header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
23.01.2010 05:35

Η «περιπέτεια» της καμένης σορού του Αδόλφου Θανάσης Αυγερινός


Yπάρχουν ή όχι υπολείμματα της καμένης σορού του Χίτλερ και ποιος είναι ο κάτοχός τους; Το ερώτημα επανέρχεται τους τελευταίους μήνες στην επικαιρότητα, καθώς δύο Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ο αρχαιολόγος και ειδικός οστεολόγος Νικ Μπελάντονι και η γενετίστρια Λίντα Στρόσμπαχ, αμφισβήτησαν ότι το κομμάτι του κρανίου, που φυλάσσεται σε ρωσικά αρχεία, ανήκει στον Χίτλερ.

 

Υποστήριξαν μάλιστα, σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα από το History Channel, ότι το πιθανότερο είναι πως το τρυπημένο από σφαίρα κρανίο δεν ανήκει καν σε άνδρα, αλλά σε γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών, αποκλείοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και την περίπτωση να σχετίζεται το εύρημα με την 33χρονη τη στιγμή του θανάτου της ερωμένη του Χίτλερ Εύα Μπράουν.

Τα επιχειρήματα των δύο επιστημόνων ανέλαβε να αποκρούσει σε μια από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του ο αντιστράτηγος Βασίλι Χριστοφόροφ, επικεφαλής της αρχειακής υπηρεσίας της FSB, διαδόχου της KGB. «Εφόσον τα μόνα ευρήματα είναι αυτά που υπάρχουν σε ρωσικά αρχεία, στα οποία δεν εργάστηκαν οι Αμερικανοί ερευνητές, για ποια σύγκριση των αναλύσεων DNA και με τι ακριβώς γίνεται λόγος;» αναρωτήθηκε ο Ρώσος στρατηγός, αμφισβητώντας με τη σειρά του το βασικό επιχείρημα της ομάδας του Κονέκτικατ.

 

Τα ευρήματα

Αποκάλυψε, μάλιστα, σειρά λεπτομερειών για την τύχη των ευρημάτων, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην αυλή του κτιρίου που αποτέλεσε το τελευταίο καταφύγιο του Χίτλερ, από στελέχη της θρυλικής μυστικής υπηρεσίας του σοβιετικού στρατού. «ΣΜΕΡΣ» ήταν τα αρχικά της φράσης «Θάνατος στους φασίστες» και η ελίτ της σοβιετικής αντικατασκοπίας, στην οποία και ανατέθηκε η διερεύνηση όλων των χώρων και των στοιχείων, προκειμένου να αποκλειστεί καταρχάς η περίπτωση μυστικής διαφυγής του Χίτλερ. Άνδρες της ΣΜΕΡΣ ανακάλυψαν τα καμένα πτώματα του Γκέμπελς, της γυναίκας του Μάγδας και των τριών παιδιών τους, που είχαν, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιει δηλητήριο πριν πεθάνουν.


Τα υπολείμματα της καμένης σορού του Φύρερ και το… κρανίο του παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν, σε καθημερινή σχεδόν βάση, το θέμα με τη σορό του Φύρερ.

Ο Αδόλφος Χίτλερ με τον Μπενίτο Μουσολίνι, κατά την επίσκεψη του πρώτου στη Βενετία το 1934.
Σε μικρή απόσταση από τις σορούς των Γκέμπελς, βρέθηκαν άλλα δύο καμένα και πρόχειρα θαμμένα πτώματα, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που έπειτα από ανακρίσεις και μαρτυρίες αποδόθηκαν στον Χίτλερ και στην Μπράουν. Πιο σημαντική από όλες αποδείχτηκε η μαρτυρία της βοηθού του καθηγητή οδοντιατρικής Μπλάσκε, της Κέτε Γκόιζερμαν, η οποία αναγνώρισε εξ ιδίας πείρας την οδοντοστοιχία των Χίτλερ και Μπράουν από τα υπολείμματα των γναθιαίων οστών τους και εμφανών οδοντιατρικών επεμβάσεων, στις οποίες συμμετείχε. Έως τη δεκαετία του 1990, που τα αρχεία άνοιξαν και οι σχετικές πληροφορίες αποκαλύφθηκαν, η σοβιετική ηγεσία είχε αποφύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τους θρύλους που κυκλοφορούσαν σχετικά με το αν έχει στα χέρια της και σε ποια κατάσταση το τρυπημένο από τη σφαίρα με την οποία αυτοκτόνησε κρανίο του Χίτλερ.

 

Επιβεβαίωση της ρωσικής εκδοχής

Το 2002, ο Αμερικανός ειδικός ερευνητής Μαρκ Μπένεκε, ο οποίος εργάστηκε στα κρατικά αρχεία της Μόσχας, επιβεβαίωσε τη ρωσική εκδοχή, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και μια μάλλον μοναδική ακτινογραφία του κρανίου του Χίτλερ, που έδειξε απόλυτη σύμπτωση με τις μαρτυρίες της Γκόιζερμαν και άλλων δευτερευόντων μαρτύρων από τη φρουρά του Φύρερ.


Ο Αδόλφος Χίτλερ με την επί σειρά ετών γραμματέα και ερωμένη του, Εύα Μπράουν.
Συμβάλλοντας στη συμπλήρωση της εικόνας μιας από τις πιο μυστικές μεταπολεμικές ιστορίες, ο στρατηγός Χριστοφόροφ επιβεβαίωσε ότι, με εξαίρεση το τμήμα του κρανίου και της γνάθου του Χίτλερ που διασώζονται, όλα τα υπολείμματα των δύο πτωμάτων θάφτηκαν αρχικώς, τον Ιούνιο του 1945, στο δάσος της πόλης Ράτενοφ και κατόπιν, στις 21 Φεβρουαρίου 1946, στη σοβιετική στρατιωτική βάση του Μαγδεμβούργου στην Ανατολική Γερμανία. Όταν οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να μεταβιβάσουν τη βάση τους στις Αρχές της ΓΛΔ, το Μάρτιο του 1970, με εντολή του τότε επικεφαλής της KGB και κατοπινού γενικού γραμματέα Γιούρι Αντρόποφ, όλα τα υπολείμματα από τη νέα εκταφή κάηκαν και η στάχτη πετάχτηκε στον ποταμό Μπίντεριτς, σε εκτέλεση της επιχείρησης με τον κωδικό «Αρχείο». Πρόθεση της σοβιετικής ηγεσίας ήταν να εξαφανίσει οποιαδήποτε δυνατότητα «λατρείας» του Χίτλερ από νεοναζί, «οι οποίοι δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και στη Ρωσία», όπως ομολογεί με πικρία ο Χριστοφόροφ.

Η ρωσική ιστορική σχολή, και προπαντός οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, το τρόπαιο των οποίων αμφισβητήθηκε –και μάλιστα από Αμερικανούς– εκτιμούν ότι η συζήτηση που φουντώνει ξανά εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης απόπειρας αναθεώρησης των αποτελε- σμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του καθοριστικού ρόλου της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του ναζισμού. Γι’ αυτό ίσως και να μην είναι τυχαίο, θεωρούν, ότι η αμφισβήτηση στρέφεται με επιστημονικό τρόπο στην υπονόμευση της πλέον «συμβολικής» απόδειξης της ρωσικής νίκης, «του τροπαίου των τροπαίων», και μάλιστα τις παραμονές των πανηγυρικών εορτασμών για τα 65 χρόνια από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, το 2010.

 

 πηγή: Επίκαιρα

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /