header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.08.2009 16:14

Θέμα πρωτείων του Οικουμενικού Πατριαρχείου θέτει ο Κύριλλος Θανάσης Αυγερινός


Το θέμα των πρωτείων του Οικουμενικού Πατριαρχείου θέτει εμμέσως πλην σαφώς η Ρωσική Εκκλησία στο τραπέζι των διορθόδοξων διαπραγματεύσεων, ένα μόλις μήνα μετά την πρόσφατη επίσκεψη του νεοεκλεγέντος πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου στον οικουμενικό θρόνο και τις συνομιλίες του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε ασυνήθιστα σε σχέση με το παρελθόν ήπιους τόνους.


Σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους της Συνοδικής Θεολογικής Επιτροπής, πρωθιερέα Μαξίμ Κοζλόφ, που έγιναν μάλιστα στο Κίεβο, όπου περιοδεύει ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα εργασίας για την επεξεργασία «θέσεων αρχής σχετικά με τα πρωτεία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών». Στις δηλώσεις του κ. Κοζλόφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, επισήμανε ότι επικεφαλής της ομάδας εργασίας ανέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων και στενός συνεργάτης του πατριάρχη Κύριλλου. Αναπτύσσοντας τη ρωσική επιχειρηματολογία πρωτίστως κατά της διεκδίκησης του αυτοκέφαλου από μερίδα εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων της Ουκρανίας, ο κ. Κοζλόφ υπογράμμισε τη σημασία του Πατριαρχείου Μόσχας στην «πενταρχία» των παλαίφατων πατριαρχείων, θέση την οποία κατέλαβε μετά την πτώση της Ρώμης, επεκτείνοντας «τη δικαιοδοσία του σε μια σειρά χώρες».
«Εάν συγκρίνουμε όχι μόνο τους ποσοτικούς δείκτες της Εκκλησίας μας και εκείνους των ανατολικών Πατριαρχείων, αλλά εάν δούμε και τον πραγματικό ρόλο της Ρωσικής Εκκλησίας για τη μαρτυρία της ορθοδοξίας στα μεγέθη της σύγχρονης ανθρωπότητας, τότε κάθε άλλο παρά έχει την πέμπτη θέση», σημείωσε ο πρωθιερέας Κοζλόφ, που είναι επίσης καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας και εφημέριος του ναού της Αγ. Τατιανής στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας (Λομονόσοφ).
Σύμφωνα με τον κ. Κοζλόφ, ο 28ος κανόνας της 4ης Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνας «προσδιόρισε με σαφήνεια ότι η Κωνσταντινούπολη κατέστη δεύτερη έδρα μετά τη Ρώμη, διότι ήταν η πόλη του αυτοκράτορα και της Γερουσίας», μιλώντας δηλαδή σε σημερινή γλώσσα «διότι είχε πρωτεύουσα γεωπολιτική θέση».
 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /