header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
09.01.2013 05:27

Αύξηση 30% στις θεωρήσεις εισόδου στην Ελλάδα για Ρώσους πολίτες κατά το 2012. Αυξητικές τάσεις και από Ουκρανία. Θανάσης Αυγερινός


Κατά τη διάρκεια του 2012 εκδόθηκαν σε Ρώσους πολίτες 581.984 θεωρήσεις εισόδου, αριθμός, που ισοδυναμεί με αύξηση σχεδόν 30% έναντι της περασμένης χρονιάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μόσχα Ιωάννης Πλώτας.


«Σημαντική είναι και η αύξηση κατά 90 % των πολλαπλών θεωρήσεων, που αφορούν σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν συχνότερα ταξίδια στην Ελλάδα και τη ζώνη Σένγκεν», είπε ο κ. Πλώτας. Βασιζόμενος στις υπάρχουσες μέχρι στιγμής προκρατήσεις και τις πληροφορίες των τουριστικών πρακτόρων, με τους οποίους συνεργάζεται στενά το Γενικό Προξενείο, ο κ. Πλώτας διατύπωσε την πρόχειρη προκαταρκτική πρόβλεψη ότι και κατά τη φετινή χρονιά θα υπάρξει αύξηση της τάξης του 20 %.
Αφήνοντας πλέον πολύ πίσω τα προβλήματα του μακρινού παρελθόντος με τις θεωρήσεις το Γενικό Προξενείο της Μόσχας θεωρείται από Ρώσους ταξιδιωτικους πράκτορες και ρωσικά ΜΜΕ ότι κατέχει ένα από τα ρεκόρ ταχύτητας καθώς εκδίδει ακόμη και κατά τη θερινή πιεστική περίοδο τις βίζες εντός 48 ωρών, κάποιες φορές ακόμη και ταχύτερα, όταν συγκλίνουν λόγοι επείγουσας διαδικασίας, τη στιγμή, που τα περισσότερα προξενεία άλλων χωρών της ζώνης Σένγκεν στη Μόσχα απαιτούν 3 και 4 ημέρες για την έκδοση της θεώρησης.
«Η ευελιξία στο πλαίσιο των κανόνων της Συνθήκης Σένγκεν και η κατά το δυνατό άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των Ρώσων πολιτών είναι η γραμμή, που ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών», επεσήμανε ο κ. Πλώτας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι ρωσο-ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συμφωνίας των δύο πλευρών σχετικά με το καθεστώς θεωρήσεων, που οπωσδήποτε θα προβλέπει περισσότερες διευκολύνσεις, ενώ η Ρωσία επιμένει στην προώθηση το συντομότερο δυνατό της πλήρους κατάργησης των θεωρήσεων.
Σύμφωνα με τον Παύλο Μούρμα από το Γραφείο του ΕΟΤ Μόσχας αντίστοιχη είναι η αύξηση και στο μέσο όρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου λειτουργούν άλλα δύο ελληνικά Προξενεία, στο Νοβοροσίσκ και την Αγία Πετρούπολη. Ειδικότερα στο Προξενείο του Νοβοροσίσκ, η αύξηση ξεπέρασε το 68 %, ενώ μικρή μείωση κατά 3,5 % παρατηρείται μόνο στο Προξενείο της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με τους υπευθύνους η μείωση σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της βορεινής ρωσικής συμπρωτεύουσας εξασφαλίζουν βίζες Φινλανδίας και με αυτές ταξιδεύουν και στην Ελλάδα, αν και κατά καιρούς δεν λείπουν σχόλια μεταξύ ταξιδιωτών, όπως το διευθυντικό στέλεχος τράπεζας Οξάνα Κοτσεργκά, η οποία σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραπονούμενη για τον μεγάλο αριθμό εγγράφων, που της ζητήθηκαν, ότι «ορισμένες φορές οι υπάλληλοί σας κοιτούν τον τύπο και χάνουν την ουσία και η ουσία είναι ότι έχω πολυάριθμες και μακρόχρονες βίζες Σένγκεν και όχι αν πρόλαβα ή όχι να αγοράσω αεροπορικό εισιτήριο για την Ελλάδα».
Παρόμοιες θετικές τάσεις παρατηρούνται και στην τουριστική κίνηση από την Ουκρανία, όπου από το Προξενείο του Κιέβου εκδόθηκαν το 2012 κατά 104,69 % περισσότερες βίζες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το δε ρεκόρ όλων των εποχών φαίνεται πως ανήκει στο Δεκέμβριο του 2012 στην περίπτωση του Κιέβου, όπου εκδόθηκαν κατά 784,49 % περισσότερες θεωρήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (5590 βίζες, έναντι 632), γεγονός, που καταγράφει το ενδιαφέρον Ρώσων και Ουκρανών να έρχονται πλέον και για γιορτές στην Ελλάδα.

 

πηγή: ΑΠΕ – ΑΜΠ

Λέξεις Κλειδιά: Πλώτας, θεωρήσεις, αύξηση
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /