header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
24.08.2013 13:46

Κύπρου: ''Η παρουσία των Προκαθήμενων στη Ρωσία, φανερώνει την ενότητα της Ορθοδοξίας''


Πανηγυρικές εκδηλώσεις επί τῃ επετείω των 1025 ετών Εκχριστιανισμού των Ρως πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Ιουλίου στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ ο οποίος συμμετείχε στους εορτασμούς, παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων  "Ενορία - Prichody".

 

Μακαριώτατε, ποιες είναι οι εντυπώσεις Σας από τους εορτασμούς της επετείου των 1025 ετών Εκχριστιανισμού των Ρως;

Πρώτα-πρώτα χαρήκαμε γιατί μας κάλεσε ο Πατριάρχης να έρθουμε στην χαρά της Ρωσικής Εκκλησίας που συμπλήρωσεν φέτος 1025 έτη από τότε που εβαπτίσθησαν οι Ρώσοι.

Η παρουσία όλης της Ορθοδοξίας με τους περισσότερους Προκαθημένους αλλά και εκπροσώπους των Προκαθημένων, αυτή η παρουσία φανερώνει την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Η Εκκλησία του Χριστού είναι μια, έχει τοπικές Εκκλησίες, αλλά με την παρουσία μας εδώσαμεν το μήνυμα ότι δεν είναι ξεχωριστή η Εκκλησία της Ρωσίας από τις άλλες, ή οι άλλες από την Ρωσική Εκκλησία.

Και πιστεύω ότι ήτο ισχυρό μήνυμα προς όλο τον κόσμο ότι οι Ορθόδοξοι ήρθαμε στη Μόσχα, ήρθαμε στο Κίεβο και τώρα πάμε στο Μινσκ.

Η θρησκεία και δη ο χριστιανισμός, η Ορθοδοξία, που είναι η πίστις της αγάπης,  κάνει τον άνθρωπον να έχει νόημα η ζωή του.

Δηλαδή δίδει νόημα στη ζωή ο χριστιανισμός. Εκείνος που έχει τον Χριστό μέσα του έχει πληρότητα ζωής, δεν του λείπει τίποτε.

Είναι πλούσιος μέσα στη φαινομενική φτώχεια του και είναι ευτυχισμένος μέσα στη φαινομενική δυστυχία του. Ο Χριστός είναι το φως, είναι η αγάπη.

Εκείνος που έχει τον Χριστό μέσα του, είναι φωτισμένος άνθρωπος και ξέρει να αγαπά. Έχει αγάπη προς τον συνάνθρωπό του και προς τον Θεό.

Με αυτόν τον τρόπον έβλεπα σήμερον, όπως και προχθές στη Μόσχα, όλες εκείνες τις χιλιάδες, που ήρθαν να εκκλησιασθούν, να κοινωνήσουν, να ενωθούν και με τον Χριστό, αλλά και μεταξύ τους.

Επίσης είδα και από άλλης σκοπιάς τόσο τη Μόσχα, όσο και το Κίεβο, γίατι είχα την τύχη να επισκεφθώ και πριν εικοσιπέντε χρόνια στην χιλιετηρίδα των εορταστικών εκδηλώσεων της Ρωσικής Εκκλησίας καί είδα την πρόοδον που έχει η πόλις της Μόσχας, αλλά και η πόλις του Κιέβου. Είδα αρκετές αλλαγές προς το καλό.

Κατά τη γνώμη Σας, ποιος είναι ο ρόλος της Ρωσίας στο σύγχρονο κόσμο και τι έχει να προσφέρει στη διεθνή κοινότητα;

Πιστεύω ότι η Ρωσία ως μεγάλη χώρα και μάλιστα χριστιανική μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά.

Οι ισχυροί της γης δυστυχώς βλέπουν τα στυγνά οικονομικά συμφέροντά τους. Δεν βλέπουν δικαιοσύνη πουθενά.

Ένα χριστιανικό κράτος, όπως είναι η Ρωσία, πρέπει να στηρίζεται, και η πολιτική της κυβερνήσεως, αλλά και η Εκκλησία, πάνω σε αρχές, πάνω σε αξίες, πάνω σε ιδανικά, να στηρίζονται πάνω στην αγάπη, στη δικαιοσύνη και να απονέμουν δικαιοσύνη όταν είναι ισχυροί.

Προχθές στο Κρεμλίνο είδαμε τον Πρόεδρο κι εγώ προσωπικά του είπα: «Εδώ ευρίσκεται όλη η Ορθοδοξία. Σε καλεί να βοηθήσεις τη Μέση Ανατολή να μην φύγουν οι χριστιανοί από τες πατρογονικές τους εστίες».

Εάν στις μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής επικρατήσουν οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι, «οι αδελφοί μουσουλμάνοι», όπως τους λένε, δεν έχουν θέσιν οι μειονότητες, και ως φυσικόν αποτέλεσμα, δε θα έχουν παραμονήν και οι χριστιανοί στις χώρες αυτές.

Γι΄αυτούς τους λόγους ένα χριστιανικό κράτος και δη μεγάλον, όπως είναι η Ρωσία,  μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να μην επιτρέπει να αδικούνται οι αδύνατοι, οι μικροί, να απονέμουν δικαιοσύνη.

Οι πλούσιοι μπορεί να φύγουν από τις χώρες τους και να πάνε να ζήσουνε ευτυχισμένοι αλλού.

Οι φτωχοί όμως, που δεν έχουν δυνατότητα να φύγουν από τις πατρογονικές εστίες; Ακριβώς ο ρόλος των ισχυρών, Ορθόδοξων κρατών  είναι αυτός να υπερασπίζουν το δίκαιο για να πρυτανεύσει η αγάπη σε όλον τον κόσμο, που, όπως είπα, η αγάπη είναι ο Θεός, ούτως ώστε ο Θεός να είναι μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων και να ζουν ευτυχισμένα.

Περί ποιας βοήθειας συγκεκριμένα γίνεται ο λόγος; Τι εκτός προσευχής μπορούμε να προσφέρουμε για τη διάσωση των χριστιανών της Μέσης Ανατολής;

Οι Ορθόδοξες χώρες, που έχουν Ορθοδόξους άρχοντες, που είναι πραγματικά χριστιανοί, οι Προέδροι, οι Πρωθυπουργοί, ακριβώς ο Προκαθήμενος μιας Εκκλησίας, αλλά και ο απλός λαός επιδρά πάνω στους πολιτικούς.

Και εκείνο, που αναζητά ο λαός, όταν το επιζητεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, οι άρχοντες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το θέλημα του λαού, γιατί στηρίζονται πάνω στο λαό.

Κάθε τέσσερα χρόνια έχουν εκλογές και έτσι όταν ένα χριστιανικό κράτος ευρίσκεται σε ψηλά πνευματικά επίπεδα, επηρεάζει και την πολιτική εξουσία.

πηγή: Romfea.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /