header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
25.09.2013

Επιμήκυνση και κίνητρα για τον τουρισμό


Σημαντικό σημείο η ελευθεροποίηση πτήσεων από Ρωσία και Ουκρανία
Ρεαλιστικός στόχος, όπως τέθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου από τους έξι στους εννιά μήνες.

 

Τρόπους ώστε να παραμένουν τα ξενοδοχεία σε όλην την Κύπρο ανοικτά και κατά τους χειμερινούς μήνες, σε συνάρτηση με την παραχώρηση κινήτρων, μελετούν οι αρμόδιοι τουριστικοί φορείς. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων, με στόχο να ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο, το οποίο θα δώσει τα κίνητρα στους ξενοδόχους να διατηρήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους και κατά τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, δηλαδή από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Πιο ρεαλιστικός στόχος που έχει τεθεί είναι τουλάχιστον να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος από 6 μήνες σε 9 μήνες, ώστε να μειωθεί το διάστημα που παραμένουν κλειστά τα ξενοδοχεία.
Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία. Εισήγηση που τέθηκε στο τραπέζι, είναι να δοθεί μέρος των 17 εκατομμυρίων ευρώ -τα οποία δίνονται ως ανεργιακό επίδομα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους κατά τη χειμερινή περίοδο- στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και αυτοί με τη σειρά τους να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους και να ενδυναμώσουν το προϊόν που προσφέρει η Κύπρος. Όσον αφορά τη σύγκριση της τιμής του πακέτου διακοπών στην Κύπρο σε σχέση με άλλους γειτονικούς προορισμούς, έγινε παραδεκτό ότι είμαστε πιο ακριβοί, αλλά επισημάνθηκε ότι στόχος είναι να παραμείνει το στάτους αυτό και να γνωρίζουν οι τουρίστες ότι μπορεί να πληρώσουν κάτι παραπάνω, αλλά θα έχουν πολλαπλές πολυτέλειες.

 

Από Ρωσία ώς το Καζαχστάν
 

Μεταξύ των ενεργειών που κρίθηκαν επιτακτικές, είναι η ελευθεροποίηση των πτήσεων από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δύο αγορές που παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια με τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για ανοιχτούς αιθέρες και αναζήτηση νέων πρόσφορων εδαφών για προσέλκυση τουριστών από χώρες όπως το Καζαχστάν. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, σε επαφές που έγιναν με τουριστικούς φορείς από το Καζαζστάν δόθηκε η υπόσχεση ότι μπορούν ετησίως να έρχονται στην Κύπρο τουλάχιστον 10 χιλιάδες τουρίστες από τη χώρα φτάνει, όμως, να διευκολυνθούν οι διαδικασίες εξασφάλισης βίζας.

Γι' αυτόν τον σκοπό, θα συζητηθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών η δημιουργία Προξενείου στη χώρα αυτή. Παράλληλα, προβληματίζει και το θέμα με την ελευθεροποίηση των πτήσεων από τη Ρωσία. Στόχος είναι να επιτρέπονται οι ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία ολόχρονα. Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και του Υπουργείου Εξωτερικών δεν έγινε κατορθωτό να αρθούν τα εμπόδια, ώστε να επιτρέπεται ολόχρονα η πραγματοποίηση ναυλωμένων πτήσεων. Ο κ. Ορουντιώτης, σε σχέση με το θέμα αυτό, τόνισε τη δυναμική της αγοράς της Ρωσίας, ενώ δεν χαρακτήρισε απαγορευτικό να τεθεί ο πήχης στο 1 εκατομμύριο τουρίστες τον χρόνο.

 

Τι Κύπρος, τι Κανάριοι Νήσοι
 

Σαν πετυχημένο παράδειγμα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης έφερε την περίπτωση των Κανάριων Νήσων, τα οποία έχουν ολόχρονα τουρισμό και το κλίμα τους είναι ανάλογο με της Κύπρου, ενώ δεν έκρυψε την πικρία του για το γεγονός ότι αποδεδειγμένα ο τουρισμός, που αποτελεί σήμερα τον πιο προσοδοφόρο τομέα της κυπριακής οικονομίας, δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Μάλιστα ανέφερε ότι ο φόρος ακινήτων θα δημιουργήσει ζημιές από 60-200 χιλιάδες ευρώ σε ξενοδόχους και απηύθυνε έκκληση να στηριχθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στα πολύ υψηλά λειτουργικά κόστη που πληρώνουν οι ξενοδόχοι, όπως ρεύμα, νερό και εργατικό δυναμικό, αλλά και τέλη διανυκτερεύσεων προς τις τοπικές Αρχές. Όσον αφορά την εργοδότηση προσωπικού, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι από την έναρξη της τουριστικής σεζόν προσλήφθηκαν, βάσει στοιχείων που κατέχει, 3 χιλιάδες Κύπριοι εργαζόμενοι. Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΤΕΚ Φειδίας Καρής επεσήμανε ότι κανένας ξενοδόχος δεν μπορεί να διατηρήσει ανοικτό ξενοδοχείο στη ζημιά του και ζήτησε ενίσχυση του χειμερινού πακέτου της Κύπρου.

 

Επιστολή στον Πρόεδρο
 

Στη συζήτηση έγινε και αναφορά στην περίπτωση ξενοδόχου, τον οποίο, Ρώσος οργανωτής ταξιδίων παρακάλεσε να αφήσει ανοικτό το ξενοδοχείο του και τον χειμώνα, γιατί θα φέρνει τουρίστες ολόχρονα. Όπως επισημάνθηκε, ο εν λόγω ιδιοκτήτης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για ελευθεροποίηση των πτήσεων από τη Ρωσία, ώστε να γνωρίζει και ο ίδιος αν του συμφέρει να κρατήσει ανοικτό το ξενοδοχείο του και τον χειμώνα.

 

«Η γερμανική αγορά πεθαίνει»
 

Ο εκπρόσωπος του ΑCTA (Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων) Χρίστος Άσπρου κάλεσε τους αρμοδίους να στραφούν σε αγορές που έχουν πρόσφορο έδαφος τον χειμώνα και αυτές είναι η γερμανική και η σκανδιναβική. Συγκεκριμένα, για την πρώτη ο κ. Άσπρου χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «έχει αφεθεί να πεθάνει». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ επεσήμανε ότι η ισραηλινή αγορά μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω με τη σύναψη συμφωνιών, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ενδυναμωθεί το προϊόν της Κύπρου στον ιατρικό, τον συνεδριακό και αθλητικό τουρισμό.

πηγρή:η σημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΡώσικες παροιμίες / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΣτο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Μόσχα τη Δευτέρα / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / Ολγα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά /