header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
25.02.2003 00:00

Γεύση ΑΠΟ ... ΜΟΣΧΑ Θανάσης Αυγερινός Κόκκινος Στρατός, Κα-Γκε-Μπε και «Λαϊκή θέληση»


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ που πέρασε, η Ρωσία γιόρταζε την «Ημέρα του υπερασπιστή της πατρίδας», όπως δηλαδή μετονομάστηκε η πάλαι ποτέ επέτειος του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού. Κι επειδή οι γυναίκες έχουν τη γιορτή τους στις 8 Μαρτίου, η 23η Φεβρουαρίου ισοδυναμεί κατά τις ρωσικές παραδόσεις με κάτι σαν γιορτή όλων ανεξαιρέτως των ανδρών. Οι κυρίες είθισται να εύχονται στους κυρίους, οι αγαπημένες στους αγαπημένους και οι ανδροπαρέες να θυμούνται το στρατό, να νοσταλγούν και να τσουγκρίζουν το ποτήρι με τη βότκα τους, πνιγμένες, ει δυνατόν, στους ατμούς ενός «ρωσικού μπάνιου», σε δημόσιο λουτρό ή οικιακή σάουνα. Προς το τέλος της ημέρας, χιλιάδες πρώην και νυν φαντάροι και σπανιότερα βαθμοφόροι, μετά ή άνευ παρέας, σέρνονται μεθυσμένοι στους δρόμους, περιμένοντας να χαιρετίσουν με στεντόρεια «ουρά» τα «σαλιούτ», δηλαδή τα πυροτεχνήματα, που επί δέκα λεπτά φωτίζουν τον ουρανό των ρωσικών πόλεων ακριβώς στις εννιά το βράδυ. Ολα μπορεί να ανατραπούν, όχι όμως και οι παραδόσεις, που συνδέονται με άρτο και θεάματα και δεν επιτρέπουν την απώλεια ούτε μιας κατακτημένης αργίας, γι' αυτό και η χθεσινή Δευτέρα ήταν εκ μεταφοράς μη εργάσιμη -για να προλάβουμε να ξεμεθύσουμε κιόλας.

ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ το σχήμα που περιγράψαμε. Οι λιγότεροι και πιο πολιτικοποιημένοι φροντίζουν να θυμούνται πιο δραστήρια την Ιστορία και τις μνήμες της ημέρας. Με πρωτοβουλία της φιλοκομμουνιστικής Ενωσης Αξιωματικών, περίπου τρεις χιλιάδες διαδηλωτές, ως επί το πλείστον βετεράνοι του στρατού, πορεύθηκαν κατά μήκος της οδού Τβερσκάγια (πρώην Γκόρκι) με συνοδεία μπάντας που έπαιζε πατριωτικά εμβατήρια. Το ραντεβού της συγκέντρωσης ήταν μπροστά στο άγαλμα του Καρλ Μαρξ, που όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο παραξενεμένος, μου φαίνεται, κοιτάζει το απέναντι κτίριο του θεάτρου Μπαλσόι. Κεντρικά συνθήματα: «Θα αποκαταστήσουμε τις κατακτήσεις του Μεγάλου Οκτώβρη» και «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο σκαμνί».

ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΩΝΙΑ του κέντρου της πόλης, μια άλλη πορεία περνούσε μπροστά από το μέγαρο της Κα-Γκε-Μπε για να καταλήξει στη λεγόμενη «πέτρα απ' τα Σαλαφκί», ένα κομμάτι βράχου από το συγκρότημα νησιών της Λευκής Θάλασσας στο ρωσικό Βορρά, όπου και το ομώνυμο μοναστήρι -για πολλούς αιώνες τόπος εξορίας στην τσαρική και τη σοβιετική Ρωσία. Οι περίπου 250 διαδηλωτές, με πρόσκληση του κόμματος της «Φιλελεύθερης Ρωσίας», κάλεσαν τους συμπολίτες τους ν' ανάψουν ένα κερί για την ειρήνη στην Τσετσενία, τιμώντας τη μνήμη της 59ης επετείου από τη σταλινική απόφαση μαζικού εκπατρισμού Τσετσένων και Ινγκούσιων.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ, το Σάββατο, ο ηγέτης των Γάλλων εθνικιστών Ζαν-Μαρί Λεπέν έδινε διάλεξη στο Ρωσικό Εμπορικό και Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με πρόσκληση του πρύτανή του Σεργκέι Μπαμπούριν, ο οποίος ηγείται ταυτόχρονα του ακροδεξιού κόμματος «Λαϊκή Θέληση». Το εντυπωσιακό, ίσως, δεν είναι η πρόσκληση, αλλά το γεγονός ότι ο Σ. Μπαμπούριν, επί πολλά έτη συνοδοιπόρος της κομμουνιστικής αντιπολίτευσης, διορίστηκε το περασμένο καλοκαίρι πρύτανης του Πανεπιστημίου, με προσωπική απόφαση του Ρώσου υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου Γκέρμαν Γκρεφ, υπό την επίβλεψη του οποίου λειτουργεί το εκπαιδευτικό ίδρυμα (!). Ο Λεπέν μίλησε για την ανάγκη να προστατευθεί η Ευρώπη, και στην περίπτωσή μας η Ρωσία, από τους ξένους, αποφεύγοντας φυσικά να εξηγήσει στους ομοϊδεάτες ακροατές του, ότι όταν λέει τα ίδια στη Γαλλία, προφανώς δεν εξαιρεί τους Ρώσους που τον χειροκρότησαν ενθουσιασμένοι.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ του Σ. Μπαμπούριν «Λαϊκή Θέληση» εξελίσσεται σε «ημιεπίσημο» εθνικιστικό κόμμα, έχοντας εξασφαλίσει προνομιακή αντιμετώπιση από τη ρωσική κυβέρνηση, ειδικά τώρα που μοιάζει να ξεθωριάζει η μπογιά του υπερεθνικιστή Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι. Σύμφωνα με τους ανομολόγητους σχεδιασμούς, αποστολή του θα είναι προφανώς να κόψει όσο το δυνατόν περισσότερες «πατριωτικές» ψήφους από το Κομμουνιστικό Κόμμα του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Επικίνδυνοι σχεδιασμοί, ειδικά όταν βλέπεις Ρωσόπουλα να χειροκροτούν φασιστικές εξυπνάδες τού στιλ «μισούμε τους νέγρους και τους ρατσιστές» και τον Λεπέν να πανηγυρίζει.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /