θα μπορούσε να πει κανείς, ούτε που θα την νιώσει. Ο Μαρσέλ Σάλιχοφ απαντά:

- Η «αγάπη» μας προς την Κύπρο σχετίζεται με το ότι πολλοί εύποροι Ρώσοι πολίτες έχουν κυπριακές υπεράκτιες εταιρίες, δηλαδή ρωσικές εταιρίες εγγεγραμμένες σαν κυπριακές υπεράκτιες, πολλοί έχουν στο νησί ακίνητη περιουσία, καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες. Και οι επενδύσεις που γίνονται απευθείας από την Κύπρο στη ρωσική οικονομία είναι, ουσιαστικά, ρωσικές επενδύσεις, οι οποίες προηγουμένως μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, στο «φορολογικό αυτό λιμάνι», που είναι ελκυστικό όχι μόνο για μας. Ο συντελεστής εταιρικού φόρου επί του κέρδους ύψους 10% ισχύει επίσημα. Γι΄αυτό, κατα την άποψή μου, είναι άδικο να κατηγορούνται οι Κύπριοι (όπως πράττει η Καγκελλάριος της ΟΔΓ Μέρκελ, τροχοπεδώντας την παραχώρηση βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία) για «ξέπλυμα» στη χώρα τους από μέρους της Ρωσίας βρώμικου χρήματος. Η απόλυτη πλειονότητα του ρωσικού χρήματος, το οποίο σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις ανέρχεται σε περίπου 20 δισεκ. δολάρια, δεν είναι «μαύρο χρήμα», παρόλο που κάποιες πράξεις με χρήμα μπορούν να προκαλέσουν ερωτηματικά.

Στην πραγματικότητα, οι Κύπριοι είναι απλώς σπουδαίοι! Η μικρή αυτή χώρα κατάφερε να καταλάβει μια τόσο ελκυστική για το κεφάλαιο θέση. Φυσικά, συνεργαζόμενοι με τις ίδιες τις ρωσικές εταιρείες, αφήνουν ένα μέρος των χρημάτων και για τον εαυτό τους - για τις υπηρεσίες, την εγγραφή εταιρειών και καταχώρηση των εγγράφων. Τίποτα το μη αγοραίο σ΄αυτή τη συμπεριφορά δεν υπάρχει.

Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε πραγματική συμφορά. Τον Ιανουάριο, ο οργανισμός «Moody s» υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, χαμηλώνοντάς την ουσιαστικά στο επίπεδο «junk» ("σκουπίδια"). Η Ρωσία, δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών της, έχει υποσχεθεί να απαμβλύνει τους ήδη ευνοϊκούς όρους του δανείου. Δημιουργείται το εύλογο ερώτημα. Γιατί ως αντάλλαγμα για τις πιστωτικές διευκολύνσεις να μην παραχωρήσει στη χώρα μας το προνομιούχο δικαίωμα συμμετοχής σε ενεργειακά της προγράμματα; Εφόσον η μοίρα έστειλε στην Κύπρο αρκετά ωραίο δώρο – ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα. Ο Μαρσέλ Σάλιχοφ είναι πεπεισμένος ότι αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς δικαιολογημένη. Όμως αυτό θα το αποφασίσει η νέα ηγεσία, ο νέος Πρόεδρος. Και, όπως φαίνεται, αυτός θα είναι ο ηγέτης του δεξιού κόμματος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που προηγείται στην προεκλογική προεδρική εκστρατεία. Μήπως αυτό θα σημαίνει αναπροσανατολισμό της Κύπρου έναντι της Ρωσίας; Δεν νομίζω, θεωρεί ο εμπειρογνώμονάς μας. Εφόσον οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται στον πραγματισμό.

 

πηγή:  Η Φωνή της Ρωσίας   

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /