header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
22.02.2001 00:00

Μόσχα - Πεκίνο συμφωνούν για Κόσοβο και αντιβαλλιστική ομπρέλα Θανάσης Αυγερινός Βρήκαν κοινή γλώσσα


Την ώρα που ο γ.γ. του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, προτού αναχωρήσει από τη Μόσχα, απευθυνόταν με το εγγλέζικο χιούμορ του σε Ρώσους φοιτητές και στους ακροατές του ραδιοσταθμού «Ηχώ της Μόσχας», που ανήκει στον όμιλο του φυγάδα στην Ισπανία Β. Γκουσίνσκι, τα ίχνη του ακολουθούσε πιστά σε όλες τις βαθμίδες της ρωσικής ηγεσίας ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Στρατιωτικού Συμβουλίου της Κίνας Τζαν Βανιάν.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τζαν Βανιάν. Μεσανατολικό, Ιράκ, Κόσοβο και αντιβαλλιστική ομπρέλα αντιμετωπίζονται με την ίδια -σε γενικές αρχές- θέση...
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας στρατάρχης Ιγκορ Σεργκέγεφ υποδέχτηκε τον Κινέζο στρατηγό λέγοντας ότι «η στρατηγική συνεργασία Ρωσίας και Κίνας βασίζεται στη σύμπτωση των θεμελιωδών εθνικών συμφερόντων μας» και πρόσθεσε ότι η σημασία της «δεν αφορά μόνο τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τη διεθνή ασφάλεια».

 

Καταδίκη

Το «νούμερο δύο» της κινεζικής στρατιωτικής ηγεσίας τόνισε με τη σειρά του ότι Πεκίνο και Μόσχα «έχουν κοινές θέσεις σχετικά με το Κόσοβο και το πρόβλημα της αντιβαλλιστικής άμυνας», υπονοώντας την κατηγορηματική σινορωσική αντίθεση στα αμερικανικά σχέδια δημιουργίας «εθνικής αντιπυραυλικής ασπίδας», κατά παράβαση της σχετικής συμφωνίας του 1972.

Ο Κινέζος στρατηγός έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο και από τον πρόεδρο Β. Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι ανυπομονεί να υποδεχτεί εντός του έτους τον Κινέζο ομόλογό του Τζιάν Ζεμίν, μια επίσκεψη που χαρακτηρίζεται στη Ρωσία ως ιστορικών διαστάσεων και αναμένεται ότι θα επιταχύνει «τις παραδοσιακά στενές σχέσεις εμπιστοσύνης των δύο χωρών».

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Κίνας, Ιγκορ Ιβανόφ και Ταν Τζιασιουάν, είχαν την προηγούμενη ημέρα επιβεβαιώσει την κοινή καταδίκη των αγγλοαμερικανικών βομβαρδισμών στο Ιράκ και την απόφασή τους να συντονίσουν την πολιτική τους, τόσο στην υπόθεση της αντιβαλλιστικής άμυνας όσο και στη διευθέτηση του Μεσανατολικού. Η κλιμακούμενη συνεργασία Ρωσίας και Κίνας, που θεωρείται ότι βρίσκεται σε μια απ' τις καλύτερες στην ιστορία στιγμές της, θα συνεχιστεί και στο Φόρουμ της «Ομάδας της Σαγκάης», που συγκαλείται τον Ιούνιο. Η Μόσχα δεν κρύβει το εντεινόμενο στρατηγικό ενδιαφέρον της για την ευρύτερη Ασία, γεγονός που επιβεβαιώνεται, τόσο από την ανακοίνωση της επίσκεψης Πούτιν στο Βιετνάμ τον Μάρτιο όσο και από την εμβάθυνση των σχέσεων με την Ινδία, δυο παραδοσιακούς και μέχρι πρόσφατα «ξεχασμένους» συμμάχους της Σ. Ενωσης.

 

Ανοίγματα

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, υποδέχτηκε αντιπροσωπεία του αντίστοιχου ινδικού συμβουλίου και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην εκτίμηση «ότι είναι απαράδεκτη η ύπαρξη διπλών μέτρων και σταθμών στην αντιμετώπιση προβλημάτων στρατηγικής ισορροπίας, ασφάλειας και μη διάδοσης πυραυλικών τεχνολογιών».

Ισως, πρώτη φορά κατά την τελευταία δεκαετία το Κρεμλίνο προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλα τα μέτωπα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Ανοίγοντας τη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής αντιαεροπορικής άμυνας της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών -της «χαλαρής» συμμαχίας που διαδέχτηκε την ΕΣΣΔ-, ο αρχηγός της ρωσικής αεροπορίας Ανατόλι Κορνουκόφ εισηγήθηκε σχέδιο εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος ενιαίου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και διεύρυνση του προγράμματος ασκήσεων για το 2001 «από τη Βαλτική έως τη Βαϊκάλη». Ο πτέραρχος Κορνουκόφ ανακοίνωσε ότι την περασμένη χρονιά εντοπίστηκαν από τις αντιαεροπορικές δυνάμεις, και υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν, περί τα 800 αεροσκάφη -κατάσκοποι και επιβεβαίωσε τη δραστηριοποίηση «στη δυτική πτέρυγα», περιγράφοντας την πλήρη ενοποίηση και λειτουργία του περιφερειακού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Ρωσίας και Λευκορωσίας.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /