15.10.2014 14:37
Κύπρος: Μαύρα σύννεφα στον τουρισμό - Μείωση στις αφίξεις από Ρωσία Γιώργος ΦράγκοςΦρένο στη συνεχή και εντυπωσιακή άνοδο του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα μπει το 2015, αν στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις που αφορούν τη χώρα αυτή.
Ήδη για φέτος καταγράφεται συνολική μείωση του εξερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία της τάξης του 30%, έστω και αν ο τουρισμός από τη Ρωσία στην Κύπρο ειδικά παρουσιάζει και φέτος αύξηση -μειωμένη μεν σε σύγκριση με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές, αλλά της τάξης του 17%. Όπως ανέφερε στον «Φ» ερωτηθείς σχετικά ο ανώτερος τουριστικός λειτουργός του ΚΟΤ, Άντρος Παπαγεωργίου, αρμόδιος για τα γραφεία εξωτερικού του Οργανισμού, οι εκτιμήσεις για το 2015 είναι ότι ο συνολικός εξερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία θα σημειώσει περαιτέρω μείωση της τάξης του 40% μέχρι και 50%. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν αποτελεί έκπληξη η εκτίμηση του ΚΟΤ ότι η μείωση των ρωσικών τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο το 2015 ενδεχομένως και να κυμανθεί μεταξύ 15% και 20%, βάζοντας τέλος σε μια συνεχή ανοδική πορεία που κράτησε περίπου επτά χρόνια. Αξίζει να υπενθυμισθεί ότι σε μια δεκαετία οι περιηγητές από την αχανή αυτή χώρα δεκαπλασιάστηκαν, ενώ μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια η αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσική Ομοσπονδία ξεπέρασε το 309%. Φέτος ειδικά εκτιμάται ότι οι αφίξεις από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν αισθητά τις 700.000 τουρίστες. Κι αυτό τη στιγμή που στο όχι και πολύ μακρινό 2004 επισκέφτηκαν την Κύπρο μόλις 83.800 Ρώσοι περιηγητές. Οι τουριστικές αφίξεις από τη Ρωσία κατά το 2013 αυξήθηκαν κατά 28% σε σύγκριση με το 2012, που επίσης κατέγραψαν αύξηση 42% σε σχέση με το 2011, που είχε και πάλι αύξηση 49% σε σχέση με το 2010 που είχε επίσης αύξηση 50,5% σε σχέση με το 2009. Ο κ. Παπαγεωργίου διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε σύγκριση με άλλους προορισμούς οι οποίοι δέχονται τουρισμό από τη Ρωσία, η Κύπρος καλά κρατεί. Πρόσθεσε ότι όλοι οι παράγοντες που δημιουργούν τη δυσχερή αυτή κατάσταση είναι εξωγενείς, όπως η ρωσο-ουκρανική διένεξη, η ισοτιμία του ρουβλίου, οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και η πολιτική της ρωσικής κυβέρνησης να ενθαρρύνει συνεχώς τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και το φαινόμενο των πτωχεύσεων ρωσικών τουριστικών γραφείων.
Φέτος μόνο καταγράφηκαν 14 τέτοιες πτωχεύσεις. Ωστόσο, συνέχισε ο ίδιος, καταβάλλονται πολλές προσπάθειες τόσο από πλευράς ΚΟΤ όσο και από πλευράς άλλων φορέων για συγκράτηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Κύπρο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι την προσεχή εβδομάδα θα βρίσκονται στην Κύπρο 300 διευθυντές μικρών τουριστικών γραφείων της Ρωσίας ως προσκεκλημένοι του μεγάλου οργανωτή Biblio Globous με τη συμβολή και του ΚΟΤ. Πολύ καλύτερα είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά την ουκρανική τουριστική αγορά, παρόλο που οι εξωγενείς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στον εξερχόμενο τουρισμό είναι περίπου οι ίδιοι. Και από την Ουκρανία ο εξερχόμενος τουρισμός καταγράφει φέτος μείωση της τάξης του 30%. Ωστόσο, για την Κύπρο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αφού φέτος σημειώνεται αύξηση των Ουκρανών τουριστών κατά 36,9%. Σε αυτή την επιτυχία, κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου, συνέβαλε η ενισχυμένη φέτος αεροπορική σύνδεση αλλά και οι ενέργειες του ΚΟΤ για στήριξη των Ουκρανών οργανωτών ταξιδίων από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς επίσης και η γρήγορη διαδικασία της προθεώρησης διαβατηρίων.
πηγή: εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» short link:
Λέξεις Κλειδιά: ΚΟΤ
|
Ποια είναι η γνώμη σας;