header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
20.07.2010 13:23

37 βαθμοί υπό σκιάν... Θανάσης Αυγερινός


Φωτιά και λάβρα. Η Μόσχα φλέγεται και οι κάτοικοί της κοντεύουν να «λαλήσουν», λες και δεν έφταναν όλοι οι άλλοι λόγοι της εποχής. Οι δε Ρώσοι δημοσιογράφοι κάνουν ό,τι μπορούν για να εντυπωσιάσουν τους μισοκοιμισμένους συμπολίτες τους, οι οποίοι καταριούνται τη μοίρα τους γιατί δεν κατάφεραν να λείπουν αυτές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες του χειρότερου ίσως καύσωνα που έχει να θυμάται η κεντρική Ρωσία.


«Είναι η πιο πηχτή ζέστη της ζωής μου», «δεν ξέρουμε πόσο μπορούμε να αντέξουμε ακόμη» δηλώνουν πολλοί βουτώντας σε σιντριβάνια, λίμνες και ποτάμια της Μόσχας και των γύρω περιοχών, καθώς ο υγειονομικός αρχίατρος της χώρας Γκενάντι Ονίσενκο δηλώνει απειλητικά ότι τα χειρότερα έρχονται το επόμενο τριήμερο, όταν οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμη και τους 37 βαθμούς Κελσίου!
Μέχρι στιγμής έσπασε ήδη το εκατονταετές ρεκόρ του 1897, όταν τότε η θερμοκρασία του μοσχοβίτικου αέρα στις 19 Ιουλίου είχε ανεβεί στους 35,2 βαθμούς. Με αφορμή το ρεκόρ οι συντάκτες της «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» έψησαν... ομελέτα πάνω σε μια πυρωμένη παιδική... τσουλήθρα και κατέγραψαν συστηματικά τα ύψη των θερμοκρασιών σε αντικείμενα γύρω τους: 71,6 βαθμοί τα καπό των αυτοκινήτων, 45-59 βαθμοί τα παγκάκια και οι πέτρινες μάντρες των κήπων της πόλης, 46 βαθμοί οι χειρολαβές για την είσοδο/έξοδο από το μετρό, 52 βαθμοί οι οθόνες των ΑΤΜ για τις αυτόματες συναλλαγές, 55 η άσφαλτος στο κέντρο και 48 το ένδοξο καλντερίμι της Κόκκινης Πλατείας!
Πολλοί ξένοι τουρίστες, ακόμη και προερχόμενοι από πολύ πιο θερμές χώρες, που βρέθηκαν τις μέρες αυτές στη Μόσχα, εντυπωσιάζονται όχι μόνο από τη ζέστη και την «εκρηκτικότητα» Ρώσων και Ρωσίδων, αλλά «από την αίσθηση που σου αφήνουν πολλά υλικά ότι λιώνουν, όπως η άσφαλτος σε δρόμους και πεζοδρόμια», που στρώθηκαν φυσικά κάποτε με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο έντεκα άτομα, οι περισσότεροι σε κατάσταση μέθης, πνίγηκαν σε λίμνες, γούρνες ή τον Μόσκοβα όπου είχαν βουτήξει, ενώ η ζέστη προκαλεί ασυνήθιστα συναισθήματα και αντιδράσεις, όπως η συμπάθεια, για παράδειγμα, των κατοίκων της πόλης προς τους τροχονόμους, μία από τις αντιπαθέστερες κατά κανόνα επαγγελματικές κατηγορίες λόγω της ανεξέλεγκτης τάσης τους να λαδώνονται για να μη σε γράψουν. Τώρα πολλοί δηλώνουν ότι τους λυπούνται που είναι αναγκασμένοι να ξεροσταλιάζουν, γι' αυτό και οι Αρχές της πόλης αποφάσισαν, εκτός από την πρόωρη λήξη του ωραρίου για τις ίδιες, να διευκολύνουν με τη μείωσή του και τους εργαζόμενους στην Τροχαία.
Η κατάσταση μοιάζει εφιαλτική, ειδικά στα περίχωρα της πόλης, καθώς το εδαφικό υπόστρωμα στο μεγαλύτερο μέρος των δασών, που περικλείουν τη Μόσχα, αποτελείται από εύφλεκτη τύρφη, η οποία αυταναφλέγεται και καίει επί πολλές εβδομάδες σχεδόν όλα τα τελευταία χρόνια. Την περίοδο αυτή το φαινόμενο απειλεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις και ο αρχίατρος Ονίσενκο προειδοποιεί τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν την έξοδό τους στο δρόμο και να προτιμούν κλιματιζόμενους χώρους. Ολόκληρη σχεδόν η Μόσχα μυρίζει καμένο όλες τις ώρες της ημέρας, όμως τη νύχτα, όταν κατακάθονται οι υπόλοιπες μυρωδιές και προπαντός τα καυσαέρια της ημέρας, η οσμή του καμένου διεισδύει ακόμη και στις καλύτερα προφυλαγμένες κοιλότητες. Μία από τις λίγες οάσεις της πόλης, η «Λίμνη των Κύκνων» (Λεμπεντίνοε Όζερο), ένα 24ωρο καφέ δίπλα στο νερό. Αν έρθετε από τα μέρη μας, αναζητήστε το στην αρχή της λεωφόρου Λένιν, που ακόμη απορώ πώς και δεν άλλαξε όνομα...
 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /