header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
29.06.2010 10:31

Πέφτουν τα ρούβλια σαν το... χαλάζι! Θανάσης Αυγερινός


 Δέκα εκατομμύρια ρούβλια σε χαρτονομίσματα των 5.000... έβρεξε την περασμένη εβδομάδα στο Βαρσάφσκοε Σοσέ, μια από τις κεντρικές λεωφόρους της Μόσχας.
Μιμούμενος τις αστυνομικές ταινίες, που είχε δει, άρχισε να πετάει τα χρήματα στον δρόμο ο Μπαρίς Σίμονοφ, στέλεχος της Υπηρεσίας Αλιείας της χώρας, όταν κατάλαβε πλέον ότι δεν μπορούσε να ξεφύγει από το κυνηγητό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

 

Λίγο νωρίτερα ο Σίμονοφ είχε εισπράξει τα σημαδεμένα χαρτονομίσματα από ρωσική εταιρεία, που προσπαθούσε να ξεπεράσει τους διοικητικούς σκοπέλους και να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας, πριν αναγκαστεί να συνεργαστεί με τις Αρχές, στις οποίες καταγγέλθηκαν οι υποψίες για τα στελέχη, που τα «έπιαναν» για να διευκολύνουν με τις απαραίτητες άδειες.
Ο Σίμονοφ τράκαρε οδηγώντας το τζιπ του και πετώντας ταυτόχρονα τα χρήματα στον δρόμο, μια εξέλιξη που δεν φαίνεται να περίμεναν οι διώκτες του, οι οποίοι αναγκάστηκαν να κλείσουν τη λεωφόρο και να προσπαθήσουν να συλλέξουν τα χαρτονομίσματα, που έπαιρνε ο αέρας, αλλά και οι διερχόμενοι οδηγοί. Περίπου το ένα εκατομμύριο ρούβλια από τα δέκα (262.000 ευρώ ) φαίνεται πως χάθηκε οριστικά, παρά το ότι ήταν σημαδεμένο, όμως η επιχείρηση θεωρείται επιτυχής, αφού συνελήφθη και ο προϊστάμενος του Σίμονοφ, Ρομάν Πόστνικοφ.
Οι Σίμονοφ και Πόστνικοφ δραστηριοποιούνταν σ' έναν από τους πιο προσοδοφόρους τομείς, την αθλητική-ερασιτεχνική αλιεία, όμως είχαν υποπέσει σε διάφορα παραπτώματα και παρακολουθούνταν στο πλαίσιο της καμπάνιας για την «εκρίζωση της διαφθοράς» από τον ρωσικό δημόσιο τομέα, μια από τις πιο φιλόδοξες υποσχέσεις του προέδρου Μεντβιέντεφ.
Στην υπόθεση ενεπλάκη μάλλον απρόσκλητος και ο Δήμος της Μόσχας, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής κυβέρνησης κάλεσε τους δημοσιογράφους «να είναι πιο προσεκτικοί» όταν αναφέρονται σε συλλήψεις διεφθαρμένων στελεχών του ομοσπονδιακού δημόσιου τομέα, που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κυβέρνηση της Μόσχας. Ο Σεργκέι Τσόι μάλιστα θύμισε ότι οι Αρχές της Μόσχας είχαν συγκρουστεί με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αλιείας, ο επικεφαλής της οποίας κατηγόρησε την ηγεσία της ρωσικής πρωτεύουσας ότι «εμποδίζει και δεν επιθυμεί επενδύσεις», επειδή ο δήμος αρνήθηκε να συναινέσει σε αίτημά του να δοθεί άδεια λειτουργίας σε εστιατόριο με ψάρια κατά παράκαμψη του νόμου, που θέλει κάθε ενοικίαση δημοτικής ιδιοκτησίας να γίνεται αυστηρά μέσω διαγωνισμού.
«Μετά την απάντησή μας ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αλιείας Αντρέι Κράινι δεν επανήλθε, προφανώς γιατί οι διαγωνισμοί και οι γενικής ισχύος κανόνες δεν βολεύουν τις δουλειές του» είπε καυστικά ο εκπρόσωπος του δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, ο οποίος υφίσταται ένα ολοφάνερο «πρέσινγκ» από τον ρωσικό Τύπο με κατηγορίες και υπονοούμενα για διαφθορά και κραυγαλέα εύνοια υπέρ των «δικών μας επιχειρηματιών». Πρώτη μεταξύ αυτών η σύζυγος του δημάρχου Γιλένα Μπατούρινα, πλουσιότερη γυναίκα-επιχειρηματίας στη Ρωσία και από τις πλουσιότερες παγκοσμίως και μάλιστα στον τομέα των κατασκευών.
Στις συχνές επικρίσεις του Τύπου προστέθηκε χθες εις βάρος του δήμου και η επισήμως απαγορευμένη διαδήλωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε ακριβώς απέναντι από το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου και στο άγαλμα του ιδρυτή της Μόσχας Γιούρι Νταλγκαρούκι το «Αριστερό Μέτωπο». Πριν συλληφθούν από την αστυνομία της πόλης με το τυπικό πρόσχημα της έλλειψης άδειας συγκέντρωσης στον πιο κεντρικό δρόμο της Μόσχας, την οδό Τβερσκάγια, οι υποστηρικτές του Μετώπου, εκφράζοντας όλο και πιο μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης της ρωσικής πρωτεύουσας, εμφανίστηκαν με μαύρες κορδέλες, ένδειξη της καταψήφισης του Γ. Λουσκόφ και ζήτησαν απευθείας εκλογές των τοπικών ηγετών και όχι διορισμό τους από το Κρεμλίνο.
 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /