header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
03.01.2014 00:12

Ο Πούτιν πάντως ψηφίζει Αθήνα; Θανάσης Αυγερινός


Aρκετές προσδοκίες φαίνεται πως εναποθέτει η ρωσική διπλωματία στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε., με εκκρεμή τα θέματα χαλάρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες και της υπογραφής της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία, ο πρόεδρος της οποίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς επίσης δείχνει να ευελπιστεί σε κάποιον «ελληνικό ρόλο» για τη βελτίωση του κλίματος, όπως αποκαλύπτει σχετικό συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

 

«Οι προσδοκίες αυτές θα μπορούσαν και να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες τριβές στη χειρότερη ίσως στιγμή της ελληνικής διπλωματίας τα πολλά τελευταία χρόνια και μετά τη “συμπλεγματική” έναντι της Ρωσίας προεδρία της Λιθουανίας», σχολίασαν στην «Εφ.Συν.» καλά ενημερωμένες για την «ευρω-ρωσική κουζίνα» διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι κάθε άλλο παρά τυχαίες πρέπει να θεωρούνται οι σχετικές και σχεδόν πανομοιότυπες διατυπώσεις των «ρωσικών προσδοκιών» σε τηλεγραφήματα των δύο κρατικών πρακτορείων της Ρωσίας.

 

«Η συμφωνία για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. είναι έτοιμη, αλλά οι Βρυξέλλες αναβάλλουν την υπογραφή της», αναφέρει το ΡΙΑ-Νόβοστι. «Για ανεξάρτητους της ρωσικής πλευράς λόγους η εργασία αυτή έχει ακινητοποιηθεί», συμπληρώνει με τη σειρά του το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, προσθέτοντας με νόημα την ενδοευρωπαϊκή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς η κατάργηση του καθεστώτος της βίζας «ανταποκρίνεται στα συμφέροντα κρατών της Ε.Ε., πρωτίστως εκείνων που είναι τόσο ελκυστικά για τους Ρώσους τουρίστες, όπως η Ελλάδα».

 

Η Μόσχα δείχνει να αισιοδοξεί ότι η Αθήνα «δεν σχεδιάζει να δώσει πρόσθετη ώθηση στο σχέδιο της “Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης”», υπό το πέπλο της οποίας προωθείται η διαβούλευση με την Ουκρανία και χαρακτηρίζεται «αποτυχία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής υπό την ηγεσία της Κάθριν Αστον». Οπως θυμίζει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, στα τέλη Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η καθιερωμένη διάσκεψη κορυφής Ρωσίας – Ε.Ε. και «η Αθήνα έχει ήδη επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της να εργαστεί ενεργά με τη Μόσχα για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ημερήσιας διάταξης στον ευρω-ρωσικό διάλογο».

 

Με μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ουκρανός ηγέτης ευχαριστεί τον Κάρ. Παπούλια και τον ελληνικό λαό για τη «φιλική και συνεπή υποστήριξη της Ουκρανίας κατά τη διαδικασία ενοποίησης με την Ε.Ε».

 

 

Πηγή: efsyn.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /