header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
22.04.2010 10:58

Μεγάλες συμφωνίες Μόσχας - Κιέβου Αχιλλέας Πατσούκας


Ο ρωσικός στόλος παραμένει στην Κριμαία άλλα 25 χρόνια

Πιο φθηνό φυσικό αέριο στην Ουκρανία

Αν καλούνταν σήμερα ένας αναλυτής ή ένας δημοσιογράφος να κάνει απολογισμό των πεπραγμένων των δύο χρόνων προεδρίας του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον διπλωματικό τομέα, τότε χωρίς σκέψη η χθεσινή ημέρα θα ήταν με διαφορά η πιο επιτυχής. Σε διάρκεια ελάχιστων ωρών ο Ρώσος πρόεδρος, στη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Χάρκοβο, κατόρθωσε να επιλύσει το ζήτημα της παράτασης του ρωσικού στόλου στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης πέραν του 2017, οπότε εκπνέει η προηγούμενη συμφωνία.


Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ο ρωσικός στόλος να παραμείνει στην Κριμαία για 25 επιπλέον έτη, μέχρι δηλαδή το 2042. Μάλιστα στη συμφωνία υπάρχει και παράθυρο για μια επιπλέον πενταετή παράταση. Η εξέλιξη αυτή σκόρπισε χαμόγελα στη Μόσχα, αλλά και στους ρωσόφωνους κατοίκους της Κριμαίας που αποτελούν την πλειοψηφία.
Από τα πολλά οφέλη της συμφωνίας αυτής για το Κρεμλίνο, ενδεικτικά ξεχωρίζουμε το γεγονός πως πλέον η Ρωσία ριζώνει σε μια ιστορικής και εθνικής σημασίας γι' αυτήν περιοχή, την αποκατάσταση των αδελφικών σχέσεων με την Ουκρανία και τον γεωστρατηγικό ρόλο που θα εξακολουθεί να διαδραματίζει σε μια περιοχή που ύστερα από τον πόλεμο με τη Γεωργία τον Αύγουστο του 2008 έγινε ακόμα πιο ευαίσθητη για τα εθνικά της συμφέροντα.
Η παράδοση των κλειδιών της Κριμαίας από τον Γιανουκόβιτς στον Μεντβέντεφ προφανώς δεν έγινε με το αζημίωτο. Είχε προηγηθεί μια άλλη συμφωνία-ανάσα για την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στη μέγγενη του ΔΝΤ, για τις τιμές με τις οποίες θα προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η συμφωνία των δυο πλευρών προβλέπει πως η Ουκρανία θα έχει έκπτωση 100$ ανά κ. μ. στην τιμή των 330$ και 30$ έκπτωση στις υπόλοιπες τιμές.


Συμφωνία για αέριο


Οπως ανακοίνωσε ο Βίκτορ Γιούσενκο, οι νέες τιμές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον τρέχοντα μήνα, ενώ όπως αποκάλυψαν χθες ρωσικές και ουκρανικές εφημερίδες, ενδέχεται η Ουκρανία να αποδίδει ποσοστό στη Ρωσία από το σύστημα αγωγών μεταφοράς που υπολογίζεται ότι μεταφέρει το 80% του ρωσικού φυσικού αερίου που εξάγεται στην Ευρώπη. Η χθεσινή συνάντηση Μεντβέντεφ - Γιανουκόβιτς ήταν η τέταρτη σε διάστημα δύο μηνών, από τότε δηλαδή που ο τελευταίος εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας. Το γεγονός αυτό υπήρξε καθοριστικό για τη μεταμόρφωση των σχέσεων των δύο κρατών, καθώς η Μόσχα στηρίζει με κάθε μέσο τον εσωτερικό οικονομικό Γολγοθά που αντιμετωπίζει ο Ουκρανός πρόεδρος. Από την πλευρά του ο Β. Γιανουκόβιτς μέσα σε χρόνο ρεκόρ έληξε το ζήτημα της Κριμαίας, ενώ και το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν.


Υπογραφή προέδρων


«Η απόφαση που ελήφθη δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας» δήλωσε ο Γιανουκόβιτς μετά τις συνομιλίες στο Χάρκοβο, που απέχει 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα. «Πρόκειται για βήμα που περιμέναμε πολύ καιρό» τόνισε ο Μενβέντεφ. Η συμφωνία για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας υπογράφηκε από τους ίδιους τους προέδρους, ενώ η συμφωνία για το φυσικό αέριο από τους επικεφαλής των κρατικών εταιρειών φυσικού αερίου.
Οι συμφωνίες προξένησαν αμέσως την οργή των φιλορώσων πολιτικών της Ουκρανίας, με την ηττηθείσα των προεδρικών εκλογών Γιούλια Τιμοσένκο να βαφτίζει την συμφωνία «απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας και την ύπαρξή της ως κυρίαρχου κράτους».

 

πηγή: Η Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /