header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
σχετικά άρθρα
06.10.2009 16:09

Για στρατηγική σχέση με την Ελλάδα μιλάει το Κρεμλίνο Θανάσης Αυγερινός


Τη διάθεσή του να συνεργαστεί ενεργά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση εκφράζει το Κρεμλίνο, μιλώντας για στρατηγική σχέση με την Ελλάδα και αποφεύγοντας να αναφερθεί στις «σκιές» σχετικά με το μέλλον του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.


Τι αναφέρει το μήνυμα Μεντβιέντεφ«Αποδίδουμε υψηλή εκτίμηση στην προσωπική σας συμβολή στην εδραίωση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων της Ρωσίας και της Ελλάδας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται δυναμικά σε όλους τους τομείς της συνεργασίας μας», αναφέρει ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Γιώργο Παπανδρέου, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ χαρακτηρίζει την Ελλάδα «στρατηγικό εταίρο» της Ρωσίας, με τον οποίο «μας συνδέουν πολυετείς ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις», και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «με κοινές προσπάθειες θα κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικά την περαιτέρω εμβάθυνση της πολύπλευρης ελληνορωσικής συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στις διεθνείς υποθέσεις». Η διεύρυνση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας εκτιμά το Κρεμλίνο ότι «θα συμβάλει αναμφίβολα στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη και τον κόσμο συνολικά».
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα αναμένεται να στείλει σήμερα, μετά την ορκωμοσία του Γ. Παπανδρέου, και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ρωσικές διπλωματικές πηγές αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική μιας σύντομης πρόσκλησής του στη Μόσχα. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν, με τη σειρά τους, ότι θα ήταν ωφέλιμο να μην αργήσει μια επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα «έτσι ώστε να ανανεωθεί η διμερής βάση συνεργασίας και να διαλυθούν τα όποια σύννεφα συσσωρεύτηκαν τόσο κατά την τελευταία χρονιά όσο και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».
Κύκλοι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβαν, με τη σειρά τους, στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι η Μόσχα υπολογίζει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με την Αθήνα, «πολύ περισσότερο, που μεταξύ των χωρών μας υπάρχει καλό επίπεδο σχέσεων, υπάρχουν καλά επεξεργασμένα σχέδια».
Θετικά εκφράζονται για την τύχη των, ενεργειακών ως επί το πλείστον, σχεδίων αυτών και οι Ρώσοι αναλυτές, που σχολίασαν στα ρωσικά ΜΜΕ τα αποτελέσματα των εκλογών. «Τη Ρωσία και την Ελλάδα τις συνδέουν πάρα πολλά, ώστε η αλλαγή στην κυβέρνηση δεν μπορεί να επηρεάσει δραστικά τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα είναι σταθερός μας εταίρος στην οικονομία και την πολιτική και δεν νομίζω ότι είναι δυνατή κάποια επιδείνωση των σχέσεων τύπου Βουλγαρίας», εκτιμά ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Νέα Ευρασία» Αντρέι Κορτουνόφ.
Διαψεύδοντας σενάρια για παρασκηνιακά παζάρια Μόσχας-Αγκυρας, που συνδέονται τόσο με τα κοινά ενεργειακά σχέδια όσο και με τη ρωσική στάση στο Κυπριακό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναγνώρισης κρατικής υπόστασης στα κατεχόμενα. «Η Ρωσία δεν παζαρεύει την αναγνώριση της "Βόρειας Κύπρου" από τη Μόσχα, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Αγκυρα», είπε ο κ. Λαβρόφ, σημειώνοντας επί λέξει: «Δεν είμαστε επιρρεπείς σε οποιαδήποτε συναλλαγή με τη λογική τού εσύ σε μένα κι εγώ σε σένα. Πρόκειται για τελείως διαφορετικές υποθέσεις. Από ιστορικής, ηθικής και ανθρώπινης άποψης είναι διαφορετικές καταστάσεις και κάθε είδους παζάρεμα είναι άτοπο εδώ, γι' αυτό και κάθε κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί λαμβάνοντας υπ' όψιν τα ιστορικά δεδομένα».



πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /