header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
31.03.2010 11:10

Η Μόσχα θρηνεί τους 39 νεκρούς Αχιλλέας Πατσούκας


Την υιοθέτηση αυστηρότερου νόμου κατά της τρομοκρατίας

ζήτησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ


Ενα εικοσιτετράωρο μετά τα αλυσιδωτά τρομοκρατικά χτυπήματα στους δύο σταθμούς της Μόσχας, η Ρωσία προσπαθεί «να πατήσει ξανά στα πόδια της». Από το βράδυ της Δευτέρας και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, χιλιάδες Μοσχοβίτες περνούσαν από τους δύο σταθμούς του μετρό αφήνοντας μερικά λουλούδια.
Ανάμεσά τους και ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη ρωσική πρωτεύουσα, επισκέφθηκε τον σταθμό Λιουμπιάνκα εναποθέτοντας μια ανθοδέσμη στη μνήμη των θυμάτων. Λίγο νωρίτερα, ο Ελληνας υπουργός είχε μεταφέρει στον Ρώσο ομόλογό του Ανατόλι Σερντιουκόφ τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα αθώα θύματα.

 

Με όλη τη χώρα να πενθεί και τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να μη μεταδίδουν ψυχαγωγικά προγράμματα και διαφημίσεις, ένα άλλο δράμα εκτυλισσόταν στους χώρους των νεκροτομείων. Εκεί, οι ιατροδικαστές έδιναν μάχη για να αναγνωριστούν τα θύματα. Μέχρι χθες το απόγευμα ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 39 και των τραυματιών στους 87, αρκετούς από τους οποίους επισκέφθηκε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στο επιχειρησιακό κομμάτι, έντονος είναι ο προβληματισμός αλλά και η ανησυχία των Αρχών από το γεγονός πως μέχρι στιγμής καμία από τις γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις του βορείου Καυκάσου δεν είχε αναλάβει την ευθύνη. Η εξέλιξη αυτή έχει δύο ερμηνείες: ή οι τρομοκράτες προετοιμάζουν κι άλλα χτυπήματα και θα αναλάβουν μετά την ευθύνη ή επιδίδονται σε πόλεμο νεύρων.
Εντονος είναι ο φόβος των Αρχών ότι οι δύο γυναίκες καμικάζι ανήκαν σε ομάδα 30 εκπαιδευμένων βομβιστών αυτοκτονίας, στρατολογημένη από τον Σαΐντ Μπουριάτσκι, έναν από τους εγκεφάλους των Τσετσένων τρομοκρατών, ο οποίος σκοτώθηκε στις 2 Μαρτίου.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Κομερσάντ», εννέα άτομα αυτής της ομάδας -που ο Μπουριάτσκι είχε στείλει σε τζαμί στην Τουρκία- ήδη έχουν επιστρέψει στη Ρωσία και ανατιναχθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Τα υπόλοιπα μέλη δεν έχουν συλληφθεί και ίσως εκδικηθούν για τον θάνατό του. Για τον λόγο αυτό τα μέτρα ασφαλείας τόσο στη Μόσχα όσο και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας έχουν αυξηθεί αισθητά, ενώ αναζητούνται δύο γυναίκες με σλαβικά χαρακτηριστικά και ένας άνδρας που φέρεται να βοήθησαν τις καμικάζι.
Στο σύνολό τους τα ρωσικά ΜΜΕ αποκαθηλώνουν τα μέτρα ασφαλείας, υποστηρίζοντας πως οι προχθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις έβαλαν τέλος στις ψευδαισθήσεις περί ασφαλούς καθημερινής ζωής. Η σκληρή κριτική βασίζεται κυρίως στο γεγονός πως οι τρομοκράτες κατάφεραν να βάλουν βόμβα κάτω από το καλύτερα φρουρούμενο κτίριο της Μόσχας, αυτό της FSB. Ο πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που μαζί με τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ επισκέφθηκε προχθές το βράδυ τον σταθμό Λουμπιάνκα, ζήτησε χθες να υιοθετηθεί αυστηρότερος νόμος για την τρομοκρατία.
Πολλοί ήταν οι ξένοι ηγέτες που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τις ρωσικές αρχές, ανάμεσά τους και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον, η οποία χαρακτήρισε την τρομοκρατία «κοινό εχθρό».

 


 πηγή: Η Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /