header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
06.02.2001 17:55

Γεύση ... ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ Θανάσης Αυγερινός


*Τεσσερισήμισι μέρες συνεχής χιονόπτωση. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο ούτε για τη Μόσχα πια. Μια αλλιώτικη, άγρια ομορφιά. Το χιόνι να συσσωρεύεται έξω απ' το παράθυρό σου. Κι εσύ απ' το περβάζι να πίνεις νυσταγμένος ζεστό καφέ ή τσάι, με το περίφημο «μπαλζάμ της Ρίγας». Από το 1752 γράφει το μπουκάλι, που μου θύμισε κάτι τεράστιες ουρές των κατοίκων για να το αποκτήσουν, τα παλιά σοβιετικά χρόνια. Και το πιο ευχάριστο απ' όλα: να θάβονται τ' αυτοκίνητα κι οι οδηγοί να το σκέφτονται πολύ καλά πριν ξεμυτίσουν στους σχετικά άδειους δρόμους.

 

Μια μικρή ανεπαίσθητη εκδίκηση της φύσης και η μοναδική λύση στο απίστευτο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Κοιτάς το θερμόμετρο, χαίρεσαι που δεν έπεσε κάτω από το -15, άρα το κρύο είναι ανεκτό. Ο ήλιος σε προσκαλεί κι οι ντόπιοι είναι φανερό ότι το γλεντάνε περισσότερο κι από εμάς, τους μεταλλαγμένους. Μοναδική ευκαιρία για σκι μέσα ή λίγο έξω απ' την πόλη, για περπάτημα, έστω κι αν κάθε βήμα θέλει προσπάθεια, και για ψάρεμα, αν διαθέτεις εκείνα τα τεράστια χειροτρύπανα για ν' ανοίξεις την τρύπα σου στον πάγο και να περιμένεις υπομονετικά. Το γλεντάς μέχρι που να φτάσουν στ' αυτιά σου οι ειδήσεις. Τόσες δεκάδες νεκροί από παγωνιά μέσα σε μία νύχτα, εκρήξεις σταθμών ηλεκτρικού και σωλήνων από το κρύο -55 στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, άνθρωποι στο σκοτάδι ή στο δρόμο, ατυχήματα, ακρωτηριασμοί, έξι χιλιάδες οχήματα του Δήμου αγωνίζονται να παραμερίσουν το χιόνι από τους δρόμους και μετά να το μαζέψουν, να το φορτώσουν και να το ξεφορτώσουν, φαντάσου πόσα καυσαέρια για ένα σισύφειο τίποτα, που αύριο - μεθαύριο θα λιώσει μόνο του.

*Σαν να μην έφτανε το χιόνι κι οι παγωμένοι κυκλώνες του, ενέσκηψε κι ο Ντέιβιντ Ντιουκ, ιδρυτής της αμερικανικής Κου Κλουξ Κλαν και τώρα επικεφαλής κάποιας πιο κυριλέ ρατσιστικής οργάνωσης. Λέει ότι σκέφτεται να μεταφέρει τις περισσότερες δραστηριότητές του εδώ για να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον «εγχρώμων και Εβραίων», γιατί «η Ρωσία μπορεί να γίνει το κλειδί για τη σωτηρία της λευκής φυλής».

Πριν από μερικά χρόνια ο Ρον Χόμπαρντ, ο ιδρυτής των λεγόμενων «σαϊεντολόγων», είχε πληρώσει μερικά δολάρια για να αλλάξει ράφια και καρεκλάκια κι είχε «υιοθετήσει» τη βιβλιοθήκη της Σχολής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ. Χρειάστηκαν μερικά χρόνια ώσπου οι κατά κανόνα ανυποψίαστοι Ρώσοι να καταλάβουν τι πράγμα είναι όλοι αυτοί οι «δωρεάν σωτήρες» και πόσα πρέπει να ακούμπησαν στους κατάλληλους «υπευθύνους».

Το περίεργο είναι ότι ο κυρ Ντιουκ δεν συνομιλεί μόνο με τύπους, όπως ο καραγκιοζοεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, αλλά και με στελέχη του «πατριωτικού μετώπου» κομμουνιστών, μοναρχικών και βάλε. «Σκότωσαν το νέγρο» ήταν ένα τραγουδάκι που ακουγόταν συχνά πέρυσι κι όταν γκρινιάζω με το «μεγαλορώσικο ρατσισμό» ο Σάσα με ρωτάει: «Μήπως έχεις εβραϊκό αίμα;»

*Κατά βάθος πάντως δεν ανησυχώ. Γιατί όπως σώθηκε κι ελευθερώθηκε απ' το κακό η Ρωσία κι η κεντροανατολική Ευρώπη, έτσι θα σωθούν αργά ή γρήγορα και οι τρεις μουσουλμανικές εθνότητες στο ρωσικό Βόρειο Καύκασο, στις γλώσσες των οποίων θ' αρχίσει να μεταδίδει το πρόγραμμά του ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ελευθερία - Ελεύθερη Ευρώπη». Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για Τσετσένους, Τσερκέζους και Αβάρους, αλλά εμένα τι μου μύρισε ξαφνικά σ' αυτήν την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου, βασικού διαχειριστή της χρηματοδότησης του «ελεύθερου» σταθμού;

*Ελεύθεροι πλέον, ας δούμε και καμιά περιπετειώδη ταινία με ιστορικό περιεχόμενο. Αλλωστε η Ιστορία στα βιβλία μικρή σημασία έχει πλέον, όταν η συλλογική ιστορική συνείδηση διαμορφώνεται από τη βιομηχανία του θεάματος.

Οι επιζώντες, λοιπόν, της ναυτικής τραγωδίας του σοβιετικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «Κ-19», που βυθίστηκε στην ακμή του ψυχρού πολέμου, χωρίς να εκραγεί, χάρη στην αυτοθυσία του πληρώματός του, δέχτηκαν με χαρά την πρόταση των παραγωγών να συνεργαστούν στην προετοιμασία της ομώνυμης ταινίας με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ και τον Λίαμ Νίσον.

Θα ήλπιζαν φυσικά ότι θα βγάλουν και κάνα φραγκάκι, αλλά έπαθαν πραγματική ψυχρολουσία όταν είδαν το σενάριο να παρουσιάζει τους ίδιους και τους συντρόφους τους ως ένα τσούρμο άσχετους μεθύστακες, που έπαιζαν χαρτιά και κοιμούνταν συνέχεια. Σαν εκείνον, καλή ώρα, το γραφικό και αλκοολικό Ρώσο κοσμοναύτη στον «Αρμαγεδδώνα». Τώρα παλεύουν να διορθώσουν τα αδιόρθωτα ή τελοσπάντων να κάνουν γνωστή την άποψή τους για την τόσο συχνή στα μαγειρεία του Χόλιγουντ παραποίηση της Ιστορίας. Ξεχνιούνται ποτέ εκείνοι οι γελαστοί Αμερικανοί, που απελευθέρωσαν το... Αουσβιτς στο «Η ζωή είναι ωραία» του Ρ. Μπενίνι;
 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /