header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.08.2010 10:45

Στα 300 μέτρα η ορατότητα στη Μόσχα λόγω καπνού Θανάσης Αυγερινός


Τυλιγμένη σε δηλητηριώδες νέφος καπνού παραμένει η ρωσική πρωτεύουσα, ενώ ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ επέστρεψε εσπευσμένως από το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας και άρχισε το «ξήλωμα» των υπευθύνων για την έκταση της πυρκαγιάς, από ηγετικά στελέχη του Ναυτικού, που προσπάθησαν να αποκρύψουν ότι μία βάση του στα περίχωρα της Μόσχας κάηκε ολοσχερώς.


Από τα ξημερώματα της Τετάρτης ένα πηχτό πέπλο αιθάλης έχει σκεπάσει τη Μόσχα και η κατάσταση μόνο χειροτέρευε όσο πλησίαζε η νύχτα. Οσοι Μοσχοβίτες μπορούσαν, περιόρισαν τις μετακινήσεις τους και οι υπόλοιποι αγωνίζονταν να επιβιώσουν εισπνέοντας τις μεγαλύτερες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα στην ιστορία της πόλης, καθώς η επικινδυνότητα του αέρα ξεπέρασε κατά τόπους 4-10 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

 

Φρούδες ελπίδες

Οι λιγοστές σταγόνες βροχής κι ο ελαφρύς άνεμος που φύσηξε κατά το μεσημέρι γέννησαν ελπίδες, που δεν ευοδώθηκαν, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι σήμερα και αύριο οι θερμοκρασίες του αέρα θα σπάσουν ξανά το απόλυτο ρεκόρ των 130 χρόνων μετρήσεων, ανεβαίνοντας στους 40-42 βαθμούς στη Μόσχα και τις γειτονικές της περιοχές.

Ο δηλητηριώδης αέρας εισχώρησε ακόμη και στις γαλαρίες του μετρό, ενώ εφιαλτική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα νοτιοανατολικά της πόλης, όπου η ορατότητα έχει πέσει στα 300 μέτρα. Διαρκώς νέες εστίες φωτιάς ξεσπούν στα περίχωρα της πόλης και τις γύρω δασικές εκτάσεις στην ευρωπαϊκή Ρωσία, όπου επιφανειακά κοιτάσματα τύρφης συνεχίζουν να αυταναφλέγονται.

Δεκατρείς περιφέρειες της Ρωσίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επιφυλακής, ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 48, με τις ανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής να προειδοποιούν ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα, καθώς τα συνεργεία διασωστών συνεχίζουν να ανακαλύπτουν καμένα σπίτια στις αγροτικές και δασικές εκτάσεις, που επλήγησαν πρώτες από την πύρινη λαίλαπα. Ο «στρατός» πυροσβεστών, εθελοντών, αστυνομικών και στρατιωτικών, που επιχειρεί στις φωτιές, πλησιάζει τους 200.000 και χρησιμοποιεί περίπου 42.000 πυροσβεστικά οχήματα και λιγότερα από 60 αεροσκάφη, παρ' όλ' αυτά, όμως, μοιάζει απροετοίμαστος και ανεπαρκώς εξοπλισμένος για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς παρόμοιου μεγέθους.

 

Με τους πυροσβέστες

Με τους πυροσβέστες στην περιοχή του Βαρόνεζ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς. «Ηταν τρομακτικό ακόμη και για τους πυροσβέστες» είπε ο Β. Πούτιν, ευχαριστώντας όσους συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες, μεταξύ των οποίων και πυροσβέστες από την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Παρά την κριτική που ακούγεται για σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό και τον συντονισμό των επιχειρήσεων, σε γενικές γραμμές η ρωσική κυβέρνηση και προσωπικά ο Β. Πούτιν έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται τα μηνύματα από το μέγεθος του προβλήματος και τη κοινωνική δυσαρέσκεια, οδηγώντας μάλιστα κάποιους σχολιαστές και στη σκέψη ότι μέσα στην εικόνα της γενικής διάλυσης και καταστροφής κλιμακώθηκε η καμπάνια για την ενίσχυση της εικόνας του Ρώσου πρωθυπουργού εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Σαφώς πιο καθυστερημένες ήταν οι αντιδράσεις του προέδρου Μεντβιέντεφ, ο οποίος επέστρεψε μόλις χθες από το Σότσι, διακόπτοντας τις «διακοπές εργασίας», όπου συνέχιζε να εκδίδει διατάγματα για την αντιμετώπιση της καταστροφής, αλλά και να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι περιμένει τον Β. Πούτιν «να πάνε για ψάρεμα».

Με την επιστροφή του στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος αποστράτευσε τον επικεφαλής του ανεφοδιασμού του Ναυτικού, χρεώνοντάς του προσωπικά την ανεπάρκεια των πυροσβεστικών μέσων στη βάση που καταστράφηκε στα περίχωρα της Μόσχας και προειδοποίησε την ηγεσία του ρωσικού στόλου, αλλά και του υπουργείου Αμυνας ότι «θα πέσουν κεφάλια» εάν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /