header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.09.2010

Σε προσπάθεια προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων το Υπ. Εμπορίου


Τα δύο δισεκατομμύρια άγγιξαν το 2008 οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ενώ η αξία των κυπριακών επενδύσεων στη Ρωσία κατά το ίδιο έτος ήταν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, εμπόριο και τουρισμός αποφέρουν διόλου ευκαταφρόνητα έσοδα στα κρατικά ταμείο, γεγονός που καθιστά την Ρωσία ανάμεσα στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Κύπρο. Το υπουργείο Εμπορίου επιχειρεί να διευρύνει την συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας.

Η δυναμική και αναπτυσσόμενη κυπριακή οικονομία έχει πολλά να προσφέρει σε ρωσικές εταιρείες, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι ''αυτές οι ευκαιρίες θα μπορούσαν να εξερευνηθούν και να αξιοποιηθούν σε μια παραγωγική συνεργασία με Κύπριους επιχειρηματίες σε επιτυχημένες κοινοπραξίες''.

Σε χαιρετισμό του στο επιχειρηματικό φόρουμ ''Κύπρος - Ένα διεθνές επιχειρηματικό και επαγγελματικό κέντρο'', στην Αικατερινούπολη στη Ρωσία, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το Φόρουμ παρέχει την ευκαιρία για συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων, καθώς και επιχειρηματικές φιλοδοξίες για το μέλλον, και διαβεβαίωσε ότι ''εταιρείες από την περιοχή σας είναι ευπρόσδεκτες να εξερευνήσουν την Κύπρο και να ανακαλύψουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει''.

Ανέφερε ότι, ''παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η κυπριακή οικονομία είχε ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, ο πληθωρισμός είναι σήμερα χαμηλός και η ανεργία το 2010 αναμένεται να είναι 7,1%'', προσθέτοντας ότι ''ο μέσος όρος κατά κεφαλή εισοδήματος, όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, αντιστοιχεί σε σχεδόν 95% του μέσου όρου της ΕΕ''.

Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι, η στρατηγική τοποθεσία της Κύπρου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, που λειτουργεί ως εφαλτήριο για ευρωπαϊκά προϊόντα και επενδύσεις στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, παρέχει ευνοϊκό περιβάλλον για κάθε τύπου επιχειρηματικότητας.

Επεσήμανε ότι ''η αξιοπιστία που έχει κερδίσει η Κύπρος στη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι φανερή από τις επιδόσεις της στην παγκόσμια άμεση επένδυση'', προσθέτοντας ότι ''η Ρωσία είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Κύπρο''.

''Η αξία των ρωσικών επενδύσεων στην Κύπρο έφθασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008, ενώ η αξία των κυπριακών επενδύσεων στη Ρωσία κατά το ίδιο έτος ήταν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι επενδύσεις αφορούν κυρίως κτηματομεσιτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, εμπόριο και επιδιορθώσεις, οικονομική μεσολάβηση, και κατασκευές'', είπε.

Πρόσθεσε ότι ''οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων στη Ρωσία κατά την περίοδο 2005-2008 αυξήθηκε κατά 55%, παρά μια μικρή μείωση το 2009, που οφείλεται στην πρόσφατη οικονομική κρίση'', και ότι ''οι συνολικές εισαγωγές από τη Ρωσία είναι σχεδόν οι διπλάσιες των εξαγωγών μας''.

''Παρά ταύτα, υπάρχει μια κοινή αναγνώριση του γεγονότος ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου είναι κάτω της πλήρους δυνατότητάς του. Για το λόγο αυτό, αναζητούμε τη βελτίωση του διμερούς εμπορίου και προσκαλούμε Ρώσους επιχειρηματίες να διευρύνουν το ενδιαφέρον τους στην κυπριακή αγορά, όπου μπορούν να βρουν τους κατάλληλους επιχειρηματικούς συνέταιρους και να αρχίσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες'', είπε.

Ο κ. Πασχαλίδης επεσήμανε ότι ''το νησί μας είναι, επίσης, γνωστό τουριστικό κέντρο, ένας προορισμός για περίπου 2,5 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο'' και ότι ''το 2009, 150.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν την Κύπρο''.

''Οι προοπτικές για το 2010 είναι πολύ καλές, αφού την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 οι τουρίστες από τη Ρωσία έφθασαν τους 120.000. Αυτός ο αριθμός, σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου πέρσι, αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 42%'', είπε.

Πρόσθεσε ότι ''ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων επισκέπτονται την Κύπρο, όχι μόνο ως τουρίστες, αλλά χρησιμοποιούν το νησί μας ως ευχάριστο τόπο διαμονής και δραστηριοποιούνται σε διάφορες επιχειρήσεις''.

 

 

πηγή: Sigma live
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /