header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
08.07.2009 06:55

Ομπάμα-Πούτιν συνάντηση σε καλό κλίμα με τον Αμερικανό Πρόεδρο να δεσμεύεται και για την κορυφαία διαφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας. «Επανεξετάζω την αντιπυραυλική ασπίδα» Θανάσης Αυγερινός


Η γνωριμία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε πολύ θερμό κλίμα, παρά τις φραστικές αψιμαχίες που είχαν προηγηθεί, η υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου να ξανασκεφτεί τις ρωσικές ενστάσεις για την αντιπυραυλική άμυνα και η έκκλησή του για υπέρβαση της ψυχροπολεμικής δυσπιστίας και μια νέα σύμπραξη των δύο χωρών ήταν οι σημαντικότερες στιγμές της δεύτερης ημέρας της επίσκεψης στη ρωσική πρωτεύουσα, που ανοίγει αναμφίβολα μια νέα σελίδα στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις.


Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν ότι «πέρασαν οι εποχές κατά τις οποίες οι αυτοκρατορίες αντιμετώπιζαν τις άλλες χώρες ως πιόνια στη σκακιέρα...» Εάν η Τεχεράνη ακυρώσει τα πυρηνικά της προγράμματα, τότε δεν θα υπάρχει λόγος για το σύστημα της αντιπυραυλικής ασπίδας, είπε ο κ. Ομπάμα, αναφερόμενος στην κορυφαία ίσως από τις διαφωνίες Μόσχας - Ουάσιγκτον και επιμένοντας ότι «οι δύο χώρες πρέπει να είναι ενωμένες για να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση του πυρηνικού όπλου σε Β. Κορέα και Ιράν», καθώς δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν από την κούρσα των εξοπλισμών στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός Β. Πούτιν παρέθεσε στην κατοικία του, στα περίχωρα της Μόσχας, παραδοσιακό πρόγευμα με ρωσικά εδέσματα και τσάι στον Αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο συζήτησαν περισσότερο από δύο ώρες τις διμερείς σχέσεις και τη διεθνή κατάσταση, αποφεύγοντας να πουν το παραμικρό για εσωτερικά ρωσικά θέματα. «Συνδέουμε με το πρόσωπό σας ελπίδες για ανάπτυξη των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον φιλοξενούμενό του, ο οποίος ζήτησε και άκουσε προσεκτικά, κατά τις μαρτυρίες, τον απολογισμό Πούτιν για τις «χαμένες ευκαιρίες» στις διμερείς σχέσεις. «Προτείναμε την πιο βαθιά συνεργασία και η αμερικανική διοίκηση κουνούσε το κεφάλι χωρίς τη δέουσα αντίδραση», θύμισε ο Β. Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική απάντηση ήταν επί Τζορτζ Μπους η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής Ασίας, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.


Μπερδεμένος με τον Πούτιν!
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρώην πρέσβη στις ΗΠΑ και υποδιευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιούρι Ουσακόφ, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε συγκεκριμένες υποσχέσεις, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα λάβει υπ' όψιν του τις ρωσικές ανησυχίες για την αντιπυραυλική ασπίδα και έπειτα από μερικές εβδομάδες ή μήνες θα επανέλθει στη συζήτηση αυτή με τη ρωσική πλευρά. Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν να συνεχίσουν παρόμοιες συναντήσεις για «θέματα αρχής» και ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε να μπερδεύει τις πρώην και νυν ιδιότητες του «ισχυρού ανδρός» του ρωσικού πολιτικού συστήματος.
Η σημασία που αποδίδει η ρωσική πλευρά στην υπόθεση της αντιπυραυλικής άμυνας φάνηκε και από το γεγονός ότι το θέμα έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο -για να εισπράξει την απάντηση ότι «βρισκόμαστε σε διαδικασία επανεξέτασης της ευρωπαϊκής ασπίδας»- και ένας από τους ηγέτες της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, που συναντήθηκαν με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός ηγέτης άκουσε τα παράπονα των Ρώσων φιλελεύθερων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με την παρατεινόμενη φυλάκιση του μεγαλοεπιχειρηματία Μιχαήλ Χανταρκόφσκι, καθώς και τις τακτικές διώξεις που υφίστανται οι ακτιβιστές των κινημάτων τους και περιορίστηκε σε γενικές δηλώσεις υπέρ της ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών και του σεβασμού στις διαδηλώσεις και διεκδικήσεις τους.


Το τέλος των «αυτοκρατοριών»
Με μια παρόμοια γενικού χαρακτήρα διατύπωση υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας και της Ουκρανίας, που πρέπει να είναι σεβαστές, καθώς «πέρασαν οι εποχές κατά τις οποίες οι αυτοκρατορίες αντιμετώπιζαν τις άλλες χώρες ως πιόνια στη σκακιέρα», ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε το ακανθώδες ζήτημα της ένταξης των δύο πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών στο ΝΑΤΟ, στην οποία αντιτίθεται η Μόσχα. Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Β. Πούτιν, ο οποίος εξήγησε ότι, για παράδειγμα, στην Ουκρανία ζουν 17 εκατ. Ρώσοι πολίτες, για να υποστηρίξει ότι τόσο αυτές οι δύο Δημοκρατίες όσο και γενικότερα ο μετασοβιετικός χώρος, είναι «πολύ σημαντικός για τα ρωσικά συμφέροντα». Αναφερόμενος ειδικότερα στη Γεωργία ο Β. Πούτιν είπε ότι «ο πρόεδρός της Μιχαήλ Σαακασβίλι ερμήνευσε λανθασμένα την αμερικανική γραμμή», προκαλώντας την αιματοχυσία του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και την «περισυλλογή» του Αμερικανού ηγέτη, ο οποίος, κατά τους παρευρισκόμενους στις συζητήσεις, επανέλαβε ότι θα λάβει σοβαρά υπ' όψιν του τις ρωσικές ανησυχίες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα μοιράστηκε το όραμά του για έναν κόσμο ειλικρινούς συνεργασίας των μεγάλων δυνάμεων, όπου έχει θέση μια «Ρωσία ισχυρή, ευημερούσα και με αυτοπεποίθηση», με Ρώσους φοιτητές στους οποίους μίλησε, όπως και με τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που ζήτησε να ξαναδεί.
Η διήμερη και οπωσδήποτε ιστορική επίσκεψη στη Μόσχα ολοκληρώθηκε με έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα προς Αμερικανούς και Ρώσους επιχειρηματίες να αυξήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις, που έχουν κολλήσει στο χαμηλό 1% των συναλλαγών των ΗΠΑ, ποσοστό σχεδόν σταθερό με τις επιδόσεις της ψυχροπολεμικής εποχής. Οι πρόεδροι Ομπάμα και Μεντβιέντεφ συναντήθηκαν άλλη μια φορά, για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεών τους, που φαίνεται πως ξεπέρασαν τις προσδοκίες των διπλωματών των δύο χωρών, οι οποίοι ήδη ανησυχούν ότι δύσκολα οι εξελίξεις θα είναι τόσο γρήγορες και ευοίωνες όσο γεννά ελπίδες το κλίμα που διαμορφώθηκε στις συνομιλίες. Οι ηγέτες ΗΠΑ και Ρωσία δείπνησαν επισήμως στο Κρεμλίνο αργά χθες, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τη Σύνοδο των Οκτώ στην Ιταλία, όπου μεταβαίνουν σήμερα.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /