header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
11.10.2009 11:07

Με εξοργίζουν οι άδικοι θάνατοι παιδιών. Η Τσουλπάν Χαμάτοβα, η διασημότερη Ρωσίδα ηθοποιός, έχει αφοσιωθεί στο ίδρυμα που δημιούργησε για παιδιά με λευχαιμία. Αχιλλέας Πατσούκας


Οταν ήταν μικρή ξάπλωνε στις όχθες του Βόλγα και μετρούσε τα άστρα. Για έναν ξεχωριστό λόγο πάντα εστίαζε το βλέμμα της σε ένα συγκεκριμένο αστέρι. Οι γονείς της την έστειλαν σε μαθηματικό σχολείο, ενώ αργότερα φοίτησε σε οικονομικό πανεπιστήμιο. Η μοίρα, και για την ακρίβεια ένα ατύχημα στο καλλιτεχνικό πατινάζ, την οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθεί με την υποκριτική.

 

Εκτός από το θέατρο και τον κινηματογράφο, η αγαπημένη ηθοποιός του Β. Πούτιν, τις περισσότερες ώρες της, τις περνάει στο ίδρυμα που δημιούργησε η ίδια για παιδιά με λευχαιμία, στο οποίο προσφάτως μέλος έγινε και ο Ελτον Τζον. Η Τσουλπάν Χαμάτοβα η διασημότερη Ρωσίδα ηθοποιός, την οποία γνωρίσαμε μέσα από την ταινία Goodbye Lenin, με πρωτοφανή πολιτικό λόγο για τα ρωσικά δεδομένα, μιλάει στην «Κ» για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το Κρεμλίνο και την δυσοίωνη πορεία της ανθρωπότητας.

– Ποια ερώτηση έχεις κουραστεί να σου κάνουν;

– Γιατί ασχολούμαι με τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία.

– Στην μητρική σου γλώσσα, τα ταταρικά, το όνομα Τσουλπάν σημαίνει Αφροδίτη. Οχι όμως η θεά της ομορφιάς, αλλά;

– Το αστέρι. Το πρώτο αστέρι που εμφανίζεται στον ουρανό και το τελευταίο που σβήνει το χάραμα.

– Διάβασα ότι φοίτησες σε σχολείο μαθηματικών και σπούδασες σε οικονομικό πανεπιστήμιο. Πώς συνδυάζεται η άλγεβρα με το θέατρο;

– Αμεσα. Δεν υπάρχει καλός ηθοποιός που να είναι βλάκας. Πρέπει να είναι εξαιρετικά ταλαντούχος για να είναι βλάκας και καλός ηθοποιός, αφού πρώτα πρέπει να είναι λογικό ον. Είμαστε σαν ανακριτές. Οφείλουμε να ανακρίνουμε τον ρόλο μας, να του κάνουμε νεκροψία και να γνωρίζουμε τα πάντα γι’ αυτόν.

– Τι είναι το θέατρο για σένα;

– Η δυνατότητα έκφρασής μου. Να πω δυνατά αυτό για το οποίο πονάει η ψυχή μου. Είναι το ναρκωτικό μου, η αδρεναλίνη της έκφρασής μου.

– Κλέβεις στοιχεία από τους ρόλους σου για τη ζωή σου;

– Απ’ όλους τους ρόλους κάτι δανείζομαι. Είναι σαν να μελετάς καλά ένα βιβλίο. Πάντα κάτι καταγράφεται στο υποσυνείδητό σου. Μετά αρχίζεις να το εξωτερικεύεις κάνοντας συνειδητές πράξεις. Ολους τους ρόλους τους αγαπώ το ίδιο. Δεν έχω παίξει ποτέ κάποιον με κρύο κεφάλι.

– Αν το θέατρο είναι το ναρκωτικό σου, ο κινηματογράφος τι είναι;

– Χρήματα, ταξίδια και νέες γνωριμίες. Ως επάγγελμα, δεν το κατανοώ. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει να είσαι κινηματογραφικός ηθοποιός.

– Το λες ενώ έχεις γίνει διάσημη ανά τον κόσμο μέσα από πολλές ταινίες.

– Στην απάντησή μου παρέλειψα και τη λέξη δόξα.

– Δανείζομαι τον τίτλο της ταινίας «Goodbye Lenin», με την οποία έγινες γνωστή στη Δύση, για να σου κάνω την εξής ερώτηση. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να επιβιώνει χωρίς την απαιτούμενη αξιοπρέπεια, θεωρείς πως μπορεί να κάνει κάποιους να αναφωνήσουν «Welcome Lenin»;

– Η επανάσταση που έγινε ήταν ένα καλά μελετημένα σχέδιο από τους ισχυρούς του κόσμου. Σήμερα οι άνθρωποι χειραγωγούνται πολύ πιο εύκολα, θεωρώ πως δεν είναι καθόλου δύσκολο, ακόμα και μέσω της τηλεόρασης να επηρεαστούν, με αποτέλεσμα η φωλιασμένη μαύρη ενέργεια στις ψυχές τους να βγει εύκολα «έξω». Αυτή θα φτάσει όχι για να καταστραφεί ένα καθεστώς, αλλά ολόκληρος ο κόσμος.

– Τι σε εξοργίζει;

– Οι πόλεμοι που εξακολουθούν να γίνονται. Οι άδικοι θάνατοι παιδιών που συνεχίζονται, επειδή οι γονείς τους δεν διαθέτουν χρήματα, οι 30.000 πυρηνικές κεφαλές, από τις οποίες οι 100 αρκούν για να καταστρέψουν ολόκληρο τον πλανήτη και η αναισθησία εκείνων που, προκειμένου να φτάσουν γρήγορα στο Κρεμλίνο, δεν διστάζουν να ακινητοποιούν μια ολόκληρη πόλη.

– Η ζωή είναι άδικη;

– Τι εννοείς;

– Για να πιούμε ένα ποτήρι νερό, απαιτούνται μερικά δευτερόλεπτα μέχρι τη βρύση του σπιτιού μας. Αντίθετα, για χιλιάδες ανθρώπους το νερό είναι μια άγνωστη λέξη.

– Στα μάτια του παιδιού που ζει στην Αφρική και δεν γνωρίζει τι σημαίνει νερό φυσικά και είναι άγνωστη. Ετσι είναι δυστυχώς. Κάπου υπάρχει νερό, για να μην υπάρχει κάπου αλλού. Κάπου γίνεται πόλεμος για να μη γίνει κάπου αλλού. Ναι, υπάρχει δυσαναλογία ευτυχίας και δυστυχίας. Δεν επιτρέπω όμως ποτέ στον εαυτό μου να κάνει τέτοιες σκέψεις. Υποφέρω όταν δεν καταφέρνω να σώσω ένα παιδί και αυτό πεθαίνει. Αν όμως στεκόμουν στις υπαρκτές αυτές αμφιβολίες, δεν θα είχα τη δύναμη να σώσω το επόμενο παιδί.

– Δεν θα σε ρωτήσω γιατί ασχολείσαι με τα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία, θα ήθελα όμως, αν φυσικά θέλεις, να μου πεις τι είναι αυτό που σου αφήνει αυτή σου η ενασχόληση;

– Αγάπη. Την αγάπη που εισπράττω πηγαίνοντας καθημερινά στα νοσοκομεία και ερχόμενη σε επαφή με αυτά τα παιδιά, δεν υπάρχει περίπτωση να τη συναντήσω στο θέατρο, όσα χειροκροτήματα, βραβεία και καλές κριτικές και να εισπράξω. Αισθάνομαι σαν μάνα με 200 δικά της παιδιά.

– Εντός των πόλεων της Ρωσίας λειτουργούν πολλά εργοστάσια τα οποία παράγουν καρκίνο. Μήπως, εκτός από το φιλανθρωπικό σου έργο, θα ήταν πιο ουσιαστικό να γίνουν και διαμαρτυρίες για το κλείσιμο των εργοστασίων που αποτελούν πηγή του καρκίνου;

– Στη Ρωσία δεν μπορούν να γίνουν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γιατί πάντα καταλήγουν στο αίμα. Δεν έχουμε τέτοιο πολιτισμό όπως στην Ευρώπη, όπου διαμορφώθηκε επί δεκαετίες. Στη χώρα μας, επί 70 χρόνια, ζούσαμε κάτω από «θερμαστές» οι οποίοι μας τροφοδοτούσαν κάρβουνα. Γι’ αυτό η συνταγή αυτή θα καταλήξει σε σφαγή και αιματοκύλισμα. Ας αρχίσουμε με «μικρά» πράγματα, όπως να μην πετάμε τις γόπες από τα τσιγάρα μας στους δρόμους ή να δούμε βαθιά μέσα τις ζωές μας, κοιτάζοντας τι πρέπει να αλλάξουμε σ’ αυτές.

– Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν γίνει απαθείς;

– Τέσσερα χρόνια πριν, ξεκινώντας αυτό το εγχείρημα, μου φαινόταν σχεδόν ακατόρθωτο. Σήμερα, πιστεύω πως υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Δική μας ευθύνη είναι να τους τον δείξουμε.

Ο άνθρωπος, το χειρότερο ον στον πλανήτη

– Εχεις φοβίες;

– Φοβάμαι τους ανθρώπους μεταφορικά και ιατρικά. Εχω αγοραφοβία μπορεί και να λιποθυμήσω μέσα στο πλήθος.

– Θεωρείς τον άνθρωπο ως το χειρότερο πλάσμα του πλανήτη;

– Εννοείται. Οι σκέψεις του αποβλέπουν στην καταστροφή. Κανένα λιοντάρι δεν τρώει 20 ζέβρες για να αποδείξει ότι είναι δικές του. Τρώει αποκλειστικά για να χορτάσει.

– Ανήκεις στους ελάχιστους που έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν κατ’ ιδίαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ποια η γνώμη σου;

– Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως χαρισματική προσωπικότητα. Οταν σου μιλάει, σε κοιτάει μέσα στα μάτια, κάνοντάς σε να πιστεύεις πως ζει και συμπάσχει με αυτό που σε προβληματίζει. Οταν για παράδειγμα είχαμε προβλήματα με την κατασκευή του αιματολογικού μας κέντρου, το οποίο είχε βαλτώσει, απευθυνθήκαμε σ’ αυτόν και φάνηκε πως κατείχε το θέμα «εκνευριστικά καλά». Ηταν τόσο καλά ενημερωμένος που δεν απάντησε άσχετα σε καμία από τις εξειδικευμένες ερωτήσεις μας. Μπαίνει στην καρδιά των προβλημάτων και δεν κάθεται ως ένας στημένος ηγέτης. Ταυτοχρόνως δεν είναι και Θεός, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πολεμήσει μονομιάς όλη την γραφειοκρατική μηχανή. Βεβαίως, δημιουργείται το ερώτημα αν πραγματικά θέλει να το κάνει, αλλά είμαι προσωπικά πεπεισμένη πως θέλει.

– Ποιον σκηνοθέτη εν ζωή αγαπάς;

– Ολους τους ταλαντούχους ανεξαρτήτως είδους π.χ. τους Αλεξέι Γκέρμαν, Αλεξάντρ Σακούροφ και Βαντίμ Αμπντρασίτοφ. Από τους ξένους θα ήθελα να δουλέψω με τον Μισέλ Γκοντρί και τον Γούντι Αλεν.

– Ποιο είναι το πιο όμορφο όνειρο που θυμάσαι;

– Πολλές φορές τα όνειρα που βλέπω πραγματοποιούνται. Για τον λόγο αυτόν ξυπνάω με πολύ κακή διάθεση, φοβούμενη και γνωρίζοντας πως μπορεί να υλοποιηθούν. Οσο για το πιο ωραίο όνειρο... ότι πετούσα πάνω σε μια καρέκλα.

– Θα ήθελα να μας πεις αν μέσα από τις σκληρές εικόνες που καθημερινά βλέπεις υπάρχει κάποια όμορφη και αισιόδοξη.

– Οταν τα παιδιά –που καταφέρνουν να θεραπευτούν– έρχονται και μας βλέπουν με τους πρώτους τους έρωτες.

 

πηγή: Η Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /