header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
20.10.2010 00:00

Τσετσενία: εισβολή ενόπλων στη Βουλή με 6 νεκρούς Θανάσης Αυγερινός


Εξι νεκρούς και τουλάχιστον δεκαεπτά τραυματίες άφησε πίσω της η εισβολή τριών ενόπλων στο Κοινοβούλιο της Τσετσενίας, που είχε σκοπό, κατά τις επίσημες Αρχές, τη δολοφονία ή την ομηρία της ηγεσίας του, αλλά τερματίστηκε χωρίς άλλα «θεαματικά» αποτελέσματα σε λιγότερο από ένα μισάωρο.

Οι ένοπλοι μπήκαν λίγο μετά τις 8.30 στον περίβολο της Βουλής, χρησιμοποιώντας ένα Ι.Χ., την ώρα που προσέρχονταν οι βουλευτές με τα οχήματά τους. Ο ένας εξ αυτών πυροδότησε μπροστά στο κτήριο τα εκρηκτικά, που έφερε πάνω στο κορμί του, και οι άλλοι δύο όρμησαν στο εσωτερικό φωνάζοντας «Αλλάχ ακμπάρ!». Ακολούθησε σχετικά σύντομη ανταλλαγή πυρών και πολύωρη σύγχυση, καθώς οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις των Αρχών τροφοδότησαν για άλλη μια φορά φημολογίες, όπως η αρπαγή ομήρων ή ακόμη και μια δεύτερη επίθεση στο υπουργείο Γεωργίας, στο οποίο ανήκε έως πρόσφατα το κτήριο, που στεγάζει σήμερα κοινοβουλευτικές υπηρεσίες.

Στο πεδίο της επιχείρησης βρέθηκε ο επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Αχμάντ Καντίροφ, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν για τις εξελίξεις και τα μέτρα ανακούφισης των θυμάτων της επίθεσης και των οικογενειών τους.

Οι Ρώσοι «δείχνουν» τον Γκακάεφ

Η εισβολή στο Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο μεγάλο χτύπημα των αυτονομιστών εντός της Τσετσενίας από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ παρόμοια ενέργεια στο κέντρο της πρωτεύουσας Γκρόζνι είχε να πραγματοποιηθεί πολλά χρόνια, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες σε συνδυασμό με την επέκταση των αυτονομιστικών - ισλαμιστικών επιθέσεων στον ευρύτερο ρωσικό Καύκασο και την περιφέρεια της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η επίθεση σχεδιάστηκε από το νέο αρχηγό των αυτονομιστών Χουσεΐν Γκακάεφ, ο οποίος αποσχίστηκε πρόσφατα από τον πιο γνωστό οπλαρχηγό Ντόκου Ουμάροφ και «προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι πιο μαχητικός και άξιος εξτρεμιστής». Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Καντίροφ απέδωσε την επίθεση στον Τσετσένο ηγέτη Αχμέντ Ζακάεφ και «τους προστάτες του στο Λονδίνο και άλλες δυτικές πρωτεύουσες» και ανήγγειλε πως θα επιδιώξει τη σύλληψή του ώστε να δικαστεί στην Τσετσενία για τα εγκλήματά του. Ο Ζακάεφ απέρριψε με δήλωσή του κάθε σχέση με την επίθεση, η οποία καταδικάστηκε από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /