header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
17.11.2009 19:35

Οι... δείκτες του ρολογιού εκπροσωπούσαν το Κρεμλίνο Θανάσης Αυγερινός


Δεν είναι κι απλό πράγμα -που θα 'λεγε και το Κρεμλίνο- να 'χεις να κουμαντάρεις μια χώρα όπου στο ένα, το δυτικό της άκρο, στον θύλακα του Καλλίνινγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, είναι π.χ. τρεις το απόγευμα, και στο άλλο, το ανατολικό, στη χερσόνησο της Καμτσάτκα έχει ήδη πάει δύο τη νύχτα.


Εκεί, που οι μεν κοιτάζουν το ρολόι τους πότε θα τα μαζεύουν από τη δουλειά, οι δε, ως καλοί νοικοκυραίοι, έχουν ήδη βουτήξει στα κρεβάτια τους. Το θέμα απασχόλησε το πρόσφατο ετήσιο διάγγελμα του προέδρου Μεντβιέντεφ και η πρότασή του να μειωθούν οι γεωγραφικές-ωρολογιακές ζώνες της χώρας από τον μοναδικό παγκοσμίως αριθμό των έντεκα για μία και μόνη χώρα φαίνεται πως είναι από τις πλέον υλοποιήσιμες, γι' αυτό και συζητείται έντονα στον ρωσικό Τύπο. «Συνηθίσαμε να περηφανευόμαστε για τις πολλές ζώνες μας, γιατί μας φαίνονταν έμπρακτη απεικόνιση της μεγαλοσύνης μας», παρατήρησε ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, που αναρωτήθηκε μήπως και μόνο η ύπαρξη τόσο μεγάλων χρονικών διαφορών καθιστά αναπόφευκτες τις σπατάλες σε μέσα και τεχνολογίες και δυσκολεύει το συντονισμό της χώρας και της οικονομίας της. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα των ΗΠΑ, που χωρίζονται σε μόνο τέσσερις ζώνες και της Κίνας, που έχει ενιαία ώρα Πεκίνου για όλους. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βλαδιβοστόκ Γκενάντι Λάζαρεφ πρότεινε να μειωθούν οι έντεκα ζώνες σε τέσσερις, του Καλίνινγκραντ, της Μόσχας, των Ουραλίων και Σιβηρίας - Απω Ανατολής. Η υπόθεση τείνει να γίνει κάτι σαν τον δικό μας «Καποδίστρια», όπου αναλόγως των διαφόρων τοπικισμών ακούγονται ποικίλες προτάσεις είτε για τον αριθμό των χρονικών διαιρέσεων, είτε για τα ακριβή όριά τους. Το βέβαιο πάντως είναι ότι το ζήτημα ωρίμασε και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σύντομα. Πολλοί εξετάζουν και την «ψυχολογική» πλευρά του θέματος, εκτιμώντας ότι με την αλλαγή της ώρας και της αντίληψής της σε πολλές περιοχές της ρωσικής επαρχίας, θα προκληθεί ένα ελεγχόμενο και κατά βάση ανώδυνο «σοκ», ενισχυτικό και για άλλες πολυπόθητες, αλλά πολύ πιο δαπανηρές ή περίπλοκες μεταρρυθμίσεις. Χώρια που άπαντες θα αισθανθούν «πιο κοντά» στο κέντρο της χώρας, τη Μόσχα, η απόσταση από την οποία είναι από τα προαιώνια προβλήματα της ρωσικής κρατικής υπόστασης. Στις πιο απομακρυσμένες από τη Μόσχα περιοχές, για παράδειγμα στην Ανατολική Σιβηρία ή τη ρωσική Απω Ανατολή, η πραγματική εργάσιμη ημέρα για εταιρείες ή οργανισμούς, που σχετίζονται στενά με την πρωτεύουσα διαρκεί μόλις μερικές ώρες, τρεις ή τέσσερις, αφού οι «ανατολικοί» περιμένουν τους «δυτικούς» να ξυπνήσουν και αντιστρόφως. Για συνεργασίες με την υπόλοιπη Ευρώπη τα πράγματα είναι φυσικά ακόμη δυσκολότερα και περνούν υποχρεωτικά από τη Μόσχα. «Ολα τελικά εξαρτώνται από την πολιτική απόφαση, που πρέπει να σταθμίσει τα οικονομικά και πολιτισμικά πλεονεκτήματα και το μόνο εντέλει πρόβλημα, το οποίο μπορεί να υπάρξει, είναι η παγιωμένη συνήθεια για τη θέση του ήλιου πριν και μετά την αλλαγή», υποστήριξε ο καθηγητής Μπετς από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υπόθεση. Αν δεν μπορεί ν' αλλάξει τίποτε άλλο ο Μεντβιέντεφ, ας μας αλλάξει τουλάχιστον την ώρα, λένε οι θυμόσοφοι, που ετοιμάζονται για την μετά την κρίση διακυβέρνηση του επανακάμπτοντος στην προεδρία Β. Πούτιν, εκεί κάπου στα 2012.

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία
 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /