header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 04
15.11.2013 19:26

Οι ρωσικές μπίζνες «κατάπιαν» τον Καποδίστρια Θανάσης Αυγερινός ΠΩΣ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ» Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ


Σαν από τραγική ειρωνεία την ώρα, που στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας Ευάγγ. Βενιζέλος και Σ. Λαβρόφ «ξεπάγωναν» εσχάτως τις (γιατί και από ποιον άραγε παγωμένες;) ελληνορωσικές σχέσεις και «γιόρταζαν» τα 185 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του Ιωάννη Καποδίστρια, στο μνημείο του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη καρφωνόταν η τελευταία σανίδα της πρόχειρης κατασκευής, που πλέον το σκεπάζει.

 

Παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις του τοπικού Συλλόγου Ελλήνων της πόλης και άλλων ρωσικών οργανώσεων, παρά τους όρκους πίστης στην ελληνορωσική φιλία, η ιστορική Ελληνική Πλατεία στην παλαιά πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Εχει καταληφθεί από κτίριο γραφείων, που με ρυθμούς-ρεκόρ χτίζεται την τελευταία χρονιά και «κατάπιε» και τον δύσμοιρο Καποδίστρια, το άγαλμα του οποίου είχε πανηγυρικά εγκαινιαστεί προ δεκαετίας, ως δώρο στα 300 χρόνια της Αγίας Πετρούπολης της «προεδρεύουσας στην Ε.Ε. Ελλάδας» και τώρα βρέθηκε να γειτονεύει με τις… τουαλέτες του υπό αποπεράτωση μεγάρου.

 

Ελληνες και φιλέλληνες της Ρωσίας εδώ και καιρό συγκέντρωναν χρήματα για να ανεγερθεί στην ίδια θέση ο περίφημος ναός του Αγίου Δημητρίου, που είχε χτιστεί με χρήματα του Δημήτριου Βερναρδάκη το 1861 και με άδεια του τσάρου Αλέξανδρου Β΄ ως επιβράβευση της ελληνικής κοινότητας για τον Κριμαϊκό Πόλεμο και γκρεμίστηκε εκατό χρόνια αργότερα κατά την καμπάνια «αθεϊσμού» του Νικίτα Χρουστσόφ. Ομως παρά τη δημόσια έκκληση προς τον πρόεδρο Πούτιν και τον κυβερνήτη της πόλης και πρόεδρο μάλιστα της ρωσικής Αθωνικής Εταιρείας Γκεόργκι Πολτάφτσενκο η ιδέα δεν ευοδώθηκε. Οι… μπίζνες υπερίσχυσαν, εξαφανίζοντας μάλιστα και μια ολόκληρη ιστορική πλατεία της πόλης.

 

Οπως δήλωσε στον ομογενή δημοσιογράφο Ν. Σιδηρόπουλο ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Αγίας Πετρούπολης Αλεξέι Δροσίδης, που καταγγέλλει τον «υποκριτικό φαρισαϊσμό» όλων όσοι, «φιλέλληνες και μη», γνώριζαν και δεν αντέδρασαν, η θλιβερή εξέλιξη αποτελεί «ένα ισχυρό χαστούκι στο πρόσωπο για όλους εμάς τους Ελληνες της Ρωσίας, μια βεβήλωση της Ελληνικής Πλατείας» και υποδηλώνει πολλά για το κύρος των Ελλήνων και της Ελλάδας υπό τις σημερινές συγκυρίες.

 

Κι όπως θυμίζει στο τελευταίο τεύχος του ρωσόφωνου περιοδικού «Ελλάδα» η Ελιζαβέττα Ιωσηφίδη, τη μοίρα της ελληνικής παρουσίας είχε σχολιάσει και ο Ρώσος ποιητής Ιωσήφ Μπρόντσκι το 1966 στη συλλογή «Μια στάση στην έρημο»: «Τώρα πια είναι τόσο λίγοι οι Ελληνες στο Λένινγκραντ, που γκρεμίσαμε την ελληνική εκκλησία, για να χτίσουμε στον ελεύθερο χώρο, αίθουσα συναυλιών…».

 

 

 

Πηγή: efsyn.gr 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /