header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
25.08.2013 21:29

Ενοχλημένη η κυβέρνηση για τις δηλώσεις Πούτιν Θανάσης Αυγερινός


Ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται επενδύσεις στην «προβληματική Ελλάδα», φαίνεται να δείχνει τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, αλλά βάζει πάγο και στις ελπίδες για έλευση ρωσικών κεφαλαίων.

 

Την παρατεινόμενη «κατάψυξη», αν όχι επιδείνωση, των ελληνορωσικών σχέσεων, που στερούνται πλέον σοβαρού οικονομικού, αλλά και πολιτικού περιεχομένου, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τη βασιμότητα των επενδύσεων στην «προβληματική» Ελλάδα, παίρνοντας μάλιστα αφορμή από τις επιλογές του ομογενούς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

 

«Πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές, και δικοί μας και ξένοι, επενδύουν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ», είπε ο Ρώσος ηγέτης, προεδρεύοντας σε διευρυμένη σύσκεψη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας του Ροστόφ, από όπου κατάγεται και όπου έχουν την έδρα τους πολλές από τις επιχειρήσεις του Ι. Σαββίδη.

 

«Δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα», είπε στην παρέμβασή του ο Βλ. Πούτιν, χωρίς να κατονομάσει τον ομογενή επιχειρηματία.

 

«Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει χρηματoπιστωτικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: Γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;», παρατήρησε ο Βλ. Πούτιν.

 

Ανεξαρτήτως αν όντως ο Ρώσος πρόεδρος μόλις τώρα πληροφορήθηκε τις επενδυτικές δραστηριότητες του Ι. Σαββίδη στην Ελλάδα –πράγμα εξαιρετικά απίθανο–, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τώρα επέλεξε να τις σχολιάσει θέλοντας να στείλει μηνύματα προς όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Οπως πιστεύει το Κρεμλίνο, τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει πείσει τη Μόσχα ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, όσο και προς τους Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι οφείλουν να γνωρίζουν την αρχή ότι τα χρήματα που αποκτήθηκαν στη Ρωσία επενδύονται πρωτίστως σε αυτήν και για κάθε άλλη απόφαση θα πρέπει να είναι σαφώς ενήμερη η ρωσική ηγεσία, αλλά και προς τη ρωσική γραφειοκρατία, η οποία οφείλει να βελτιώσει την επενδυτική ελκυστικότητα της ίδιας της χώρας.

 

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον Ιβάν Σαββίδη, ο ομογενής επιχειρηματίας μάς είπε ότι «ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι πρόεδρος και ουδείς δικαιούται να σχολιάσει τις δηλώσεις και εκτιμήσεις του», αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε πρόσθετο σχόλιο, αν και εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Πούτιν σε μεγάλο βαθμό αφορούν και το «κακό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνουν με τις αποφάσεις τους οι τοπικές Αρχές».

 

Αν και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η ηχηρή κριτική του Βλ. Πούτιν έχει πολλούς αποδέκτες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι προφανές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν φροντίσει έγκαιρα και έγκυρα να βελτιώσει τις σχέσεις με το Κρεμλίνο, η υπόθεση της ΔΕΠΑ και της ρωσικής άρνησης να συμμετάσχει τελικά στην ιδιωτικοποίησή της δεν θα αποτελεί πλέον έκπληξη ή εξαίρεση, αλλά θα είναι ο κανόνας για τις διμερείς σχέσεις.

 

«Αν η ανώτατη ρωσική ηγεσία έχει αρνητική άποψη για τις επενδύσεις στην Ελλάδα ή έστω ελλιπή ενημέρωση, αν δεν χαίρεται, αλλά μάλλον εκνευρίζεται με τις όποιες ρωσικές επενδύσεις στη χώρα αυτή, η ευθύνη εντέλει ανήκει στις ελληνικές διπλωματικές και πολιτικές Αρχές, στην ίδια την ελληνική κυβέρνηση, η οποία στέλνει αμφιλεγόμενα μηνύματα με ορισμένες πολιτικές και διπλωματικές της επιλογές και θα χρειαστεί να εργαστεί πλέον αρκετά για τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων», σχολίασαν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στην «Εφ.Συν.», υπενθυμίζοντας ότι οι ανακοινωθείσες επισκέψεις, τόσο του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, όσο και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στη Μόσχα, είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθούν εντός του έτους.

 

«Ασφαλώς και υπάρχει ενόχληση» ανέφερε κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, με αφορμή τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου. «Αυτό έλειπε, να θεωρούμε μειονέκτημα ότι η Ελλάδα μετά από τόσες θυσίες του λαού της έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις» πρόσθεσε η ίδια πηγή. Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, είχε δηλώσει ότι «οι επενδύσεις δεν ποδηγετούνται».

 

 

πηγή: efsyn.gr 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /