header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
17.03.2011 16:16

Ρωσία και Τουρκία επιμένουν για το Ακουγιού Θανάσης Αυγερινός


Αναφανδόν υπέρ της πυρηνικής τεχνολογίας και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού τάχθηκαν με δηλώσεις τους μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, επισφραγίζοντας τη ραγδαία ανάπτυξη των διμερών σχέσεων συνεργασίας.


Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ερντογάν, η κατασκευή του σταθμού θα μπορούσε να ξεκινήσει με τη θεμελίωση του έργου στα τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου, παρά τις αντιδράσεις κάποιων «πρασίνων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μεντβιέντεφ υποστήριξε ότι το σχέδιο του Ακουγιού διαφέρει ριζικά από τους σταθμούς της Ιαπωνίας και από άποψη ηλικίας και από τις μεθόδους προστασίας, επιμένοντας ότι «οι αρχές και οι προσεγγίσεις, που έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο του Ακουγιού, επιτρέπουν να αποφύγουμε την επίδραση ακόμη και του πιο καταστροφικού σεισμού», γι' αυτό και δεν θα απαιτηθεί καμιά ριζική επανεξέταση των «επαρκών», όπως είπε, μέτρων ασφαλείας, παρεκτός μια «βελτιστοποίηση της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού». Υπερασπιζόμενος το έργο, που περιλαμβάνει τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 Μεγαβάτ ο καθένας και η κατασκευή του συμφωνήθηκε στις 12 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία, ο κ. Μεντβιέντεφ σχολίασε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι «ασφαλής και ωφέλιμη για την ανθρωπότητα», εφόσον γίνεται σωστή επιλογή του τόπου εγκατάστασης του σταθμού, του σχεδίου και του διαχειριστή.

Με δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τον υπό κατασκευή από τη ρωσική «Ροσατομστρόι» σταθμό «παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο», ενώ λίγο νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, εκτιμούσε ότι δεν πρέπει να παραλείπεται πως ο σταθμός του Ακουγιού θα είναι τρίτης γενεάς, ενώ ο σταθμός στη Φουκουσίμα είναι πρώτης γενεάς.

Μεντβιέντεφ και Ερντογάν επιβεβαίωσαν την πρόθεση των δύο χωρών να επιταχύνουν την ενεργειακή συνεργασία τους και στο συμβατικό πεδίο των υδρογονανθράκων και ειδικότερα στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα διέρχεται από τουρκικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα - Τζεϊχάν, ο οποίος δείχνει να αναβαθμίζεται μετά το πάγωμα του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ωστόσο αντιμετωπίζει νέες δυσκολίες, καθώς η Μόσχα φαίνεται ότι ζητά το πλειοψηφικό πλέον πακέτο, άρα και τον απόλυτο έλεγχο του σχεδίου, από την τουρκική πλευρά.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /