header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
02.12.2010 00:00

Παρηγοριά στον άρρωστο από Μεντβιέντεφ και Κλίντον Θανάσης Αυγερινός


Την πρόθεσή του να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα εντός του 2011 επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Αστανά του Καζαχστάν.

 

Ο κ. Μεντβιέντεφ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, που μετέφερε ο πρωθυπουργός, με τον οποίον συζήτησαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την κοινή πρόθεση περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας με έμφαση στην οικονομία, την ενέργεια και την άμυνα. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν το νέο κλίμα στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, όπως αυτό αποτυπώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας.

Σε παρόμοια φιλική και θερμή ατμόσφαιρα έγινε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ και πρόεδρο του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ, ο οποίος επίσης αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί την Ελλάδα. Στο περιθώριο των διαβουλεύσεων ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Νικ Κλεγκ, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και της Αυστρίας Χάινζ Φίσερ, τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και τους υπουργούς Εξωτερικών Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, και ΗΠΑ, Χ. Κλίντον. Μάλιστα η κ. Κλίντον ανέφερε ότι παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά».

Η Ελλάδα ήταν υπό μία έννοια «τιμώμενη» χώρα στη Σύνοδο Κορυφής, λόγω του ότι πολυάριθμοι ομιλητές αναφέρθηκαν στη λεγόμενη «διαδικασία της Κέρκυρας» και τις ελπίδες που συνδέονται με τη συνέχισή της, πολύ περισσότερο που οι «μεγάλες δυνάμεις» του ΟΑΣΕ, ΗΠΑ και Ρωσία, δεν συμπίπτουν στις εκτιμήσεις για μεταρρύθμιση του Οργανισμού και άπαντες ζητούν ο διάλογος να εμπνευστεί από τις ιδέες που γεννήθηκαν στο ελληνικό νησί κατά τη Σύνοδο του 2009.

 

«Ασφάλεια»

 

Με την ιδιότητα του επικεφαλής της προηγούμενης προεδρεύουσας χώρας, ο κ. Παπανδρέου εκφώνησε μία από τις κεντρικές ομιλίες στη Σύνοδο, κάνοντας λόγο για μια «νέα κοινότητα ασφάλειας» και υιοθετώντας την πρόταση του νυν προεδρεύοντος Ναζαρμπάεφ να ενσωματωθεί και η οικονομική σταθερότητα στην ατζέντα του ΟΑΣΕ.

Οι δύο ηγέτες, όπως και η πρόεδρος της Λιθουανίας και επόμενη προεδρεύουσα για το 2011, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, συναποτελούν κατά τις εργασίες της Συνόδου, που ολοκληρώνεται σήμερα, την «τρόικα» του Οργανισμού, πράγμα που αποτυπώνεται και στα «ταμπελάκια» των αντιπροσωπειών, τα οποία γέννησαν σε αδαείς στην Ελλάδα κωμικοτραγικούς και επικίνδυνους συνειρμούς με την «τρόικα» των ελεγκτών-δανειστών της οικονομίας μας.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που κατά μία ευτυχή συγκυρία η ελληνική αντιπροσώπευση στον ΟΑΣΕ τα πηγαίνει ομολογουμένως περίφημα, καθώς συμπληρώνεται από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Πέτρο Ευθυμίου, ο οποίος επίσης εκφώνησε μία από τις κεντρικές εισηγήσεις, καλώντας σε «αληθινές πολιτικές πρωτοβουλίες», που θα οικοδομήσουν τόσο την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών του ΟΑΣΕ».

 

πηγή: Enet.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /