header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
10.06.2003 00:00

Γεύση ΑΠΟ ... ΜΟΣΧΑ Θανάσης Αυγερινός Ιστορίες για «κόκκινα τηλέφωνα»


ΤΕΤΟΙΟΝ ΚΑΙΡΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, τον Ιούνιο του 1963, ξεκινούσε η ιστορία ενός από τα «σύμβολα» του ψυχρού πολέμου: η απευθείας γραμμή που εγκαταστάθηκε μεταξύ Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου και καθιερώθηκε να ονομάζεται «κόκκινο τηλέφωνο». Είχε μόλις προηγηθεί η «κρίση της Καραϊβικής», που οδήγησε την ανθρωπότητα στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου, έπειτα από τη μυστική επιχείρηση εγκατάστασης σοβιετικών πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα και την απόφαση του Νικίτα Χρουτσόφ να τους αποσύρει κατόπιν συμβιβαστικής συνεννόησης με τον Τζον Κένεντι. Η δυσκολία της επίτευξης της συμφωνίας με τη βοήθεια μεσολαβητών έπεισε τους ηγέτες των δύο χωρών ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κανάλι έγκαιρης και άμεσης επικοινωνίας για να αποφευχθεί στο μέλλον μια τραγωδία, πολύ περισσότερο που η αφορμή θα μπορούσε να δοθεί από ένα λάθος ή την υπερβολή κάποιου θερμοκέφαλου.

Η «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967. Τις ημέρες της έντασης ο πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ Αλεξέι Κοσίγκιν, ο αρχηγός της Κα Γκε Μπε και αργότερα (1982-'84) ηγέτης της χώρας Γιούρι Αντρόποφ και ο υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Γκρομίκο έσπευσαν σε ένα από τα υπόγεια του Κρεμλίνου για να επικοινωνήσουν απευθείας με τον Αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον. Μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΤ, ο Βίκτορ Σουχαντριόφ, ένας από τους μεταφραστές του Κρεμλίνου, διηγήθηκε ότι ο Κοσίγκιν έμεινε έκπληκτος και ρωτούσε για τη λειτουργία του «τηλεφώνου», όταν συνειδητοποίησε ότι κάθε άλλο παρά τηλέφωνο ήταν. Επρόκειτο στην πραγματικότητα για έναν εξελιγμένο τηλέγραφο, για τον οποίο εργαζόταν ένα επιτελείο μεταφραστών και δακτυλογράφων, που μετέφραζε τις τοποθετήσεις των Σοβιετικών ηγετών στα αγγλικά και τις μετέδιδε γραπτώς στην Ουάσιγκτον και αντιστρόφως. Οπως θυμάται ο Σουχαντριόφ, οι περισσότεροι συνάδελφοί του για πρώτη φορά συναντούσαν τόσο υψηλόβαθμους ηγέτες «γι' αυτό και τα χέρια τους έτρεμαν όταν εργάζονταν»!..

ΕΠΙ ΛΕΟΝΙΝΤ ΜΠΡΕΖΝΙΕΦ, το 1970, οι γραφομηχανές και τα τηλέτυπα αντικαταστάθηκαν από κανονικό τηλέφωνο, στο οποίο παρεμβαλλόταν μια μεταφραστική υπηρεσία - απαραίτητη και στις μυστικές υπηρεσίες, που ήθελαν κι αυτές να έχουν απευθείας πληροφόρηση για το τι διημείφθη μεταξύ των ηγετών. Η ρωσική υπηρεσία του BBC παραθέτει τη διήγηση του Φιόντορ Μπουρλάτσκι, συμβούλου του Κρεμλίνου το 1979, ο οποίος θυμάται τη στιγμή που το «κόκκινο τηλέφωνο» χτύπησε και ο Τζίμι Κάρτερ ρώτησε ανήσυχος τον Μπρέζνιεφ αν όντως ο σοβιετικός στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στο Αφγανιστάν. «Μα τι λέτε; Δεν άκουσα τίποτε... Για να ρωτήσω τον υπουργό Αμύνης...», ήταν η απάντηση Μπρέζνιεφ, που είχε πάνω στο γραφείο του το σχέδιο της επιχείρησης και συνέχισε το δούλεμα παριστάνοντας ότι ρωτάει πριν απαντήσει: «Ο υπουργός μού λέει ότι δεν συμβαίνει τίποτε σχετικό...».

ΚΟΚΚΙΝΑ Ή ΟΧΙ, ΚΙΝΗΤΑ Ή ΑΚΙΝΗΤΑ, τα τηλέφωνα του Κρεμλίνου κόντεψαν να σπάσουν τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από δύο πολύ περίεργες δολοφονίες ηγετικών στελεχών της βιομηχανίας παραγωγής αντιαεροπορικών συστημάτων, των γνώριμών μας S-300 και ΤΟΡ-Μ1. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι και οι δύο ήταν στενά συνδεδεμένοι με το περιβάλλον του προέδρου Πούτιν. Η αρχή έγινε το πρωί της Παρασκευής με τον 42χρονο Ιγκορ Κλίμοφ, ο οποίος επρόκειτο στα τέλη του μήνα να εκλεγεί γενικός διευθυντής του Ομίλου «Αλμάζ - Αντέι». Ο Κλίμοφ ήταν πρώην αξιωματικός της ρωσικής αντικατασκοπίας και είχε εργαστεί ως σύμβουλος του πρώην στρατηγού των μυστικών υπηρεσιών Βίκτορ Ιβανόφ, εμπίστου του προέδρου Πούτιν.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ έπεφτε νεκρός από σφαίρες και ο 52χρονος Σεργκέι Σιτκό, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας «Ροτέκ», μιας από τις 40 που συνενώθηκαν στον κολοσσό της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας. Η Γενική Εισαγγελία διαβεβαίωσε ότι η έρευνα θα διεξαχθεί και θα ελέγχεται «στο πιο υψηλό επίπεδο» κι οι άνθρωποι του προέδρου θα ξεροκαταπίνουν για μέρες πολλές ακόμη...

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /