header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
31.10.2009 07:02

Ρωσία, Υδρογονάνθρακες ο θησαυρός για τη Ρωσία Θανάσης Αυγερινός


Η  Μόσχα εχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου και πιέσεων, ώστε να εξασφαλίσει για τό δικό της αγωγό όσο τό δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες απο το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν, που θεωρούνται χώρες-κλειδια για την τροφοδότηση του Nabucco.
 

Όταν πριν από δώδεκα χρόνια ο Βλαντιμίρ Πούτιν, άρτι προσληφθείς στο Κρεμλίνο του Γέλτσιν, περιέγραφε στη διδακτορική του διατριβή πολέμους για την ενέργεια και τις πηγές της, ίσως και να μην φανταζόταν πόσο γρήγορα θα τους διεξάγει κι ο ίδιος στο πηδάλιο της Ρωσίας. Οι ειδικοί ενδέχεται να διαφωνούν στο πόσο «θερμοί» ή «ψυχροί» είναι οι ενεργειακοί πόλεμοι της εποχής μας. Ουδείς όμως αμφιβάλλει ότι θα καθίστανται όλο και θερμότεροι, όσο τα αποθέματα υδρογονανθράκων λιγοστεύουν, η εξόρυξη δυσκολεύει και ακριβαίνει, ενώ οι ανάγκες της ανάπτυξης, παρά το διάλειμμα της κρίσης, διαρκώς θα αυξάνονται, προπαντός στην Ασία.

 

«Σκόπελος» η κόντρα με Ουκρανία

Ως ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας ενεργειακών πόρων, η Ρωσία έχει αναπόφευκτα εμπλακεί στις ενεργειακές συγκρούσεις της εποχής μας, με πιο χαρακτηριστικές εκείνες γύρω από τους υπάρχοντες και τους υπό σχεδίαση αγωγούς υδρογονανθράκων. Σχεδόν ετήσια και καθιερωμένη είναι πλέον η χειμερινή αντιπαράθεση Ρωσίας – Ουκρανίας για τους όρους διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ, ενώ όλο και πιο εκρηκτικός γίνεται ο πολυετής ανταγωνισμός μεταξύ των δύο σημαντικότερων ενεργειακών σχεδίων για μεταφορά αερίου από τη λεκάνη της Κασπίας στη Δύση: τους αγωγούς Nabucco και South Stream, αμερικανικής και ιταλορωσικής έμπνευσης αντιστοίχως.

Μια τεχνική βλάβη την περασμένη εβδομάδα ήταν αρκετή για να διακοπεί η ροή στον κεντρικό πετρελαιαγωγό «Ντρούζμπα» (σημαίνει «φιλία»), που αν και απομεινάρι των σοβιετικών υποδομών, συνδέει τη Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη, μέσω Ουκρανίας. Σαν από τραγική ειρωνεία, το Κίεβο προειδοποιούσε την ίδια στιγμή ότι το χειμώνα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα υπάρχοντα συμβόλαια με τη ρωσική Gazprom, γι’ αυτό και ζητά αναθεώρηση όσων συμφωνήθηκαν με τόσο κόπο στην κρίση του φετινού Γενάρη. Ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών της 17ης Ιανουαρίου 2010 στην Ουκρανία, πολλοί φοβούνται ότι και ο καταρρέων πρόεδρός της Γιούσενκο θα επιδιώξει για άλλη μια φορά να παραστήσει το φτωχό ήρωα, που αντιστέκεται στο ρωσικό ιμπεριαλισμό και το Κρεμλίνο θα υποκύψει στην πρόκληση να ενισχύσει το «φιλορωσικό» μέτωπο, θυμίζοντας πόσο πιο «παγωμένες» θα μπορούσαν να γίνουν οι μέρες για τους Ουκρανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αν οι πρώτοι δεν επιλέξουν «σωστά» για άλλη μια φορά.

 

Ρωσική απάντηση με NORD & SOUTH STREAM

Η αλήθεια είναι ότι η Μόσχα έχει προ πολλού «ξεγράψει» την ασταθή και αφερέγγυα Ουκρανία από τους αξιόπιστους ενεργειακούς της εταίρους και προσπαθεί να πείσει και την ΕΕ ότι μοναδική ασφαλής λύση για την απρόσκοπτη μεταφορά του ρωσικού και μελλοντικά του κεντροασιατικού φυσικού αερίου στους Ευρωπαίους καταναλωτές είναι η παράκαμψη του ουκρανικού εδάφους με τους αγωγούς Nord και South Stream. Το «Βόρειο Ρεύμα» θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία και τη Γερμανία, διασχίζοντας τη Βαλτική, εφόσον εξασφαλιστεί η συγκατάθεση Δανίας, Σουηδίας και Φιλανδίας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας, είτε με τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που ανέλαβε επικεφαλής της εταιρείας

κατασκευής του αγωγού, είτε με τη νυν Άνγκελα Μέρκελ, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του σχεδίου, ενώ αντιδρούν οι κυβερνήσεις Σουηδίας, Εσθονίας και Πολωνίας, επικαλούμενες οικολογικούς, αλλά και πολιτικούς λόγους. Ο πρώτος κλάδος του βορεινού αγωγού σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2011 και να διοχετεύει στο γερμανικό έδαφος 27,5 δις κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, για να φτάσει με την ολοκλήρωσή του τα 55 δις κυβικά, σε σύγκριση με τα περίπου 120 δις που διακινούνται σήμερα μέσω Ουκρανίας.

Στο «Νότιο Ρεύμα», που θα διασχίζει τον Εύξεινο Πόντο από τη ρωσική (Νοβοροσίσκ) στη βουλγαρική ακτή (Βάρνα) και σχεδιάζεται να φτάνει στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Σερβίας και στην Ιταλία μέσω Ελλάδας, αναμένεται να εμπλακούν περισσότερες χώρες. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει τις διακρατικές συμφωνίες για τη συμμετοχή τους Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Ρωσία και Ελλάδα και αναμένονται Σλοβενία και Αυστρία, ενώ ενδιαφέρον για το σχέδιο έχουν εκδηλώσει γαλλικές εταιρείες και έχει δώσει τη συγκατάθεσή της η Τουρκία. Ο νοτιοευρωπαϊκός αγωγός South Stream αναμένεται να φτάσει τα 63 δις κυβικά ετήσιας παροχής και να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2015.

 

Με στόχο έναν άδειο Nabucco

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πλέον αισθητά χαμηλώσει τους τόνους και δεν μιλούν ευθέως επικριτικά για τον «ανταγωνιστικό» τού South Stream αγωγό Nabucco, αμφισβητώντας πρωτίστως εάν θα εξασφαλιστούν και από πού οι απαραίτητοι όγκοι αερίου που θα τον γεμίσουν. Στην κοινοπραξία για την κατασκευή τού Nabucco, που καταρχάς παρακάμπτει την Ελλάδα και θα μεταφέρει 31 δις κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, συμμετέχουν εταιρείες από Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τουρκία. Και η Μόσχα έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου και πιέσεων, ώστε να εξασφαλίσει για το δικό της αγωγό όσο δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες από το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν, που θεωρούνται χώρες-κλειδιά για την τροφοδότηση του Nabucco.

Στο σκάκι για γερά νεύρα που παίζει τόσο το Κρεμλίνο, και προσωπικά ο πρωθυπουργός και ισχυρός ανήρ της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και τα στελέχη της Gazprom, διανύοντας διαρκώς αποστάσεις από το Παρίσι έως την τουρκμενική Ασχαμπάντ, εντάσσονται και μια σειρά από τις πιο εντυπωσιακές διπλωματικές κινήσεις των τελευταίων μηνών.

Η προσέγγιση Αρμενίας – Τουρκίας, που «πατρονάρεται» εμφανώς και από τη Μόσχα, έχει προκαλέσει θεαματική βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας – Αζερμπαϊτζάν και επιδείνωση του κλίματος μεταξύ Άγκυρας και Μπακού, που δηλώνει έτοιμο να διοχετεύει μέσω Ρωσίας, και όχι πλέον μέσω Τουρκίας, το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού του αερίου. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα πολιορκεί με προτάσεις συνεργασίας και ελκυστικά ανταλλάγματα την Άγκυρα, πετυχαίνοντας τη συγκατάθεσή της να επιτρέψει τη διέλευση από τα τουρκικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα του South Stream, που βρίσκεται στην αιχμή του ενεργειακού δόρατος του Κρεμλίνου.

Στον ευρύτερο σχεδιασμό εντάσσεται και η διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας με την Κίνα, όπου αναμένεται να απορροφηθούν –και να αφαιρεθούν επομένως από τον Nabucco– κοιτάσματα φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν, είτε απευθείας είτε μέσω Ρωσίας, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο και τη βασιμότητα της «απειλής» τού Βλαντιμίρ Πούτιν ότι όσοι ρωσικοί υδρογονάνθρακες «απορρίπτονται» από την ΕΕ, θα διοχετεύονται σε Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας.

σε θέση «φτωχού συγγενή» η Ελλάδα

Η προφανής αναβάθμιση της Τουρκίας στους ρωσικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς, και ειδικότερα η υπόσχεση του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αυγουστιάτικη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα – Τσεϊχάν, δημιουργεί νέα δεδομένα στην ενεργειακή γεωπολιτική των Βαλκανίων. Τυχόν ρωσική συμμετοχή στον αγωγό, που απέρριπτε έως τώρα εκφράζοντας προτίμηση στον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, οδηγεί, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις περί του αντιθέτου, σε περαιτέρω υποβάθμιση της προοπτικής να κατασκευαστεί ο αγωγός-«γεφύρι της Άρτας». Η άκομψη εμπλοκή της υπόθεσης του αγωγού στην προεκλογική αντιπαράθεση ενίσχυσε αναπόφευκτα το «ευρασιατικό» – φιλοτουρκικό λόμπι στις γραμμές της ρωσικής διπλωματίας και προκάλεσε εύλογη καχυποψία ειδικά για την επιλογή του timing των δηλώσεων αμφισβήτησης της οικολογικής ασφάλειας και της ισορροπίας της σχετικής συμφωνίας. Η ρωσική καχυποψία θέλει πίσω από τις περιβαλλοντολογικές ενστάσεις να κρύβονται αλλότριοι σχεδιασμοί και συνδυασμένη επικοινωνιακά επιχείρηση. Η εικόνα μιας Ελλάδας που «συντονίζεται» με τη συχνά αρνητική βουλγαρική κυβέρνηση προκάλεσε στη Μόσχα αμηχανία, στην οποία πάντως το Κρεμλίνο απάντησε με μπαράζ θετικών μηνυμάτων προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση, μετά την προφανή στασιμότητα στις διμερείς σχέσεις τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο. Από πολλές πλευρές εκτιμάται ότι η επιδίωξη μιας συνάντησης υψηλού επιπέδου και η ενεργοποίηση της ελληνικής διπλωματίας είναι απαραίτητη για να ενισχυθούν οι «παραιτημένες» φιλελληνικές διαθέσεις στη Ρωσία και να διασκεδαστεί το κλίμα ανησυχίας περί του τι μέλλει γενέσθαι με τα αδιαμφισβήτητης εθνικής σημασίας ελληνορωσικά ενεργειακά σχέδια.

 

 πηγή: Επίκαιρα

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /