header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
12.03.2013

SOS φορέων του τουρισμού: «Χάνουμε τους Ρώσους»


Αναταράξεις στον τουριστικό τομέα θα προκαλέσει πιθανή απόφαση των ΚΑ για μείωση των πτήσεων από την Ρωσία, αφού οι πτήσεις από και προς τη χώρα-«σωσίβιο» για τον κυπριακό τουρισμό, κρίνονται ασύμφορες. Τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι και άλλοι παράγοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, αφού το κενό που θα δημιουργηθεί, πλην της μειωμένης προσέλευσης, ενδεχομένως να πλήξει την αξιοπιστία της χώρας και να δημιουργήσει μονοπωλιακά καθεστώτα.

 

Πληροφορίες του SigmaLive, αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση των πτήσεων της και πλέον αυτό που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση.

ΚΑ: Ασύμφορος προορισμός

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εθνικού αερομεταφορέα, Σταύρος Σταύρου, δεν υπάρχει προς το παρών ειλημμένη απόφαση, προσθέτοντας όμως ότι η Ρωσία αποτελεί ένα προβληματικό προορισμό λόγω της απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Τουρκία. Το γεγονός αυτό παρατείνει κατά δύο ώρες το ταξίδι, ενώ παράλληλα αυξάνει σημαντικά τα λειτουργικά κόστη της εταιρείας, εκτοξεύοντας τις τιμές των εισιτηρίων στα ύψη και καθιστώντας την εταιρεία μη ανταγωνιστική. Παράλληλα άφησε αιχμές εναντίον όλων των κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας ότι απέτυχαν στο να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρεία.

Κατά την περσινή θερινή περίοδο, όταν οι ΚΑ πραγματοποιούσαν 4 πτήσεις από Μόσχα και 8 από Αγία Πετρούπολη, εξυπηρετήθηκαν περίπου 65.000 τουρίστες.

Εάν η τελική απόφαση των ΚΑ είναι να προχωρήσουν σε μείωση των πτήσεων τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα αφού ένας αριθμός προκρατημένων θέσεων δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί, ενώ παράλληλα τίθενται και ζητήματα αξιοπιστίας. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι σταθεροί πελάτες-γραφεία της Κύπρου θα μείνουν εκτεθειμένοι από αυτή την εξέλιξη.

Ρωσική εταιρεία πρόθυμη να καλύψει το κενό

Ρωσική εταιρεία η οποία μέχρι σήμερα κάλυπτε σημαντικό μέρος των πτήσεων, ενδιαφέρθηκε για να καλύψει το κενό. Ωστόσο σύμφωνα με φορείς του τομέα του τουρισμού, η συγκεκριμένη εταιρεία συνεργάζεται μόνο με συγκεκριμένους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τους οποίους εξυπηρετεί. Συνεπώς ξενοδόχοι οι οποίοι δεν συνεργάζονται με τα συγκεκριμένα γραφεία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Μονοπωλιακό καθεστώς;

Την ίδια ώρα, «τρομάζει» ενδεχόμενη δημιουργία ενός μονοπωλιακού καθεστώτος, το οποίο θα λειτουργήσει εκβιαστικά προς τους ξενοδόχους οι οποίοι θα αναγκαστούν να παραχωρήσουν τις άδειες κλίνες σε εξευτελιστικές τιμές.

Τα ξενοδοχεία αυτά, τα οποία προσυμφώνησαν με ρωσικά τουριστικά πρακτορεία, μένουν ουσιαστικά εκτεθειμένα σήμερα, αφού ο κρατικός αερομεταφορέας ο οποίος θα μετέφερε τους τουρίστες, αδυνατεί σήμερα να το πράξει, κάτι που ανακοινώνει εκ των υστέρων, τη στιγμή που οι συμφωνίες έγιναν από τον Αύγουστο του 2012.

Ενδιαφέρον και από Aegean αλλά…

Ενδιαφέρον για να καλύψει το κενό, επέδειξε η Aegean, παρόλα αυτά υπάρχει σοβαρό πολιτικό κώλυμα. Αυτό γιατί πρόκειται για εταιρεία εγγεγραμμένη στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που η Ρωσία δεν είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, δεν επιτρέπει την εκτέλεση προγραμματισμένων πτήσεων Κύπρου-Ρωσίας από κοινοτικές αεροπορικές εταιρείες που δεν διαθέτουν κυπριακό πιστοποιητικό αερομεταφορέα, πρόνοια που είχε εξασφαλιστεί για τις ΚΑ μέσω διακρατικής συμφωνίας. Ως εκ τούτου για να μπορεί η Aegean να πραγματοποιεί αυτές τις πτήσεις, πρέπει να υπογραφεί νέα διακρατική συμφωνία και να συμπεριληφθεί τέτοια πρόνοια.

Επιβεβαιώνει τις ανησυχίες κυβερνητική πηγή

Κυβερνητική πηγή, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες στο SigmaLive, λέγοντας ότι τα πάντα σε ότι αφορά το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ρευστά. Τόνισε πως ο τουρισμός είναι απαραίτητος για την Κύπρο και πως το θέμα θα τύχει μελέτης από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, δηλαδή το Υπουργέιο Οικονομικών, Εμπορίου, τον ΚΟΤ και το ΔΣ των ΚΑ.

Αντιπροσωπεία του ΚΟΤ στη Ρωσία

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, διαβεβαίωσε πως ο ΚΟΤ θα κάνει ότι είναι δυνατό στα πλαίσια των δυνατοτήτων του για να καλυφθεί το όποιο κενό.

«Όποια προβλήματα προκύπτουν με τους αερομεταφορείς, τα οποία επηρεάζουν τον εισερχόμενο τουρισμό πάντα προβληματίζουν τον ΚΟΤ, αλλά σε συνεργασία με όλους τους φορείς προσπαθούμε να τα καλύψουμε», είπε ο Αλέκος Ορουντιώτης. Πρόσθεσε επίσης ότι αντιπροσωπεία του ΚΟΤ, θα μεταβεί στη Ρωσία στις 19 Μαρτίου, προκειμένου να έχει επαφές με τουριστικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες. «Θα δούμε και αυτό το ζήτημα», κατέληξε.

πηγή: Sigmalive

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /