header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
14.05.2009 11:16

Ρωσία το δόγμα ασφαλείας και οι «Ξένες δυνάμεις». Αμύνεσθαι με πυρηνικά όπλα. Θανάσης Αυγερινός


Τη στρατηγική της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας έως το 2020 ενέκρινε με διάταγμά του ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, υιοθετώντας επικριτικές, αν και αρκετά αόριστες αναφορές για την προσπάθεια «ξένων δυνάμεων» να αποκτήσουν στρατιωτικό προβάδισμα, αλλά και επιμένοντας στην επιλογή της αποφυγής μιας νέας κούρσας εξοπλισμών με τις ΗΠΑ.


 Το Κρεμλίνο κατονομάζει ως απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας «την πολιτική σειράς κορυφαίων ξένων κρατών, που στοχεύουν στην επίτευξη υπεροχής στον στρατιωτικό τομέα» και αναφέρεται ειδικά στο αμερικανικό σχέδιο «μονομερούς δημιουργίας πλανητικού συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας και στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος βραχείας τροχιάς».
Ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι «η Ρωσία θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ισότιμης και ολοκληρωμένης εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ στη βάση της σύμπτωσης συμφερόντων και του ρόλου-κλειδί, που παίζουν οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις στη διεθνή κατάσταση συνολικά».
Το βασικό περιεχόμενο του ρωσικού δόγματος ασφαλείας ήταν γνωστό από τον περασμένο Δεκέμβριο και η οριστική διατύπωσή του διαρκώς αναβαλλόταν, πιθανότατα γιατί η ρωσική ηγεσία τηρούσε στάση αναμονής ώς την πρώτη συνάντηση των προέδρων Μεντβιέντεφ και Ομπάμα τον περασμένο Απρίλιο. Οι ελπίδες για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών εκτιμάται ότι βρήκαν την αντανάκλασή τους και στην «ελάφρυνση» κάποιων διατυπώσεων, αν και παραμένει κατηγορηματική η εναντίωση στην επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα διακηρύττει ότι για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, θα ακολουθήσει «λογική και πραγματιστική εξωτερική πολιτική, που θα αποκλείει τις δαπανηρές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας εξοπλιστικής κούρσας», θα υποστηρίζει τον ΟΗΕ και την επίλυση με διπλωματικά μέσα των περιφερειακών συγκρούσεων. Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πάτρουσεφ, πρώην αρχηγό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η Ρωσία θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεών της, «με διατήρηση του δυναμικού των στρατηγικών πυρηνικών της όπλων».
Κατά τις εκτιμήσεις σχολιαστών, οι σχετικά αόριστες αναφορές στον περαιτέρω περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών επιβεβαιώνουν ότι το Κρεμλίνο δεν βιάζεται να προχωρήσει σε πυρηνικό αφοπλισμό ευρείας κλίμακας, τουλάχιστον έως το 2020. Την ίδια στιγμή η Μόσχα χαιρετίζει την αμερικανική πρόθεση να συνεχιστεί ο διάλογος για μια νέα συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών στη θέση εκείνης, που εκπνέει στο τέλος της χρονιάς, περιγράφοντας επίσης ως προτεραιότητες «την εδραίωση μέτρων εμπιστοσύνης, την επίλυση ζητημάτων μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, την κλιμάκωση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας», αλλά και την προετοιμασία για όξυνση των περιβαλλλοντικών προβλημάτων.


Τα πυρηνικά όπλα
Η διατήρηση της «στρατηγικής ασφάλειας», που γίνεται δυνατή χάρη στο πυρηνικό οπλοστάσιό της, ονομάζεται στο ρωσικό δόγμα «διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για σταθερή ανάπτυξη της Ρωσίας σε μακροπρόθεσμη προοπτική», ενώ στόχος της εθνικής πολιτικής ασφαλείας αποτελεί η ανάδειξη της χώρας μεταξύ των πέντε πλέον αναπτυγμένων οικονομιών έως το 2017.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /