header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
08.04.2015 23:16

Όλα όσα έγιναν σήμερα στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός


Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εξετάσει την ιδέα κατασκευής ενός «ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που θα συνεχίζει στο ελληνικό έδαφος τον λεγόμενο «τουρκικό αγωγό», τον οποίο προωθεί η ρωσική πλευρά, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξαγγέλλοντας την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, που εμφανώς είχαν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.

«Η Ελληνική Δημοκρατία ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών, με σκοπό της την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεια, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, της Ελλάδας, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας πάντα τους σχετικούς κανονισμούς και τη νομοθεσία, τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός μετά τις τρίωρες συνομιλίες του με τον Ρώσο ηγέτη, αρχικώς κατ’ ιδίαν και κατόπιν στο πλαίσιο διευρυμένου με τις αντιπροσωπείες γεύματος εργασίας.

Ενδεικτική των θεμάτων που συζητήθηκαν στις διευρυμένες συνομιλίες είναι και το γεγονός ότι στο αρχικό σχήμα «3+3», όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Σ. Λαβρόφ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκολόφ και ο προεδρικός διπλωματικός σύμβουλος Γιούρι Ουσακόφ, προστέθηκαν κατά το γεύμα εργασίας ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν και ο επικεφαλής της «Γκάζπρομ», Αλεξέι Μίλερ.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ένα τέτοιο κοινό μεγάλο έργο, όπως ένας αγωγός, δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και «θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

Αναφερόμενος σε κοινά επενδυτικά έργα, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, ο Ρώσος ηγέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δανειοδότησης τέτοιων έργων, αλλά και στον βαθμό που προχωρά αυτή η συνεργασία «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων σε ευρύτερο πλαίσιο, πριν από την υλοποίηση αυτών των έργων», να ρευστοποιούνται, δηλαδή, προσδοκώμενα κέρδη, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική πλευρά για την αποπληρωμή υποχρεώσεών της. Κατά τα άλλα ο Ρώσος ηγέτης ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν έθεσε ζήτημα οικονομικής βοήθειας, ενθαρρύνοντας τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση» παρατήρησε για το θέμα ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη, που έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση και δυναμική της και να προχωρά σε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες αναπτυξιακού προσανατολισμού. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι συνθήκες της ΕΕ «δεν μπορεί να επιτρέπουν σε κάποιες χώρες να έχουν συμφωνίες ενεργειακού προσανατολισμού και σε κάποιες άλλες χώρες να μην έχουν συμφωνίες».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας «να την πετάξουν από τη βάρκα», ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Στο καράβι είμαστε όλοι συνεπιβάτες και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί κάποιους λαθρεπιβάτες. Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες του καραβιού, ισότιμοι. Και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί ότι μπορεί να είναι κάποιοι επιβάτες στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα, με κίνδυνο μάλιστα να πέσουν και στη θάλασσα. Πόσω δε μάλλον αν αρχίσει ο ένας να ρίχνει τον άλλο στη θάλασσα, το καράβι θα οδηγηθεί στα βράχια». Πρόσθεσε δε ότι «θα πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση με έναν τρόπο και με μια λογική που ίσως είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι η Ελλάδα είναι μία "αποικία χρέους"». Δεν είναι. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει χρηματοοικονομικά προβλήματα τα οποία θα προσπαθήσει να τα επιλύσει μέσα στην Ευρώπη, διότι αφορούν όλη την Ευρώπη, αλλά είναι μία χώρα που έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι κάνουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προχωράει σε οικονομικές και αναπτυξιακές συνεργασίες προς όφελος του λαού της».

Επιδεικνύοντας σθεναρή διάθεση στήριξης της νέας ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τη λογική περί «δούρειων ίππων» της Ρωσίας στην ΕΕ και εξέφρασε την έκπληξή του για Ευρωπαίους πολιτικούς και σχολιαστές, «που λένε ότι όταν τη Ρωσία επισκέπτονται άλλοι αρχηγοί, άλλων χωρών αυτό είναι κανονικό, ενώ ταυτόχρονα η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας θεωρείται ένα γεγονός παράδοξο», αναρωτώμενος δημοσίως για το αν τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας σημαίνουν και «δεσμεύσεις και στον πολιτικό τομέα, έχουν δεσμευθεί χειροπόδαρα, περιόρισαν την κυριαρχία ώστε δεν μπορεί να έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική;».

Σχολιάζοντας τις προοπτικές άρσης του εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από την Ελλάδα, ο Β. Πούτιν αναγνώρισε ότι Ελλάδα αναγκάστηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις για χώρες της ΕΕ συνολικά, θα άνοιγε, όμως, ο δρόμος για κάτι τέτοιο με τη δημιουργία μικτών ελληνορωσικών επιχειρήσεων. Διπλωματικές πηγές εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι σχετικές διαδικασίες είναι αντικείμενο περαιτέρω συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, «με ξεκάθαρη την πολιτική βούληση να βρεθεί το νόμιμο και σταθερό σχήμα, που θα επιτρέψει την παράκαμψη του καθεστώτος των κυρώσεων, όσο αυτές ισχύουν».

Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του προς τη ρωσική πλευρά για την επιβολή αντίμετρων στις κυρώσεις της ΕΕ, «με των οποίων τη λογική διαφωνούμε. Και αυτή τη διαφωνία, την έχουμε εκθέσει δημόσια και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής». Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διατυπώνει επανειλημμένως την άποψη αυτή στους εταίρους της, «διότι δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση με προοπτική, η λύση ενός οικονομικού πολέμου, που μπορεί να οδηγήσει ξανά σε ψυχροπολεμικές σχέσεις τη Δύση με τη Ρωσία», και θα συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο της ΕΕ «με όσες δυνάμεις έχουμε, προκειμένου να προωθηθούν επιλογές διαλόγου, διπλωματίας, συνεννόησης», στηρίζοντας τις συμφωνίες του Μινσκ για την Ουκρανία, αλλά και αναζητώντας τρόπους «να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Διότι, στόχος και των δύο πλευρών, Ελλάδας και Ρωσίας, είναι να υπάρξει μια ουσιαστική ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα και να καλύψουμε το χάσμα που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Β. Πούτιν και Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκαν, επίσης και σε άλλους τομείς διμερούς οικονομικής συνεργασίας, που έχουν ενδιαφέρον για τις δύο πλευρές, όπως η δεδηλωμένη ρωσική συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια και διαγωνισμούς παραχώρησης για «λιμάνια, αεροδρόμια, ενεργειακά έργα», στα οποία αναφέρθηκε ο Β. Πούτιν, αναδεικνύοντας ειδικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε με τη σειρά του στην ανάγκη να εξεταστεί «πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός ή οι υποδομές. Πώς μπορούμε να αυξήσουμε, ακόμη περισσότερο, τον τουρισμό μας και τις πολιτιστικές, επιστημονικές και μορφωτικές μας ανταλλαγές» σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και η αισθητή μείωση, κατά 40%, του όγκου των συνολικών οικονομικών ανταλλαγών την περασμένη χρονιά.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ανησυχία του «για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, σε περίπτωση έξαρσης των εχθροπραξιών, οι δεκάδες χιλιάδων Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής που διαμένουν στη Μαριούπολη και τις γύρω περιοχές». Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την «άμεση ανάγκη να επαναφέρουμε την ήπειρό μας σε έναν σοβαρό διάλογο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, με ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ», σημειώνοντας ότι «από αυτό τον διάλογο, δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κανείς ότι η Ρωσία θα απουσιάζει», γι' αυτό και η Ελλάδα θα επιδιώξει, «με τις δυνάμεις που διαθέτει, αλλά και με την ισότιμη παρουσία της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας και διαλόγου, μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας».

«Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική χώρα, χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς. Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε. Και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες, σε διεθνές επίπεδο, για την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών, με στόχο – πάντοτε- την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας μεταξύ άλλων τη Ρωσία για τη συνεπή στάση αρχών στήριξης μιας σύμφωνης με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ λύσης στο Κυπριακό.

«Θεωρούμε ότι η αναζήτηση διευθέτησης του Κυπριακού πρέπει να γίνει βάσει των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της Κύπρου, χωρίς επεμβάσεις απ’ έξω» παρατήρησε για το θέμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε από κοινού με τον πρωθυπουργό την Κοινή Δήλωση για τα 70 χρόνια από την αντιφασιστική Νίκη και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου αναδεικνύεται μεταξύ άλλων η συμβολή του ελληνικού λαού, των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην καθυστέρηση των ναζιστικών δυνάμεων στο ελληνικό μέτωπο και την τελική τους ήττα.

Β. Πούτιν και Αλ. Τσίπρας υπέγραψαν, επίσης, το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τη διετία 2015-2016, που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων μετά από μια τριετή σιωπή, καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα είχε λήξει, χωρίς να ανανεωθεί, το 2012.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ και Ν. Κοτζιάς, υπέγραψαν το πρόγραμμα για τη διοργάνωση του έτους Ελλάδας – Ρωσίας το 2016, αναδεικνύοντας ειδικά τους εορτασμούς για τα 1000 χρόνια ρωσικής μοναστικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, αλλά και την απόφαση να επιταχυνθούν οι μορφωτικές και πολιτιστικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας.

Αύριο ο Αλ. Τσίπρας εκφωνεί ομιλία για τις ελληνορωσικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού ΥΠΕΞ και εν συνεχεία συναντάται με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντ.Μεντβιέντεφ, τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Σ. Ναρίσκιν και τον πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

 

Πρώτη δημοσίευση: ΑΠΕ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /