header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
10.05.2011 06:31

«Hμέρα Νίκης» χωρίς αεροπλάνα Αχιλλέας Πατσούκας Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΕΙΧΕ 20.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ -ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ- ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ


Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία γιορτάστηκε η 66η επέτειος της «Ημέρας της Νίκης» κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Δύο λεπτά πριν από τις 10.00, στον χώρο της εξέδρας των επισήμων έφθασαν μαζί ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν. Δύο λεπτά αργότερα, τη στιγμή που ο χρυσοκέντητος δείκτης του ρολογιού του Κρεμλίνου έδειχνε 10.00 ακριβώς, ξεκινούσε η στρατιωτική παρέλαση. Επί μία ώρα, άριστα συντονισμένοι, 20.000 στρατιώτες -ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει λάβει ποτέ μέρος στην παρέλαση- μαζί με τα μηχανοκίνητα τμήματα τίμησαν τα 27 εκατομμύρια νεκρών Σοβιετικών πολιτών που θυσιάστηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επετείους, φέτος οι επίσημοι θεατές που παραβρέθηκαν στην παρέλαση και οι πολίτες που κατέκλυσαν την κεντρική λεωφόρο της Μόσχας, εξαιτίας της προσεκτικής χρήσης των κονδυλίων, δεν θαύμασαν τα μαχητικά αεροσκάφη, παρά μόνο τα ελικόπτερα του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας.

Η όποια δυσαρέσκεια αποζημιώθηκε από την παρουσία των νέων πυραυλικών συστημάτων Topol-M, S-400 Triumph, Pantsyr-S1, Iskander και των 106 τεθωρακισμένων οχημάτων. Εκτός από τα πυραυλικά συστήματα και τον τέλειο συγχρονισμό, θετική εντύπωση έκαναν και οι νέες στολές των στρατιωτών που παρήλασαν.

Σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης Μεντβέντεφ και Πούτιν, με χαλαρή διάθεση, κουβέντιαζαν και ενίοτε χαμογελούσαν, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα πως τα όποια σύννεφα που πρόσφατα σκίασαν τη σχέση τους διαλύθηκαν. Στην ενότητα εστιάστηκε και το καθιερωμένο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αφού υπενθύμισε πως η 9η Μαΐου είναι η πιο λαμπρή γιορτή της Ρωσίας, υπογράμμισε πως αποτελεί καθήκον της γενιάς που κυβερνά και των πολιτών της χώρας η διαφύλαξη της νίκης που επετεύχθη στον πόλεμο εναντίον των Γερμανών ναζιστών. Με αφορμή τους πρόσφατους πολέμους στις αραβικές χώρες τόνισε πως η Ρωσία υπερασπίζεται σταθερά τις αρχές της ειρηνικής συνεργασίας, προσφέροντας με συνέπεια τις υπηρεσίες της στην προσπάθεια για σταθερότητα. Από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου δεν απουσίασε η αναφορά του στον καθοριστικό ρόλο των βετεράνων και στην καθολική ευθύνη για τη διαφύλαξη των καρπών του αγώνα τους.

Εκτός από τη Μόσχα, σε όλες τις ρωσικές πόλεις αλλά και στις περισσότερες πρωτεύουσες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις και εκδηλώσεις μνήμης για την 66η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης».

 

Διαμαρτυρία για δάσος
Ενα από τα διδάγματα αυτής της επετείου είναι ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η επίτευξη ενός στόχου, δεν πρέπει να σταματά κάποιος να αγωνίζεται. Σε αυτό το πνεύμα, την Κυριακή ακτιβιστές και κάτοικοι του προαστίου της Μόσχας Χίμκι προχώρησαν σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην οριστική απόφαση της κυβέρνησης να κοπούν δένδρα δάσους 500 ετών προκειμένου να κατασκευαστεί ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει τη Μόσχα με την Αγία Πετρούπολη. Στη διάρκεια της διαδήλωσης 25 άτομα συνελήφθησαν.

 

 πηγή: Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /