header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης
17.02.2013 13:45

Από τη Ρωσία… με αγάπη Παναγιώτης Γρηγορίου


Τα ρούβλια θα «ξελασπώσουν» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον τουρισμό - Σε συνέντευξή του στη «Σ», ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης προβαίνει στις εκτιμήσεις του για το καλοκαίρι και μιλά για τις δράσεις του Οργανισμού για την προσέλκυση τουριστών.

 

Η ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ δαπάνη των Ρώσων τουριστών έχει ξεπεράσει μέχρι και κατά €200 εκείνην των άλλων τουριστών.

 

Το 2012, σύμφωνα με τα τουριστικά αποτελέσματα αλλά και τα λεγόμενα των επιχειρηματιών του κλάδου, ήταν μια πολύ πετυχημένη χρονιά. Στοίχημα για τον ΚΟΤ, σύμφωνα με τον Γενικό του Διευθυντή, Μάριο Χαννίδη, είναι η διατήρηση αλλά και η αύξηση αυτών των αριθμών για τη φετινή περίοδο, που αναμένεται να ξεκινήσει από τον Απρίλιο. Οι πρώτοι δύο μήνες του έτους, βάσει της κίνησης στα αεροδρόμια, δεν ήταν καλοί, ενώ ο κ. Χαννίδης τονίζει ότι πολλά πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Αισιοδοξία προκαλεί η αυξητική τάση των Ρώσων τουριστών, ενώ οριακή αύξηση καταγράφουν και οι τουρίστες από τις Βόρειες Χώρες.
Ποια είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία όσον αφορά τα τουριστικά αποτελέσματα; Ποια τα δεδομένα της περιόδου που διανύουμε;

Στον τομέα των αφίξεων περιηγητών, το 2012 καταγράψαμε μιαν αύξηση της τάξης του 3%, φτάνοντας περίπου στις 2,46 εκατομμύρια αφίξεις. Είναι άξιον αναφοράς το ότι ο αριθμός αυτός προσεγγίζει εκείνον της πολύ καλής χρονιάς του 2005, κατά την οποία είχαμε 2,47 εκατομμύρια αφίξεις και που ήταν η δεύτερη καλύτερη από το 2001 που απετέλεσε τη χρονιά ρεκόρ, στηρίζοντας την οικονομία του τόπου μας.

Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία κατά ποσοστό που ξεπέρασε το 40% και στον υπερδιπλασιασμό των αφίξεων από Ιταλία, καθώς άλλες βασικές μας αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανία και η Ελλάδα παρουσίασαν μειώσεις. Σημειώνω ακόμη ότι είχαμε και οριακή αύξηση από τις Βόρειες Χώρες.

Το πιο σημαντικό στατιστικό, όμως, ιδιαίτερα σε σχέση με την επίδραση στην οικονομία, είναι η αύξηση των εσόδων για τον τουρισμό, η οποία βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων για τους 10 πρώτους μήνες του 2012 κατέγραψε άνοδο 11%, με τα τουριστικά έσοδα να ανέρχονται στα 1.82 δις ευρώ, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το ΑΕΠ. Αξίζει, επίσης, να σημειώσω το ότι η αύξηση στα έσοδα οφείλεται και στο γεγονός ότι η μέση δαπάνη ανά τουρίστα αυξήθηκε κατά 7%.

Όσον αφορά την τρέχουσα περίοδο, παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, βάσει της ταξιδιωτικής κίνησης στα αεροδρόμιά μας, παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις που, ωστόσο, αναμένουμε να αντιστραφούν την άνοιξη.

Ποιες εντυπώσεις αποκομίζετε από μέχρι τώρα κρατήσεις για το καλοκαίρι; Αναμένουμε αύξηση ή μείωση τουριστικού ρεύματος;

Παρόλο που οι κρατήσεις βαίνουν καλώς, είναι λίγο πρόωρο να εξαχθούν απόλυτα ασφαλή συμπεράσματα και θα πρέπει να περιμένουμε και άλλο. Πέραν των θετικών εξελίξεων από τη ρωσική αγορά, ένας σημαντικός παράγοντας που εκκρεμεί είναι ο προγραμματισμός για πτητικά προγράμματα από συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, ενώ ένας άλλος είναι η ευχή να μην υπάρχει χρέωση για θεώρηση διαβατηρίων από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Ρωσία και Ουκρανία. Αν δεν υπάρξουν απρόσμενες εξελίξεις σε σχέση με τα πιο πάνω, τότε μπορούμε να προσδοκούμε ότι για την καλοκαιρινή περίοδο του 2013 θα έχουμε νέα αύξηση.

Πότε αναμένετε να ξεκινήσει για τα καλά το φετινό κύμα των τουριστών βάσει των κρατήσεων; Μπορούμε να ελπίζουμε σε μικρή, έστω, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;

Αφίξεις τουριστών έχουμε όλους τους μήνες, όμως η ροή δυναμώνει από τον Απρίλιο και διατηρείται σε ψηλά επίπεδα μέχρι και τον Οκτώβριο. Είναι λίγο παράτολμο να μιλήσουμε για επιμήκυνση της περιόδου σε αυτήν τη φάση, αφού η πραγματικότητα είναι ότι σαν προορισμός η Κύπρος υστερεί εδώ και χρόνια στο θέμα της χειμερινής περιόδου.

Σε αυτά τα πλαίσια αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια νέα, πιο επιθετική και ενεργητική προσέγγιση σε αυτόν τον τομέα και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι επεξεργαζόμαστε πιο απτά σχέδια δράσης για τον χειμερινό τουρισμό. Στον τομέα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου παίζει ιδιαίτερη σημασία και η πολιτική των ανοιχτών αιθέρων, η οποία, αν επιτευχθεί, μπορεί να δώσει μεγάλη στήριξη στην τουριστική βιομηχανία και στα δημόσια οικονομικά.

Ποιες οι τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής αγοράς;

Όπως είναι γνωστό, η ρωσική αγορά ευθύνεται για την αυξητική τάση των τουριστικών αφίξεων, που όχι μόνο αντιστάθμισε τις πτωτικές τάσεις άλλων αγορών, αλλά και τις υπερσκέλισε. Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντικότητα της αγοράς αυτής όσον αφορά τα έσοδα, αφού η κατά κεφαλήν δαπάνη των Ρώσων τουριστών έχει ξεπεράσει μέχρι και κατά €200 εκείνην των άλλων τουριστών.

Ένα πολύ σπουδαίο στατιστικό, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, είναι ότι οι αφίξεις από τη Ρωσία για το 2012 υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με εκείνες του 2009. Ενδεικτικά το 2012 ξεπέρασαν τις 470.000 χιλιάδες, ενώ το 2009 δεν ξεπερνούσαν τις 150.000.

Όσον αφορά την εν λόγω αγορά, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να υπογραμμίσω τη σημαντικότατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μόλις προ ολίγων ημερών και μετά από εισήγησή μας, βάσει της οποίας η περίοδος για ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία θα επεκτείνεται από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Αν ανταποκριθεί η ρωσική πλευρά και εάν αξιοποιηθεί αυτή η εξέλιξη καταλλήλως από τις αεροπορικές εταιρείες και τους Οργανωτές Ταξιδίων, τότε θα μπορούμε να αναμένουμε εκπληκτικά αποτελέσματα.

Ρεαλιστική αισιοδοξία

Τι συμβαίνει με τις άλλες παραδοσιακές αγορές, όπως η Μ. Βρετανία και η Γερμανία;

Για το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μια ρεαλιστική αισιοδοξία για την καλοκαιρινή περίοδο για μικρή αύξηση σε σύγκριση με το 2012, νοουμένου ότι και οι ξενοδόχοι θα είναι σε εγρήγορση για δημιουργία ζήτησης για Κύπρο με ειδικές προσφορές και παράλληλα δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση στα τέλη καυσίμων. Η ζήτηση τουριστικών πακέτων, σύμφωνα με τα δεδομένα των μεγαλύτερων Οργανωτών στην αγορά, παρουσιάζει αυξητική τάση σε σύγκριση με το 2012, αν και ο αριθμός θέσεων των αεροπορικών εταιρειών και η δυναμικότητα των οργανωτών δεν θα παρουσιάσει μεταβολή. Για τη Γερμανία, μετά και από πρόσφατες επαφές μας στη χώρα, διαφάνηκε ότι οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είναι ευοίωνες και ότι φέτος αναμένεται να σημειωθεί μικρή αύξηση σε σχέση με το 2012.

Να αναφέρω, ακόμη, ότι τροχοδρομείται ευρείας κλίμακας συνεργασία μαζί με οργανωτές ταξιδιών με στόχο την αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 40.000, από τρία διαφορετικά σημεία της χώρας, για την περίοδο Μαρτίου-Νοεμβρίου 2014.

Ποιοτικός προορισμός η Κύπρος

Θεωρείτε ότι το φετινό πακέτο θα είναι ελκυστικό (τιμές, υπηρεσίες, προσφορές) σε σχέση με άλλες χώρες που προσφέρουν παρόμοιο τουριστικό προϊόν;

Με ευχαρίστηση βλέπουμε ότι οι ξενοδόχοι και οι άλλοι πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών προσφέρουν όντως αρκετά ελκυστικές τιμές, αν και σαν ΚΟΤ δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

Υπάρχουν σαφώς και οι εξαιρέσεις, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της εκμετάλλευσης λόγω υπερβολικών χρεώσεων και δημιουργούν αρνητική εικόνα για τη χώρα μας. Επίσης, η πετυχημένη δραστηριοποίηση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους έχει συμβάλει τα μέγιστα όσον αφορά τη δημιουργία φθηνών πακέτων, ιδιαίτερα για τους μεμονωμένους ταξιδιώτες. Φυσικά είναι αντιληπτό ότι στο θέμα τιμής είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστούμε προορισμούς όπως οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και η Τουρκία, για μια πληθώρα λόγων, όπως για παράδειγμα το πολύ χαμηλό εργατικό κόστος. Εξάλλου, η Κύπρος είναι προορισμός που βασίζεται στην ποιότητα και στη σχέση ποιότητας/τιμής.

Ποια τα αποτελέσματα των διαφημιστικών εκστρατειών του ΚΟΤ σε συνάρτηση με τον μειωμένο προϋπολογισμό του Οργανισμού;

Είναι γνωστό ότι λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού μας έχουμε, δυστυχώς, αναγκαστεί να υλοποιήσουμε τις καθιερωμένες διαφημιστικές εκστρατείες του ΚΟΤ σε ορισμένες μόνο αγορές, εκείνες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Αραβικών χωρών.

Πρέπει όμως να διευκρινίσω ότι οι ενέργειές μας, που επιφέρουν θετικά αποτελέσματα, δεν περιορίζονται στις παραδοσιακές μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες. Ο ΚΟΤ έχει να επιδείξει μια πληθώρα προωθητικών δράσεων και ενεργειών προβολής όπως έκτακτες διαφημιστικές ενέργειες, αναβαθμισμένη παρουσία στο διαδίκτυο και χρησιμοποίηση νέων κοινωνικών δικτύων, ad-hoc ενέργειες προβολής, παρουσία σε διεθνή μέσα, έκδοση εντύπων, δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων, συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό και ενέργειες φιλοξενίας.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /