header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
09.02.2013 08:01

Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: "Η Ρωσία δεν θα μας γονατίσει"


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ολοκληρώνοντας την προεδρική του θητεία (ο ίδιος αρνήθηκε σοφά από την επανεκλογή του στις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου) επέκρινε και πάλι την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους σκληρούς όρους, τους οποίους αυτή θέτει για την παραχώρηση στο νησί της τόσο απαραίτητης οικονομικής βοήθειας. Και εκφράστηκε για τη Ρωσία ως ακολούθως: «Οι Ρώσοι είναι φίλοι μας. Και εάν και εφόσον συνδράμουν, δεν θα μας γονατίσουν».

 

Περί τίνος πρόκειται; Πρόκειται συγκεκριμένα για τα 17,5 δισεκ. ευρώ, τα οποία χρειάζεται επειγόντως η Κυπριακή Δημοκρατία να πάρει από την ΕΕ και το ΔΝΤ, για τα 5 δισεκ. ευρώ, τα οποία ζητά από τη Ρωσία, καθώς και για την αναβολή του προηγούμενου ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί μέχρι το 2016. Η Κύπρος θα ήθελε να παρατείνει την προθεσμία της εξόφλησης για άλλα 5 χρόνια και να μειωθεί το επιτόκιο.

Αυτό είναι εφικτό; - ερωτήσαμε τον επικεφαλής του Τμήματος Οικονομία του Ινστιτούτου ενέργειας και οικονομικών στη Μόσχα Μαρσέλ Σάλιχοφ:

- Απ΄ ό,τι αντιλαμβάνομαι, είμαστε πρόθυμοι να παραχωρήσουμε αναβολή για το δάνειο ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ, όμως απόφαση για νέα βοήθεια, κατα πάσαν πιθανότητα, δεν θα ληφθεί. Όσο για το επιτόκιο, αυτό ήδη είναι αρκετά χαμηλό – 4,5%. Να μειωθεί ακόμη περισσότερο; Αν παραχωρήσουμε αναβολή στην εξόφληση, αυτό ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με μείωση του επιτοκίου. Που να «πέσουμε» ακόμη χαμηλότερα; Όσον αφορά την περαιτέρω οικονομική τύχη της Κύπρου, αυτή βρίσκεται στα χέρια της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Τέλος πάντων, αυτή η χώρα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας αναλάβει αυτή να βγάλει το τραπεζικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το λάκο του χρέους, στον οποίο έπεσαν οι κυπριακές τράπεζες αγοράζοντας ανεξέλεγκτα ελληνικά ομόλογα... Αν και, βέβαια, δεν εγκαταλείπουμε οριστικά το ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης. Η κυπριακή οικονομία μέσω των χρηματιστικών ροών είναι στενά συνδεδεμένη με τη ρωσική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας «Ροσστάτ», στα τέλη Ιουνίου του 2012 ο συνολικός όγκος των επενδύσεων της Κύπρου στη Ρωσία ξεπέρασε τα 70 δισεκ. δολάρια. Αυτό το νησιώτικο κράτος είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής μας. Εκτός αυτού οι Ρώσοι ευχαρίστως πηγαίνουν στην Κύπρο για ανάπαυση (300-400 χιλ. ετήσια), χρησιμοποιούν την τουριστική της υποδομή, βοηθώντας έτσι το Κυπριακό δημόσιο, το οποίο δεν είναι μεγάλο. Πρόκειται για πολύ μικρή σε σύγκριση με την Ευρώπη και τη Ρωσία οικονομία με ακαθάριστο εθνικό προϊόν της τάξης των 18 δισεκ. ευρώ.

Γιατί λοιπόν η Ρωσία εκδηλώνει τόσο συγκινητική μέριμνα για την Κύπρο, την χρεοκοπία της οποίας, θα μπορούσε να πει κανείς, ούτε που θα την νιώσει. Ο Μαρσέλ Σάλιχοφ απαντά:

- Η «αγάπη» μας προς την Κύπρο σχετίζεται με το ότι πολλοί εύποροι Ρώσοι πολίτες έχουν κυπριακές υπεράκτιες εταιρίες, δηλαδή ρωσικές εταιρίες εγγεγραμμένες σαν κυπριακές υπεράκτιες, πολλοί έχουν στο νησί ακίνητη περιουσία, καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες. Και οι επενδύσεις που γίνονται απευθείας από την Κύπρο στη ρωσική οικονομία είναι, ουσιαστικά, ρωσικές επενδύσεις, οι οποίες προηγουμένως μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, στο «φορολογικό αυτό λιμάνι», που είναι ελκυστικό όχι μόνο για μας. Ο συντελεστής εταιρικού φόρου επί του κέρδους ύψους 10% ισχύει επίσημα. Γι΄αυτό, κατα την άποψή μου, είναι άδικο να κατηγορούνται οι Κύπριοι (όπως πράττει η Καγκελλάριος της ΟΔΓ Μέρκελ, τροχοπεδώντας την παραχώρηση βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία) για «ξέπλυμα» στη χώρα τους από μέρους της Ρωσίας βρώμικου χρήματος. Η απόλυτη πλειονότητα του ρωσικού χρήματος, το οποίο σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις ανέρχεται σε περίπου 20 δισεκ. δολάρια, δεν είναι «μαύρο χρήμα», παρόλο που κάποιες πράξεις με χρήμα μπορούν να προκαλέσουν ερωτηματικά.

Στην πραγματικότητα, οι Κύπριοι είναι απλώς σπουδαίοι! Η μικρή αυτή χώρα κατάφερε να καταλάβει μια τόσο ελκυστική για το κεφάλαιο θέση. Φυσικά, συνεργαζόμενοι με τις ίδιες τις ρωσικές εταιρείες, αφήνουν ένα μέρος των χρημάτων και για τον εαυτό τους - για τις υπηρεσίες, την εγγραφή εταιρειών και καταχώρηση των εγγράφων. Τίποτα το μη αγοραίο σ΄αυτή τη συμπεριφορά δεν υπάρχει.

Η Κύπρος σήμερα βρίσκεται σε πραγματική συμφορά. Τον Ιανουάριο, ο οργανισμός «Moody s» υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, χαμηλώνοντάς την ουσιαστικά στο επίπεδο «junk» ("σκουπίδια"). Η Ρωσία, δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών της, έχει υποσχεθεί να απαμβλύνει τους ήδη ευνοϊκούς όρους του δανείου. Δημιουργείται το εύλογο ερώτημα. Γιατί ως αντάλλαγμα για τις πιστωτικές διευκολύνσεις να μην παραχωρήσει στη χώρα μας το προνομιούχο δικαίωμα συμμετοχής σε ενεργειακά της προγράμματα; Εφόσον η μοίρα έστειλε στην Κύπρο αρκετά ωραίο δώρο – ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα. Ο Μαρσέλ Σάλιχοφ είναι πεπεισμένος ότι αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς δικαιολογημένη. Όμως αυτό θα το αποφασίσει η νέα ηγεσία, ο νέος Πρόεδρος. Και, όπως φαίνεται, αυτός θα είναι ο ηγέτης του δεξιού κόμματος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που προηγείται στην προεκλογική προεδρική εκστρατεία. Μήπως αυτό θα σημαίνει αναπροσανατολισμό της Κύπρου έναντι της Ρωσίας; Δεν νομίζω, θεωρεί ο εμπειρογνώμονάς μας. Εφόσον οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται στον πραγματισμό.

 

πηγή:  Η Φωνή της Ρωσίας   

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /