header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
17.06.2009 15:40

1η Διάσκεψη BRIC Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, η νέα υπερομάδα... Θανάσης Αυγερινός


Το Αικατερίνμπουργκ των Ουραλίων, συμβολικό όριο Ευρώπης και Ασίας, επέλεξαν οι Ρώσοι οικοδεσπότες για τη διοργάνωση της 1ης διάσκεψης κορυφής του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), αμέσως μετά την 9η σύνοδο των ηγετών του Οργανισμού της Σανγκάης, όπου Μόσχα και Πεκίνο πρωταγωνιστούν στη διαχείριση των υποθέσεων της Κεντρικής Ασίας.


 Αφού αγκάλιασε και συνεχάρη τους προέδρους Κίνας και Βραζιλίας Χου Τζιντάο και Λούλα ντα Σίλβα και τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκχ, ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ χαρακτήρισε «κορυφαία ιστορική στιγμή» την πρώτη ξεχωριστή συνάντηση των ηγετών των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου, που ονομάστηκαν BRIC το 2003. Οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν τον συντονισμό των πολιτικών τους για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, με πρώτη δοκιμή τη Σύνοδο της Λέσχης των Οκτώ τον Ιούλιο, και συμφώνησαν να καταστήσουν τακτικές τις συναντήσεις του σε αυτό το σχήμα. Τα σημαντικότερα, πάντως, είχαν προλάβει να τα πουν λίγο νωρίτερα, όταν στο πλαίσιο του Οργανισμού της Σανγκάης (Ρωσία, Κίνα και πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κ. Ασίας) συναίνεσαν στην κατ' αρχήν καθιέρωση στις μεταξύ τους συναλλαγές μιας υποθετικής μονάδας, εξαρτώμενης από το «καλάθι» των εθνικών τους νομισμάτων, όπως ήταν κάποτε για την ΕΟΚ το ECU. «Το βασικό αποταμιευτικό νόμισμα, το αμερικανικό δολάριο, δεν ανταποκρίθηκε στη λειτουργία του», διαπίστωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συνεπικουρούμενος από τον Κινέζο ομόλογό του, ο οποίος κάλεσε τα μέλη της Σανγκάης να εμβαθύνουν τη συνεργασία των πιστωτικών τους συστημάτων. Για την ενίσχυση των χωρών του Οργανισμού η Κίνα ανακοίνωσε τη χορήγηση δανείου 10 δισ. δολαρίων, ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα η κινεζική κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης παραχώρησε στη ρωσική Βνιεσ-Εκονόμ-Μπανκ δάνειο ύψους 1,31 δισ. δολαρίων για κοινές επενδύσεις σε ρωσικές περιφέρειες. Πλαισιωμένοι από τους ηγέτες των χωρών-παρατηρητών της Σανγκάης (Ινδία, Ιράν, Μογγολία και Πακιστάν) οι ηγέτες των έξι τακτικών χωρών-μελών συμφώνησαν ότι η δημιουργία νέων υπερεθνικών νομισμάτων αποταμίευσης αποτελεί υπόθεση που θα απαιτήσει χρόνο, ωστόσο η Ρωσία σκέφτεται ήδη να τοποθετήσει μέρος των αποθεματικών της όχι μόνο στις ΗΠΑ ή χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε χρεόγραφα της BRIC. Στο επίκεντρο της πολυμερούς συζήτησης βρέθηκαν και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση σε Πακιστάν-Αφγανιστάν, το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, οι εξτρεμιστικοί σχηματισμοί που δρουν στην Κ. Ασία και οι πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας, ενισχύοντας την προσπάθεια Μόσχας και Πεκίνου να συντονίσουν τις διπλωματικές τους κινήσεις. Σε «αστέρα» της διοργάνωσης εξελίχθηκε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος, παρά την καθυστερημένη άφιξή του, εξασφάλισε διμερή συνάντηση με τον Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και εγκωμιαστικά σχόλια του ρωσικού ΥΠΕΞ για το γεγονός ότι διάλεξε τη Ρωσία ως πρώτο του διεθνή προορισμό μετά την επανεκλογή του. Οπως είναι προφανές, η Ρωσία χαρακτήρισε «εσωτερική υπόθεση του ιρανικού λαού» την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος στο Ιράν, παρέχοντας έμμεση στήριξη στον Αχμαντινετζάντ.
 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /