header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
16.01.2001 17:20

Γεύση ...ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ Θανάσης Αυγερινός


*Τις άλλες φορές μέτραγα τα συννεφάκια, φανταζόμουνα πώς θα είναι να πέφτεις (κούφια η ώρα κι η στραβή!) από κει πάνω, έψαχνα να βρω πού κατοικοεδρεύει ο Θεός ο δικός μας, των χριστιανών, και πού ο θεός ο Ηλιος. Τώρα συνέλαβα τον εαυτό μου να προσπαθεί να προσδιορίσει πού ακριβώς έχει τοποθετηθεί το απεμπλουτισμένο ουράνιο, ως έρμα στα φτερά του αεροπλάνου. Στο τέλος κατέβασα το παραθυράκι, αφού κι ένα χαρτάκι, λένε κάποιοι ειδικοί, μπορεί να σταματήσει την αδύνατη ακτινοβολία κι ονειρεύτηκα ότι είχα ανοίξει εν πτήσει την πόρτα και περπατούσα πάνω στο φτερό, παρέα με μια τρελή αγελάδα. Μετά έβγαζα ακτινογραφίες ο μισός κι ο άλλος μισός σκεπαζόμουνα, όχι με ποδιά μολύβδου, αλλά με την «Ελευθεροτυπία». Το ίδιο κι ο ακτινολόγος...

 

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Καλή χρονιά, αγαπητοί αναγνώστες. Να 'στε καλά και να πολλαπλασιάζεστε - αμάν πια, όλο στο πονηρό πάει ο νους σας.

*Στη Μόσχα μόλις και συνέρχονται από τις παρατεταμένες γιορτές. Εχουν άλλωστε βρει το μυστικό και γιορτάζουν, χάρη και στο παλιό ημερολόγιο, δύο φορές Χριστούγεννα και δύο Πρωτοχρονιές. Την τελευταία -την Πρωτοχρονιά με το παλιό- τη γιόρτασαν μόλις προχθές, το Σάββατο. Κατά τ' άλλα, τα γνωστά.

*Συμφωνία συνεργασίας -λέει- έκλεισαν οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι και μεγιστάνες του ρωσικού Τύπου, Μπερεζόφσκι και Γκουσίνσκι, που δεν τα πάνε καλά με τον πρόεδρο Πούτιν και χάνουν από το στενό μαρκάρισμα του Κρεμλίνου όχι μόνο την επιρροή που είχαν άλλοτε, αλλά και τις μπίζνες τους.

Κι αναζητούν συμμάχους στο εξωτερικό -ο Μπαρίς Μπερεζόφσκι στη νέα διοίκηση των ΗΠΑ- με το σχέδιο να πλήξουν συστηματικά τη δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν ώς τις επόμενες ρωσικές εκλογές και να αποκαλύψουν τις κρυμμένες φιλοδοξίες του για ανασυγκρότηση της «Αυτοκρατορίας του Κακού Νο 2».

Περιπλέκονται οι διαπλεκόμενοι, αλλά κι η νοσταλγία της αυτοκρατορίας καλά κρατεί.

*Το 77%, λοιπόν, των ερωτηθέντων Ρώσων εγκρίνουν τον αναπα-λαιωμένο σοβιετικό ύμνο κι ο ίδιος ο Πούτιν έφτασε στο 70% τη δημοτικότητά του. Κι ας γκρινιάζουν φιλελεύθεροι και πολλοί δημοσιογράφοι. Στο κλίμα της νοσταλγίας εντάσσεται και η σύγχρονη εκδοχή της «προσωπολατρίας». Στο μικρό χωριό Στάρι Ιζμπόρσκ, στην επαρχία του Πσκοφ, ΒΔ της Μόσχας, που επισκέφτηκε το καλοκαίρι ο Β. Πούτιν, η τοπική ηγεσία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μουσείο και να στήσει αναμνηστικές ταμπελίτσες σ' όλα τα σημεία απ' όπου πέρασε ο πρόεδρος. Οπως καλή ώρα είναι γεμάτη η Ρωσία με αναμνηστικές πλάκες, όπου ακούμπησε -για να εκφραστώ ευγενικά- ο Λένιν και οι υπόλοιποι Σοβιετικοί ηγέτες. Για να είμαι δίκαιος, τις πλάκες τους κέρδισαν π.χ. στα σπίτια που έζησαν και πολλοί επιφανείς καλλιτέχνες ή επιστήμονες, όσοι τουλάχιστον ήσαν τυχεροί να γλιτώσουν από την γκιλοτίνα των διώξεων, αλλά κανείς δεν πρέπει να 'χει παράπονο, αργά ή γρήγορα όλοι εξασφάλιζαν μια πλάκα σε ατομικό ή ομαδικό μνήμα.

*Ο διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου του Ιζμπόρσκ, όπου έδρασε ο θρυλικός ηγέτης των Βαράγγων του 9ου αιώνα, Τρούβορ, διηγήθηκε με πάθος πού θα μπουν οι πινακίδες της σειράς «Στα χνάρια του προέδρου». «Εδώ κοντοστάθηκε, εδώ έβγαλε το σακάκι του - έτσι απλά το έπιασε και το έβγαλε -εδώ ήπιε νερό», δηλώνει σ' όποιον τον ρωτά. Ειδικές πινακίδες θα τοποθετηθούν επίσης στον καταρράκτη, όπου έσκυψε να κοιτάξει, και στην πλατεία όπου δοκίμασε ντόπιο αγγουράκι τουρσί - η συνταγή της τυχερής νοικοκυράς ήδη δημοσιεύτηκε στην τοπική «Πσκόφσκαγια Πράβντα».

*Και μια που πιάσαμε τα μνημεία κι έχω κανά-δυο «ψωνισμένους» φίλους που ανησυχούν και μερικούς αξιοσέβαστους αναγνώστες που με ρωτούν, το Μαυσωλείο του Β.Ι. Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία ξανάνοιξε μετά την προγραμματισμένη συντήρηση.

Για την ακρίβεια, συντήρηση υπέστη, ως συνήθως, η ταλαίπωρη μούμια του Βλαδίμηρου, η οποία βουτήχτηκε στα μυστικά μαντζούνια του ειδικού ινστιτούτου, που κοστίζουν ετησίως περί τα 600 εκατομμύρια δρχ. Αν έχετε την επιθυμία να διατηρηθείτε εσείς ή κάποιος συγγενής σας, μετά το ο μη γένοιτο, τα τελευταία χρόνια, που έχουν οικονομικές δυσκολίες, κάνουν καλές τιμές και οι υπηρεσίες είναι από κάθε άποψη δοκιμασμένες. Συνταγές για το πώς διατηρείται το πετυχημένο αγγουράκι τουρσί, την άλλη εβδομάδα.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /