header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.06.2010 10:43

Τραγωδία σε εξέλιξη στο Κιργιζιστάν Αχιλλέας Πατσούκας


Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 124 και οι τραυματίες τους 1.500

Χιλιάδες κατέφυγαν στο Ουζμπεκιστάν


Τέλος δείχνει να μην έχει η τραγωδία στο νότιο Κιργιζιστάν, όπου ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα πότε, ποιος και με ποιον τρόπο θα σταματήσει το αιματοκύλισμα. Με τις μαρτυρίες, ακόμα και στη Ρωσία, να βγαίνουν με φειδώ από το πεδίο των ταραχών, οι τελευταίες πληροφορίες προσδιόριζαν τον αριθμό των νεκρών στους 124 και των τραυματιών στους 1.500, από τους οποίους οι περισσότεροι φέρουν σοβαρά τραύματα.
Σύμφωνα με άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο αριθμός των θυμάτων, που στην πλειοψηφία τους είναι Ουζμπέκοι, αγγίζει τους 500, με μαρτυρίες να υποστηρίζουν πως τον ακριβή αριθμό δεν θα το μάθουμε ποτέ, καθώς πολλά από τα θύματα έχουν ήδη θαφτεί σε αυτοσχέδια νεκροταφεία.

 

Η τραγωδία δεν περιορίζεται στους νεκρούς και στους τραυματισμένους, αλλά στις μεσαιωνικές συνθήκες που καλούνται να επιβιώσουν όσοι παραμένουν στις πόλεις Ος και Τζαλαλαμπάντ, καθώς η έλλειψη τροφίμων και η διακοπή της ηλεκτροδότησης κάνουν τη διαβίωση εξαιρετικά δύσκολη.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες οι οποίοι περιμένουν να περάσουν στο Ουζμπεκιστάν, όπου έχουν καταφύγει τα τελευταία 24ωρα 80.000 τουλάχιστον Ουζμπέκοι που κατοικούσαν στο νότιο Κιργιζιστάν. Αναζητώντας τον ηθικό αυτουργό της τραγωδίας, αλλά και του χάους που επικρατεί στη χώρα, όλες οι πλευρές δείχνουν τον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας Κ. Μπακίγεφ, ο οποίος εκτός από την εξουσία απώλεσε και την περιουσία του, η οποία κατασχέθηκε. Από τη Λευκορωσία όπου του έχει παρασχεθεί άσυλο, ο Μπακίγιεφ διέψευσε τις κατηγορίες, χωρίς ωστόσο να γίνει ιδιαίτερα πιστευτός.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα που θεωρείται ύποπτος για την υποκίνηση των εχθροπραξιών.
Η περιοχή των συγκρούσεων, στην οποία ο πληθυσμός των Ουζμπέκων υπολογίζεται πως φτάνει το ένα εκατομμύριο, πάντοτε θεωρούνταν η πιο επικίνδυνη περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Ανθρωποι οι οποίοι είναι γνώστες της περιοχής εκτιμούν πως λόγω του γεγονότος ότι η σημερινή προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιζιστάν είναι εξαιρετικά αδύναμη, καθώς δεν διαθέτει λαϊκή εντολή, οι Κιργίζιοι υπό τις εντολές του Μπακίγιεφ προχώρησαν στο αιματοκύλισμα με σκοπό να κρατήσουν στα χέρια τους την περιοχή όχι τόσο για εθνικούς λόγους, αλλά για οικονομικούς, καθώς είναι γνωστό πως αποτελεί χρυσό δίαυλο για εμπόρους ναρκωτικών και όπλων. Η στάση της Ρωσίας, της οποίας τη βοήθεια με την έναρξη των συγκρούσεων ζήτησε η κυβέρνηση του Κιργιζιστάν, εξακολουθεί να είναι υποτονική. Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε στο Ος, η Μόσχα απέστειλε τάγμα αλεξιπτωτιστών για την ασφάλεια της αεροπορικής της βάσης στα βόρεια της χώρας. Χθες το μεσημέρι συνεδρίασαν εκτάκτως στη Μόσχα οι επικεφαλής των Συμβουλίων Ασφαλείας των χωρών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (Αρμενίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, Ρωσίας, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν), όπου συζήτησαν μέτρα για την επαναφορά της τάξης στον Κιργιζιστάν.


 πηγή: Η Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /